EK dames 2021

Nieuwe opzet voor Europees kampioenschap

Nieuwe opzet voor Europees kampioenschap

Het ESF-congres werd gehouden in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen.

Het Europees kampioenschap softbal krijgt dit jaar een nieuwe opzet. De beste acht landen van het EK van afgelopen jaar hebben zich direct geplaatst voor de Super Round. Het Europese toernooi wordt van 7 tot en met 13 juni gehouden in de Friuli Venezia-Giulia regio in Italië.

Aan het Europees kampioenschap nemen in totaal 22 landen deel, één minder dan afgelopen jaar. De top 8 van het vorige EK is in de nieuwe opzet automatisch geplaatst voor de tweede ronde. De overige veertien teams spelen in de eerste ronde, verdeeld over vier poules, om de laatste vier plaatsen in deze tweede ronde.

In de tweede ronde is het Nederlands Koninkrijksteam ingedeeld in poule B. Tegenstanders daarin worden in ieder geval Frankrijk, Groot-Brittannië en Griekenland. Aangevuld met de nummers één uit de poules D (Israël, Kroatië, Oekraïne of Bulgarije) en E (Polen, Oostenrijk en Litouwen).

Super 6

Ook titelverdedigster Italië, Spanje, Ierland en Tsjechië hebben zich direct geplaatst voor de tweede speelronde. Zij worden in deze ronde in poule A vergezeld door de nummers één van de poules C (Duitsland, Zwitserland, Slowakije en Hongarije) en F (Rusland, België en Denemarken).

Eerder werd al bekend dat tijdens het EK niet alleen om de Europese titel wordt gespeeld, maar bovendien om één toegangsbewijs voor de Wereldspelen in 2021. De beste drie landen plaatsen zich bovendien voor het wereldkampioenschap in 2021. De nummers één tot en met zes kwalificeren zich verder voor de Super 6 in 2022.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2021