Honkbal

Talentcoaches KNBSB headliners tijdens Florida Baseball Ranch Summit

Talentcoaches KNBSB headliners tijdens Florida Baseball Ranch Summit

Bart Hanegraaff is een van de talentcoaches van de KNBSB die als keynote speaker actief was bij de Florida Baseball Ranch Summit (Foto: Bart Hanegraaff/Twitter)

Voor het tweede jaar op rij waren talentcoach Martijn Nijhoff en Strength & Conditioning Trainers Paul Venner en Bart Hanegraaff keynote speakers tijdens de Florida Baseball Ranch Summit, waar Amerikaanse coaches van onder meer Major League Baseball organisaties op af komen om te leren over talentontwikkeling in het honkbal.

Deze Summit is een hersenspinsel van de KNBSB-coaches, Frans Bosch, expert op het gebied van motorisch leren en Randy Sullivan, CEO van de Florida Baseball Ranch. In Nederland wordt al een aantal jaar vol ingezet om de talentopleiding, via bijvoorbeeld het CTO in Amsterdam, te optimaliseren met behulp van motorisch leren. De resultaten zijn goed en dat is ook bij externe organisaties opgevallen en daarom reisden ook in 2019 Nijhoff, Venner en Hanegraaff met onder meer Frans Bosch af naar Florida om daar hun wijsheden te verspreiden als keynote speakers tijdens de tweede Florida Baseball Ranch Baseball Skill Acquisition Summit.

Verderop lees je alles over wat er tijdens de Summit besproken is, maar hoe is motorisch leren zo’n belangrijk principe geworden binnen het Nederlands honkbal en hoe is daaruit de Florida Baseball Ranch Baseball Skill Acquisition Summit ontstaan?

Eerste ontmoeting

De naam van Frans Bosch is inmiddels al twee keer voorbijgekomen. Hoe is hij zo’n belangrijk persoon geworden binnen de talentopleiding van de KNBSB? Martijn Nijhoff legt het uit: “Tien jaar geleden ben ik hem tegen het lijf gelopen op de Fontys Sporthogeschool. Na een gesprek van tweeënhalf uur kwam ik tot het besef dat ik op een andere manier naar training geven, verbeteren van bewegingen en optimaliseren van bewegingen moest kijken; kortom opnieuw de studieboeken in duiken om beter de processen die plaatsvinden in het lijf te begrijpen om zo de trainingen beter te kunnen laten aansluiten bij hoe het lijf informatie verwerkt, signalen om te bewegen verwerkt en presteert onder druk. 

Frans is mij (maar ook Bart Hanegraaff en Paul Venner) blijven begeleiden; je kunt wel zeggen dat hij onze mentor is en ons proces om betere trainers te worden begeleid.”

Hanegraaff beaamt dat Bosch een grote invloed op hem heeft gehad en nog altijd heef: “Toen ik stageliep bij Bixie Baseball raakte Martijn, die daar toen werkte, in aanraking met Frans Bosch via de Fontys Sporthogeschool. Zodoende leerde ik Frans kennen. Dat was de eerste keer dat ik in aanraking kwam met de theorieën van motorisch leren en motorische controle. Doordat ik zo geïnteresseerd raakte, ben ik daarna gaan studeren aan de Sporthogeschool en heb ik een aantal jaar onder Frans gestudeerd. Sinds die tijd zijn we altijd in contact gebleven en heb ik een hoop zelfstudie gedaan om me verder te ontwikkelen op dit gebied.”

Zoals gezegd wordt door onder meer Nijhoff op het CTO vol ingezet om talenten op te leiden volgens het principe van motorisch leren. Waarom daarvoor gekozen is, legt Nijhoff uit: “Iedereen die training geeft en spelers probeert beter te maken, is bezig met het leren van motorische bewegingen. Wat dus onder de paraplu ‘motorisch leren’ valt. Er zijn zo’n 19 theorieën over hoe je het beste mensen bewegingen kan aanleren; iets wat uiteraard door meer onderzoek constant evolueert. Het op de hoogte blijven van die nieuwe inzichten en de toepassingen ervan is wat in mijn ogen cruciaal is om zo adequaat mogelijk spelers beter te maken. Uiteindelijk is het zo dat ‘aannames’ over hoe je training met geven niet meer genoeg is als trainer; het op de hoogte blijven van de beste manieren, wat je wanneer inzet en hoe je dat organiseert, is key.”

Baseball Ranch

De KNBSB leidt dus al jaren talenten op volgens het principe van motorisch leren. Dat viel ook in het buitenland op en zo ontstond het contact met de Baseball Ranch. Bij een ranch denk je al snel aan de zuidelijke steden van Amerika en daar begint ook de samenwerking tussen de Florida Baseball Ranch en de KNBSB. In 2016 leerde Martijn Nijhoff in Texas Randy Sullivan kennen. Nijhoff was aanwezig als spreker bij het coaching bootcamp van de Texas Baseball Ranch, waar Sullivan – fysiotherapeut in de dependance van de Ranch in Florida – in de organisatie zat.

