Alessandro Vaglio aan slag voor Fortitudo Bologna.

Honkbal

Italiaanse competitie Serie A1 begint op 3 april

Italiaanse competitie Serie A1 begint op 3 april

Alessandro Vaglio aan slag voor Fortitudo Bologna.
Alessandro Vaglio aan slag voor Fortitudo Bologna.
Foto: © FIBS/Lauro Bassani – PhotoBass

De Italiaanse bond FIBS heeft gepubliceerd dat de competitie van de Serie A1 begint op vrijdag 3 april, wanneer tien clubs twee wedstrijden per weekend gaan spelen binnen. Alessandro Vaglio, aanvoerder van de Italiaanse kampioen Bologna, voorspelt een opwindende competitie. Volgens hem op het hoogste niveau van Europa.

De reguliere competitie bevat voor iedere club 36 wedstrijden en dat betekent een toename van 50% in vergelijking met de 24 wedstrijden van het vorige seizoen. Daarover klaagden pers en fans steen en been. Dit leidde tot het besluit door het bondsbestuur voor uitbreiding van het aantal deelnemende clubs van zeven naar tien.

Het eerste weekend van juni wordt vrij gehouden voor Bologna en Nettuno City, die dan in Ostrava hun land vertegenwoordigen tijdens de European Champions Cup. Op 22 en 23 mei spelen beide clubs twee competitiewedstrijden tegen elkaar in het Gianni Falchi stadion van Bologna. Ideaal voor Nederlandse scouts tien dagen voor Ostrava.

Italian Baseball Series

De Play-Offs tussen de nummers 1 en 4 en tussen 2 en 3 van de eindstand worden gespeeld op 14, 15 en 18 augustus en zo nodig op 19 en 22 augustus. Deze wedstrijden vinden plaats thuis-thuis-uit-uit-thuis voor de nummers één en twee van de reguliere competitie. De beide winnaars van deze best-of-five series gaan door naar de Italian Baseball Series, die ook bestaat uit een best-of-five op 28 en 29 augustus, 1 en zo nodig 2 en 5 september.

San Marino speelt als niet-Italiaanse club wel mee in de Serie A1, maar vertegenwoordigt Italië niet bij de European Champions Cup. Mocht deze club uit het dwergstaatje de Italian Baseball Series winnen, dan gaat de verliezende Italiaanse club Europa in. Als Italië ook volgend jaar een tweede club mag afvaardigen, dan wordt dat de winnaar of nummer twee van de reguliere competitie. Ook dan speelt San Marino buiten Europese mededinging.

Lijdensweg

De aanvoerder van zowel de nationale ploeg als kampioensclub Bologna, de bijna 31-jarige tweede honkman Alessandro Vaglio, werd deze week geïnterviewd door Massimo Moretti namens website Baseballmania.eu. In de kop van het artikel zegt hij dat “il baseball italiano e sofferente” en daarmee bedoelt hij dat de Italiaanse bond zich op een lijdensweg bevindt door steeds minder clubs en minder velden. Bovendien vindt hij dat kort voor het seizoen er nog te veel zaken zweven zonder zekerheid en dat werkt al meerdere jaren ten nadele van vooral de spelers.

Toch voorspelt hij een opwindende competitie van de Serie A1, volgens hem op het hoogste niveau van Europa. Tien clubs vindt hij een sprong naar voren, omdat er nu meer gespeeld wordt en dat is de sleutel naar verbetering. Het bestaan als honkballer en softbalster in Italië vindt hij zwaarder worden en daarvoor moet de bond oplossingen vinden, anders wordt het onverdraaglijk, klinkt het dreigend uit zijn mond.

Erkenning

Mike Piazza en zijn echtgenote Alicia Rickter bij de onthulling van de naar hem vernoemde weg naar Clover Field.
Mike Piazza en zijn echtgenote Alicia Rickter bij de onthulling van de naar hem vernoemde weg naar Clover Field.
Foto: © FIBS

Zijn nieuwe bondscoach bij de Azzurri, de Amerikaan Mike Piazza, kreeg in zijn geboorteland Verenigde Staten wel de nodige erkenning en dat gebeurde vorige week in Port St. Lucie (Florida), waar de weg naar Clover Field, het onderkomen van de New York Mets in spring season, officieel de naam Piazza Drive kreeg. De ingang van het Mets complex kreeg het adresnummer 31 Piazza Drive, omdat het paknummer van de legendarische catcher en slagman 31 was.

Dat nummer werd door de Mets al in 2016 ter ere van Mike Piazza uit de roulatie gehaald. Ook nu weer toonde de onlangs benoemde bondscoach van Italië zich zeer dankbaar: “Ik ben uiterst gelukkig dat het adres van ons Spring Training complex mijn naam en nummer heeft gekregen. Port St. Lucie was altijd de plaats, waar we de voorbereiding kregen voor onze beste seizoenen en ik spreek mijn dank uit aan Fred en Jeff Wilpon (eigenaren van de Mets), aan de gemeente St. Lucie, aan de club en aan de fans van de Mets!”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal