De lotingen werden verricht tijdens het congres in de Holiday Inn in Vilnius (Litouwen).

EK heren 2021

Lotingen verricht voor Europese toernooien

Lotingen verricht voor Europese toernooien

De lotingen werden verricht tijdens het congres in de Holiday Inn in Vilnius (Litouwen).
De lotingen werden verricht tijdens het congres in de Holiday Inn in Vilnius (Litouwen).

De Europese softbalbond ESF heeft vandaag tijdens haar jaarlijkse congres in de Litouwse hoofdstad Vilnius de lotingen verricht voor de Europese kampioenschappen van dit jaar. Nederland neemt onder meer deel aan het Europees kampioenschap voor speelsters van 15 jaar en jonger en het EK softbal voor heren.

Voor de eerste editie van het Europees kampioenschap voor speelsters van 15 jaar en jonger is Nederland ingedeeld in poule A. In deze poule worden Tsjechië, Oekraïne, België en Polen de tegenstanders in de eerste ronde. Poule B bestaat uit Italië, Rusland, Duitsland, Frankrijk en Turkije. De winnares van het Europees kampioenschap plaatst zich voor de eerste editie van het U15 wereldkampioenschap in 2021.

Het U15 EK wordt van 13 tot en met 18 juli gehouden op de velden van Tex Town Tigers in Enschede. Het toernooi is de opvolger van het U16 EK. In Zagreb (Kroatië) veroverde Nederland afgelopen augustus de laatste Europese U16-titel door in de finale Italië voor de tweede keer in drie dagen tijd te verslaan.

Lees ook meer over de loting voor het EK softbal

Heren softbal

Voor het Europees kampioenschap voor heren werd Nederland ingedeeld in poule B. Tegenstanders in deze poule worden Denemarken, Israël, Kroatië, Slowakije en Litouwen. Het wordt voor het eerst dat Nederland in een officiële interland tegenover Litouwen staat. Van Israël, Kroatië en Slowakije werd tot dusver nog nooit verloren. Titelverdediger Tsjechië voert Poule A aan. De andere landen in deze poule zijn Groot-Brittannië, België, Duitsland, Zweden en Frankrijk. In 2018 veroverde Tsjechië voor het vierde jaar op rij de Europese titel. Nederland wist voor het eerst sinds 2012 de finale te bereiken. In het deelnemersveld is ten opzichte van twee jaar geleden Italië vervangen door Frankrijk.

De vijftiende editie van het Europees kampioenschap wordt van 22 tot en met 27 juni gehouden in de Tsjechische steden Ledenice en Sezimovo Ústí. Het wordt de zevende keer dat het EK in Tsjechië wordt gehouden. Tot dusver gingen de Europese titels naar Tsjechië (10), Nederland (3) en Denemarken (1). De twee finalisten van het Europees kampioenschap plaatsen zich voor het wereldkampioenschap, dat in 2021 in Nieuw-Zeeland wordt gehouden.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK heren 2021