Mark Herbold (links) neemt uit handen van Didier Seminet de prijs voor Henri van Heijningen in ontvangst.

Honkbal

Europese prijs voor Van Heijningen

Europese prijs voor Van Heijningen

Mark Herbold (links) neemt uit handen van Didier Seminet de prijs voor Henri van Heijningen in ontvangst.
Mark Herbold (links) neemt uit handen van Didier Seminet de prijs voor Henri van Heijningen in ontvangst.

Henri van Heijningen is vandaag uitgeroepen tot Europese scheidsrechter van het jaar. Tijdens het congres van de WBSC Europe in de Litouwse hoofdstad Vilnius nam bondsvoorzitter Mark Herbold de prestigieuze onderscheiding voor Van Heijningen in ontvangst. Vorig jaar had Van Heijningen afscheid genomen als actieve scheidsrechter.

Tijdens de jaarlijkse prijsuitreikingen van de Europese honkbalbond CEB was vandaag één van de onderscheidingen voor Henri van Heijningen. Hij werd als eerste Nederlandse arbiter in twaalf jaar uitgeroepen tot beste scheidsrechter van Europa. Daarmee is Van Heijningen de opvolger geworden van Fred van Groningen-Schinkel, die de prestigieuze onderscheiding in 2008 als eerste scheidsrechter in ontvangst mocht nemen.

Sinds 2009 ging de Europese prijs voor beste scheidsrechter naar arbiters uit acht verschillende landen, maar won nooit meer een Nederlander. Daar is vandaag verandering in gekomen. Uit handen van de Franse WBSC Europe-voorzitter Didier Seminet mocht KNBSB-voorzitter Mark Herbold in de Holiday Inn in Vilnius de onderscheiding voor Henri van Heijningen in ontvangt nemen.

Afscheid

De zestigjarige Van Heijningen is voor de honkbal- en softbalbond KNBSB 37 jaar actief geweest als scheidsrechter. Daarvan kwam hij sinds 1991 in 29 seizoenen uit in de hoofdklasse. Door de KNBSB werd hij in 2018 al benoemd tot Lid van Verdienste. Internationaal was Van Heijningen sinds 1998 actief op een groot aantal toernooien, waaronder drie wereldkampioenschappen.

Tijdens de zevende en laatste wedstrijd van de Holland Series nam Van Heijningen vorig jaar op 1 september afscheid als scheidsrechter. Hij had in die Holland Series maar liefst zes wedstrijden voor zijn rekening genomen. In totaal is Van Heijningen actief geweest in ruim 1.500 wedstrijden, waaronder 756 competitiewedstrijden in de hoofdklasse. Alleen Fred van Groningen Schinkel (1.257) nam als scheidsrechter in de historie van de hoofdklasse deel aan meer duels.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal