Honkbal

Nederland stijgt op wereldranglijst

Nederland stijgt op wereldranglijst

Na afloop van het seizoen 2019, waarin het Nederlands Koninkrijksteam zijn Europese titel prolongeerde, maar zich niet wist te plaatsen voor de Olympische Spelen, is Nederland op de wereldranglijst gestegen naar de zevende plaats. Dat deed Nederland met het hoogste aantal punten ooit verdiend.

De World Baseball Softball Confederation (WBSC) maakte deze week de nieuwe wereldranglijst bekend. De wereldranglijst wordt bepaald aan de hand van de resultaten van de afgelopen vier jaar. Zowel voor nationale teams als voor de nationale jeugdselecties. Sinds 2014 is Nederland in punten nog nooit gedaald. Die stijging werd dit jaar doorgezet. Ondanks de teleurstellende tiende plaats afgelopen november op de Premier12. Daarmee is Nederland in totaal op 2.690 punten gekomen.

Met dat aantal heeft Nederland voor het eerst in de historie Cuba op de wereldranglijst ingehaald. Cuba zakte maar liefst drie plaatsen en heeft de achtste plaats van Nederland overgenomen. Met Nederland stegen door de daling van Cuba ook Australië (6e) en Mexico (5e) een plaats. De top 4 bleef ongewijzigd. Dankzij de eerste plaats tijdens de Premier12 heeft Japan zijn eerste plaats op de ranglijst verstevigd.

Stijging

De meeste punten haalde Nederland in de afgelopen vier jaar met de vierde plaats tijdens de World Baseball Classic in 2017, de tiende plaats op de Premier12 en de zevende plaats op het U18 wereldkampioenschap, beiden in 2019. In 2014 en 2015 stond Nederland op de ranglijst nog vijfde, waarna Nederland zakte naar de negende plaats. De laatste jaren is weer een stijging ingezet.

Italië zakte één plaats naar de zeventiende positie en is voor het eerst in de historie ingehaald door Tsjechië, dat twee plaatsen steeg en nu zestiende staat op de wereldranglijst. Inmiddels voelt Italië ook de hete adem in zijn nek van Duitsland, dat met drie plaatsen steeg naar de negentiende plaats en van Spanje, dat zelfs opklom van de 26e naar de twintigste positie. Curaçao en Aruba zakten allebei acht plaatsen op de wereldranglijst. Respectievelijk naar de 63e en 69e positie.

Vrouwen

In totaal zijn 85 landen opgenomen op de wereldranglijst, waarvan tien landen voor het eerst. Dit zijn onder meer de Afrikaanse landen Burkina Faso (57), Ghana (73), Kenia (62), Nigeria (70), Tanzania (73), Oeganda (49) en Zimbabwe (53). Dit heeft alles te maken met het Afrikaanse kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen, die in 2019 werd gehouden. De winnaar van dit toernooi (Zuid-Afrika) plaatste zich voor het Europees/Afrikaans Olympisch kwalificatietoernooi. Op dat toernooi pakte Israël verrassend het ticket voor Tokyo 2020. Op de wereldranglijst staat Israël momenteel op de achttiende plaats.

Ook de wereldranglijst voor het vrouwen honkbal zag verschillende nieuwkomers. Waaronder Frankrijk en Tsjechië, die afgelopen zomer hun internationale debuut maakten tijdens het Europees kampioenschap. Dankzij de Europese titel is Frankrijk binnengekomen op de achttiende plaats. Tsjechië staat twee plaatsen lager op de twintigste en laatste positie. Nederland handhaafde de elfde plaats op de wereldranglijst. Wat nog steeds de laagste klassering voor Nederland ooit is. In 2014 en 2015 stond Nederland nog zevende.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal