Softbal

Nederland nu negende van de wereld

Nederland nu negende van de wereld

Nederland is op de wereldranglijst softbal voor vrouwen gestegen van de tiende naar de negende plaats. Nederland had de stijging onder meer te danken aan de punten die vorig jaar werden verdiend tijdens het Europees kampioenschap en het U19 wereldkampioenschap. Daarmee is Nederland weer het hoogst geplaatste Europese land geworden.

De World Baseball Softball Confederation (WBSC) maakte deze week de nieuwe wereldranglijst bekend. De wereldranglijst wordt bepaald aan de hand van de resultaten van de afgelopen vier jaar. Zowel voor nationale teams als voor nationale jeugdselecties.

Sinds de invoering van de wereldranglijst voor het softbal in 2016 heeft Nederland deelgenomen aan acht toernooien waar punten zijn verdiend voor de wereldranglijst. De meeste punten werden behaald met de vierde plaats op het WK in 2016 (907) en de achtste plaats op het WK in 2018 (580). Afgelopen jaar werden op het EK en het U19 WK nog eens 512 punten verzameld.

Grootste stijger

Dat was voldoende voor Nederland om te stijgen naar plaats negen. En daarmee Italië te passeren op de ranglijst. Italië zakte een plaats naar de tiende positie. Samen met China is Nederland de enige stijger in de top 10. China ging van plaats acht naar zeven. De top zes bleef ongewijzigd. Ranglijstaanvoerder is nog steeds de Verenigde Staten.

De hoogste klassering behaalde Nederland bij de introductie van de ranglijst in 2016, toen Nederland achtste was. De grootste stijger deze week werd België, dat van plaats 47 naar plaats 38 ging. Curaçao zakte acht plaatsen naar positie 45. Aruba ging zes plaatsen omlaag en staat nu 51e. In totaal staan 69 landen op de wereldranglijst.

Heren softbal

Op de wereldranglijst bij het heren softbal werd ranglijstaanvoerder Nieuw-Zeeland voor het eerst ooit van de troon gestoten. Het land zakte door de verrassende vierde plaats op het wereldkampioenschap van vorig jaar naar de derde positie. Argentinië klom naar de tweede plaats en Japan werd voor het eerst de nummer één.

Nederland steeg drie plaatsen en staat nu zestiende. Dat is een evenaring van de hoogste positie die bij de invoering van de ranglijst in 2014 werd behaald. Nederland dankte de stijging aan de deelname aan het WK, waar het Koninkrijksteam vorig jaar dertiende werd en 280 punten vergaarde. Na Tsjechië (7e) en Denemarken (12e) is Nederland nu weer het derde Europese land op de wereldranglijst.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal