Honkbal

Steeds meer Hall of Fame stemmen voor Andruw Jones

Steeds meer Hall of Fame stemmen voor Andruw Jones

Andruw Jones (10 Gold Gloves en ruim 400 homeruns) kreeg in 2020 77 stemmen voor de Hall of Fame (Foto: WBSC)

In de nacht van dinsdag op woensdag werd in New York de uitslag van de stemming voor de National Baseball Hall of Fame bekendgemaakt. Derek Jeter en Larry Walker kregen van de schrijvers van de BBWAA genoeg stemmen om toegelaten te worden tot de Hall of Fame in Cooperstown. Jeter kreeg zelfs 396 van de 397 stemmen.

Een voormalig teamgenoot van Derek Jeter, Andruw Jones, keerde voor de derde keer terug op het stemformulier. De voormalig outfielder van onder meer de Atlanta Braves, de Los Angeles Dodgers, de New York Yankees en natuurlijk Team Kingdom of the Netherlands kreeg dit jaar een stem van 77 van de 397 schrijvers.

Daarmee steeg hij van 7.3% in 2018 en 7.5% in 2019 in één klap naar 19.4% in 2020. Er is nog een lange weg te gaan voor Jones, want om verkozen te worden, moet een speler van 75% van de schrijvers een stem ontvangen.

Curaçao Kid
Andruw Jones kwam in 2012 voor het laatst uit in de Major League als speler van de New York Yankees. Omdat hij meer dan tien seizoenen op het allerhoogste niveau speelde en al vijf jaar niet meer in actie kwam, verscheen ‘The Curaçao Kid’ in 2017 voor het eerst op de ballot. Met een slaggemiddeld van .254, 434 homeruns, 10 Gold Glove Awards, een Silver Slugger Award en vijf All-Star Game selecties heeft hij op het eerste gezicht een zeer sterke case om ooit de Hall of Fame te bereiken.

Op 19-jarige leeftijd werd Andruw in 1996 de jongste speler in de geschiedenis van de sport met een homerun in de World Series en in de daaropvolgende tien seizoenen behoorde Jones tot de absolute crème de la crème van de Major League. Met de Braves stond hij vrijwel elk jaar in de play-offs. Zijn beste seizoen beleefde hij in 2005 toen hij de National League Leader werd in homeruns (51) en RBI (128). Het leverde hem een All-Star selectie, Gold Glove en Silver Slugger Award op en hij miste op een haar na de MVP Award.

Helaas kreeg Jones daarna last van een hardnekkige blessure. Na zijn vertrek bij de Braves kwam hij nog uit voor de Dodgers, de Rangers, de White Sox en de Yankees en hoewel hij af en toe nog flitsen liet zien van zijn oude zelf, bereikte hij nooit meer het niveau van zijn piekjaren. Hoe verder we verwijderd raken van deze mindere jaren hoe meer de focus zal komen op zijn totale Hall of Fame-case en zijn absolute topjaren.

Een bijkomend voordeel is dat er de komende jaren weinig instroom is van belangrijke kandidaten voor de Hall of Fame. In de volgende drie jaargangen zijn Alex Rodriguez, David Ortiz en Carlos Beltran de belangrijkste namen die toegevoegd worden aan de ballot. Aan de namen van A-Rod en Beltran zit een schandaal vast en dat betekent dat een aantal schrijvers hen niet direct mee zal nemen op hun ballot. Als Jones het gaat halen, zal hij de komende jaren grote stappen moeten maken en de weg ligt open!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal