Twee jaar geleden was het U18 Koninkrijksteam in de halve finales met 12-2 te sterk voor Italië.

EK U12 2021

U18 Koninkrijksteam op EK tegen Italië

U18 Koninkrijksteam op EK tegen Italië

Twee jaar geleden was het U18 Koninkrijksteam in de halve finales met 12-2 te sterk voor Italië.
Twee jaar geleden was het U18 Koninkrijksteam in de halve finales met 12-2 te sterk voor Italië..
Foto: © Raymond Beugeling

Italië wordt in ieder geval één van de tegenstanders van het Nederlands Koninkrijksteam tijdens het Europees kampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger. De Europese titelstrijd wordt van maandag 13 tot en met zaterdag 18 juli gehouden en is definitief toegewezen aan het Italiaanse Macerata.

De Europese honkbalbond CEB heeft de lotingen verricht voor de verschillende toernooien dit dit jaar worden gehouden. Het U18 Europees kampioenschap is één van de toernooien op de speelkalender voor dit jaar. Het Nederlands Koninkrijksteam reist als titelverdediger af naar de Midden-Italiaanse regio Marche. Daarmee wordt het toernooi voor de tweede keer op rij in Italië gehouden. Vorig jaar was Grosseto de gastheer. Het Koninkrijksteam won het toernooi door ongeslagen in de finale Spanje met 6-3 te verslaan.

Voor de aankomende edtitie, die van maandag 13 tot en met zaterdag 18 juli wordt gehouden, is het Koninkrijksteam ingedeeld in poule A. Daarin wordt op de velden van Macerata Angels in ieder geval veertienvoudig kampioen Italië één van de tegenstanders. De andere teams uit poule A zijn Frankrijk, Litouwen en Israël. Poule B bestaat uit Spanje, Tsjechië, Ierland, Duitsland en Oostenrijk.

De finalisten verdienen een toegangsbewijs voor het U18 wereldkampioenschap, dat van 10 tot en met 19 september 2021 wordt gehouden in Sarasota en Bradenton (Florida). Sinds de tegen Italië met 3-2 verloren finale op zondag 19 juli 2015 won het Nederlands Koninkrijksteam op het U18 Europees kampioenschap al twaalf wedstrijden op rij, goed voor twee opeenvolgende Europese titels. In totaal werden de Nederlandse junioren zestien keer kampioen.

U12 Europees kampioenschap

Eerder in de maand is het Belgische Mortsel het strijdtoneel voor het Europees kampioenschap voor spelers van 12 jaar en jonger. Van maandag 6 tot en met zaterdag 11 juli is Nederland één van de acht deelnemers. Bij het U12 EK is Italië de titelverdediger. De Italianen wonnen sinds 2017 al drie titels op rij en zijn vooralsnog oppermachtig in deze leeftijdsklasse.

Met een plaats in poule B ontloopt Nederland de Italiaanse titelverdediger in ieder geval in de eerste ronde. Wel treft Oranje de nationale U12-teams van gastheer België, Duitsland en Rusland. De Russen werden zesmaal kampioen bij het EK U12, de laatste keer in 2014. Duitsland pakte zijn enige Europese titel in 2015. Ook vorig jaar was Nederland in de eerste ronde ingedeeld bij België en Duitsland en leverde dat achtereenvolgens een 4-18 en 1-4 overwinning op. In de strijd om het brons werd Nederland met 3-10 uitgeschakeld door Rusland. Poule A bestaat uit titelverdediger Italië, Tsjechië, Frankrijk en Hongarije.

Ook op dit EK zijn twee tickets voor het WK te verdienen. Het U12 wereldkampioenschap wordt in juli 2021 opnieuw gehouden in Tainan (Taiwan).

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2021