In de Florida Baseball Ranch werken geblesseerde werpers aan hun herstel, waardoor Sullivan ontzettend veel ervaring heeft met de specifieke revalidatie die daarbij komt kijken. De KNBSB heeft Sullivan in 2017 uitgenodigd om de pitching coaches en de aangesloten fysiotherapeuten van de nationale teams bij te scholen.

“Tijdens deze week was Randy erg onder de indruk van de aanpak op het CTO met betrekking tot het aanleren en verbeteren van skills. Vervolgens hebben Randy, Tjerk Smeets en ik zitten brainstormen over mogelijkheden om dit over te brengen om de Amerikaanse prof- en college coaches. Hieruit is de Summit geboren. Een redelijke sprong in het diepe (Nederlandse trainers die in de USA presenteren hoe zij tegen Skill Aquisition aankijken), maar een gouden greep; 100 – 120 deelnemende coaches en 16 MLB teams die aanwezig zijn, enthousiast zijn, en veranderingen doorvoeren bij hun organisaties gebaseerd op de aangeboden stof tijdens de Summit.”, aldus Nijhoff.

Technisch Directeur Tjerk Smeets is ontzettend trots dat de Nederlandse trainers er in hét honkballand zo goed op staan: “Het is prachtig om te zien dat wat wij in de brainstorm verzonnen hebben vorig jaar al uitmondde in een succesvolle eerste editie van de Summit. En in 2019 wisten we een nog betere versie neer te zetten. Als Technisch Directeur ben ik heel trots op onze trainers. Het is bijna bizar om te zien dat deze Nederlandse trainers het personeel van MLB-organisaties en andere Amerikanen vertellen hoe ze beter kunnen opleiden in hun eigen sport.

Het respect dat er is vanuit de USA voor Team Kingdom of the Netherlands en ons programma is, is groot en groots. Heel bijzonder om mee te maken.”

Summit Dag 1

Op naar de inhoud van de Summit! Wat hebben onze coaches daar besproken? De eerste dag van de Summit vond plaats in een conferentiezaal in Lakeland, waar Nijhoff terugblikte op de stof die tijdens de vorige editie werd besproken en ging in op een aantal nieuwe inzichten en ontwikkelingen van het leerproces voor talenten.

“We hebben gepresenteerd hoe je vanuit theoretische modellen een leeromgeving kan neerzetten waarbij de persoonlijke ontwikkeling (individualisatie) voorop staat. Hierbij gedacht vanuit een bewegingsanalyse per skill, die voor alle disciplines (Skill coaches, wedstrijd coaches, Strength en conditioning, data analisten, etc.) waarde heeft. Kortom, betere samenwerking tussen de verschillende silo’s om spelers beter individueel te kunnen begeleiden; iets waar in grote proforganisaties veel vraag naar is.”

Bart Hanegraaff kreeg het woord over zijn specialisme: slaan. Hoe optimaliseer je een swing? Hoe herken je kleine foutjes in de swing en hoe los je die op? “Tijdens de Summit heb ik het gehad over hoe je als coach een bewegingsanalyse kunt maken. Het probleem hierbij is dat slaan een “open skill” is en dat er eigenlijk geen perfecte techniek ontstaat, omdat deze techniek afhankelijk is van de bal locatie en snelheid. Dit betekent dat elke swing in feite anders is, en dat het najagen van een ‘perfecte’ swing dus niet de beste strategie is voor een trainer/coach. Het gaat er dus veel meer om, dat een atleet bepaalde principes van bewegen leert beheersen die in meerdere situaties toepasbaar zijn. In mijn presentatie heb ik het gehad over het vinden van kracht/lengte relaties van spieren, energie transport en het decelereren van de swing. Dit allemaal gekoppeld aan theorieën van motorische controle.”

Dat zowel Nijhoff als Hanegraaff binnen hun vakgebied ontzettend gerespecteerd worden, blijkt onder meer uit het feit dat beide heren inmiddels naast de KNBSB ook in dienst zijn van de Pittsburgh Pirates.

Hanegraaff legt uit dat meerdere clubs interesse toonden en waarom hij voor de Pirates koos: “Na de presentatie van vorig jaar was er erg veel interesse vanuit verschillende clubs. Ik heb uiteindelijk voor de Pirates gekozen omdat we na de Summit werden uitgenodigd om langs te komen op het complex. De organisatie gaf me een goed gevoel. De mensen daar stonden erg open voor alles wat we te vertellen hadden.”

Hoe combineer je werken voor de Pittsburgh Pirates met het opleiden van de grootste talenten van Nederland? Hanegraaff is niet fulltime in dienst van de Pirates, maar reist meerdere keren per jaar af naar Amerika: “Het afgelopen jaar ben ik voor de Pirates ongeveer 8-10 weken werkzaam geweest. Ik heb dat in 4 reizen opgedeeld. Eerst spring training, daarna extended spring training, daarna Instructional league en ik mag waarschijnlijk in December nog een keer terug voor een hitting camp.”

“Als ik daar ben, dan ben ik voornamelijk bezig met het opleiden van de coaches. Kijken welke methodes ze gebruiken voor de trainingen en ze vertellen hoe een swing werkt een bewegingsperspectief. Je kunt alles van een techniek vinden, maar als het lichaam niet aan bepaalde onderliggende principes voldoet dan heeft techniektraining niet veel zin. Daarnaast geef ik presentaties en loop ik mee tijdens de trainingen. Ik heb ook bewegingsanalyses gemaakt van alle draft picks van dit jaar en heb met een aantal spelers mogen werken die de nodige aanpassingen moesten maken in hun swing.”

Summit Dag 2

Voor de tweede dag verhuisde de Summit naar de thuishaven van de Florida Baseball Ranch. Daar kregen zowel Paul Venner als Bart Hanegraaff de kans om hun kennis in de praktijk te delen met de bezoekers van de Summit.

Venner presenteerde hoe de Aquabags van zijn bedrijf Ultimateinstability geïmplementeerd kunnen worden in de trainingsschema’s om de krachttraining te optimaliseren voor honkballers. Waarom is hij ooit gestart met Ultimateinstabillity? “Dit begon allemaal met de vraag die mij als student en beginnende coach bezig hield: ‘Waarom trainen we zo vast en voorspelbaar met vaste gewichten, herhalingen en sets strevend naar perfectie in de gym, therapie en op het sportveld. Terwijl het dagelijks leven en sport situaties waar het er écht om gaat juist onverwacht, plotseling en onvoorspelbaar zijn.’ Niets is zo dynamisch en past zich zo goed aan als water, door deze kwaliteiten toe te passen in de training verbeteren we ook ons eigen aanpassingsvermogen.”, aldus Venner.

Met de aquabags kan het principe van motorisch leren perfect ingevoerd worden in krachttraining: “Het gaat er bij motorisch leren om de optimale leersituatie te creëren en de beweging het werk laten doen. De aquabag is een zeer effectieve tool voor impliciet leren; als je een oefening een klein beetje scheef uitvoert straft het water je af en moet je corrigeren, hierdoor ervaart de sporter impliciet direct wat beter kan, zonder dat je dat als coach hoeft te zeggen. Maar ook is elke herhaling net iets anders en in meer dynamische, explosieve vormen moet je de slagbelasting en verstoringen van het water telkens zien te verwerken waardoor je telkens anders moet aanpassen en dus het leerproces versnelt.”

https://twitter.com/FLBaseballRanch/status/1183374983944396800

“Tijdens de Summit heb ik een presentatie gegeven over de integratie van software (techniek / coördinatie / controle) en hardware (anatomie / biomechanica) binnen fysieke training ter verbetering van het slaan, werpen en sprinten. Kortom; hoe kan de krachttraining aansluiten bij het verbeteren van de sport specifieke bewegingsvaardigheden. Daarnaast heb ik tijdens de praktijkgedeelten dit aan de hand van veel voorbeelden gedemonstreerd en toegelicht.”

De presentatie van Venner heeft dit jaar en ook vorig jaar al zijn vruchten afgeworpen. MLB-organisaties als de Yankees, de Dodgers, de Angels en de Pirates werken inmiddels al met aquabags en Venner heeft al bij meerdere organisaties in-house cursussen gegeven.

https://twitter.com/FLBaseballRanch/status/1183382409431175169

In de batting cages bracht Hanegraaff vervolgens de theorie, die hij op dag 1 in zijn seminar uitlichtte, in de praktijk. In het filmpje in onderstaande tweet van de Florida Baseball Ranch zie je een mooi voorbeeld van motorisch leren. Een oefening die de slagman uit zijn comfort zone haalt en zijn lichaam dwingt om op een unieke manier zichzelf een optimalisatie in de swing aan te leren.

Podcast

Ben je geïnteresseerd in de theorieën die Bart Hanegraaff tijdens de Summit besproken heeft? In de Podcast van Peter Caliendo, de voormalig coach van USA Baseball, Baseball Outside the Box bespreekt de Brabander motorisch leren in het honkbal.

Deze podcast van ongeveer een uur beluister je via deze link.

Oud-international Nick Urbanus was namens zijn nieuwe bedrijf Allroundness aanwezig in Florida en maakte een gave aftermovie van een wederom geslaagde Summit.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal