Glenn Wassink: "We gaan samen een nieuwe geschiedenis maken".

HB Hoofdklasse

‘Kinheim en DSS hebben elkaar nu nodig’

‘Kinheim en DSS hebben elkaar nu nodig’

Glenn Wassink: "We gaan samen een nieuwe geschiedenis maken".
Glenn Wassink: “We gaan samen een nieuwe geschiedenis maken”.
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

Maar liefst 32 keer werd een Haarlemse club kampioen van Nederland. De laatste Haarlemse titel gaat echter al weer terug tot 2012. Als het aan DSS en Kinheim ligt, wordt Haarlem op den duur weer een grote speler in de honkbaltop. De eerste concrete stappen hiervoor werden vorig jaar gezet. DSS en Kinheim starten als één gezamenlijk team aan het nieuwe seizoen in de hoofdklasse. Pitcher Glenn Wassink (Kinheim) en catcher Koen Halderman (DSS) blikken voor Honkbalsite.com vast vooruit op het nieuwe seizoen. Wassink: “We gaan samen een nieuwe geschiedenis maken.”

Sinds vorig jaar september zijn DSS en Kinheim in gesprek over een mogelijke fusie. Die werd nodig nadat Kinheim vlak daarvoor er in de best-of-five om promotie/degradatie tegen DSS niet in was geslaagd om terug te keren naar de hoofdklasse. DSS zag op zijn beurt om financiële en bestuurlijke redenenen een nieuw seizoen in de hoofdklasse niet zitten. Ook omdat de club niet meer een hoofdklassewaardig team op de been kon brengen. Hierop werd door de twee clubs een speciaal onderzoeksteam geformeerd die de afgelopen maanden de kansen voor een mogelijke fusie heeft onderzocht.

Na drie jaar afwezigheid keert Kinheim terug in de hoofdklasse.
Na drie jaar afwezigheid keert Kinheim terug in de hoofdklasse.
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

Tijdens een Buitengewone Algemene Ledenvergadering werd vorige maand besloten om verder te werken aan een concreet fusievoorstel. Bij DSS werd unaniem ingestemd met dit plan. Bij Kinheim was een overgrote meerderheid voor. In het najaar van 2020 moet de fusie zijn afgerond. Tot die tijd zijn de eerste stappen op weg naar samenwerking al te zien als combinatieteams van DSS en Kinheim in april aan de nieuwe competitie in de hoofdklasse en de overgangsklasse starten. De twee teams gaan spelen met nieuwe petten en shirts met Haarlem op de borst. De logo’s van Kinheim en DSS komen terug op de mouw. Van een gecombineerd team wil Wassink echter niet spreken. “Natuurlijk zijn er twee clubs die nu samenwerken. Maar ik heb niet echt het gevoel dat ik in een gecombineerd team zit. We spelen gewoon met een nieuw team.”

Nieuwe naam

De samenvoeging van Kinheim met DSS betekent ook na drie jaar de terugkeer van deze Haarlemse club in de hoofdklasse. In 1978, 1994, 2006, 2007 en 2012 werd de club kampioen van Nederland. De hoofdklasse krijgt daarmee weer een roemruchte naam in het deelnemersveld. Voor Kinheim wordt dit het 45e seizoen op het hoogste niveau. DSS begint aan zijn zesde seizoen in de hoofdklasse. Vanaf het seizoen 2021 moet een nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van de clubs worden toegevoegd. Het is de bedoeling om dan, als volwaardige fusieclub, onder een nieuwe naam aan het seizoen te beginnen. Uiteindelijk moet dat leiden tot nieuwe honkbalsuccessen in het Pim Mulierstadion en moet het topsport honkbal in de regio Haarlem weer op de kaart worden gezet.

Koen Halderman: "Ik hoop ook op onderlinge concurrentie."
Koen Halderman: “Ik hoop ook op onderlinge concurrentie.”
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

Daarvoor wordt aankomend seizoen de basis gelegd als DSS en Kinheim onder leiding van hoofdcoach Michael Crouwel aan hun eerste gezamenlijke seizoen beginnen. De spelers hebben de eerste kennismaking inmiddels achter de rug. Onbekenden waren de spelers niet voor elkaar. “We hebben vorig jaar al een best-of-five tegen elkaar gespeeld, dus we kenden elkaar”, vertelt pitcher Glenn Wassink. “Veel spelers spelen al jaren tegen elkaar of hebben in het verleden zelfs samen gespeeld. Hierdoor was de kennismaking makkelijk en was de sfeer vrijwel gelijk goed”, vult catcher Koen Halderman aan. Wassink: “We hebben elkaar de hand geschud en zijn daarna begonnen met de training.”

Oud zeer

Het besluit om samen te spelen werd genomen vlak nadat DSS in de Promotie/Degradatie Series Kinheim had verslagen en daarmee de Haarlemse buurman aanvankelijk de toegang tot de hoofdklasse nog had ontzegd. Maar van oud zeer is bij de spelers geen sprake. “Het zorgde er alleen maar voor dat we wat leuke dingen hadden om over te praten”, vertelt Halderman. We kunnen nu zelfs met elkaar sparren over wat er goed en fout ging. En hoe we dat nu anders zouden doen.” Ook Wassink koestert geen wrok: “We hebben nu allemaal hetzelfde doel voor ogen. We zijn één team en we gaan er het beste van maken. De enige concurrentie binnen het team is de gezonde competitie om als speler altijd de eerste man te willen zijn op jouw positie.” Halderman is het daarmee eens: “Ik hoop ook op onderlinge concurrentie. Daar word je alleen maar beter van.”

Glenn Wassink kwam vorig seizoen met Kinheim uit in de overgangsklasse.
Glenn Wassink kwam vorig seizoen met Kinheim uit in de overgangsklasse.
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

De fusieplannen zijn volgens Halderman meer dan logisch: “Kinheim en DSS hebben elkaar nu nodig.” Wassink beaamt dat: “Ik denk dat als je het aan de spelers vraagt, er alleen maar positief wordt gereageerd. Het biedt de jongere generatie veel mogelijkheden. Zij kunnen binnen een club nu doorgroeien naar de hoofdklasse. Op die manier kan je de jeugd binnen de club houden en van jongs af aan een goede basis neerzetten en een super A-lijn creëren.” Wassink vreest daarbij niet voor de geschiedenis van de twee clubs. “Elke club houdt zijn eigen geschiedenis”, vertelt hij. “Daar verandert niks aan. Kinheim heeft een mooie geschiedenis met kampioenschappen, zowel Europees als nationaal. DSS heeft daarnaast ook een mooie geschiedenis. Nu maken we samen een nieuwe geschiedenis.”

Rentree

Wassink wacht in april een rentree in de hoofdklasse. In 2014 maakte hij voor Kinheim al zijn debuut in de hoofdklasse. Hij was bovendien één van de spelers in de hoofdmacht van Kinheim in 2016, toen de club voor het laatst op het hoogste niveau uitkwam. Hij vertrok naar Hoofddorp Pioniers, maar keerde een jaar later toch weer terug op het oude nest, waar de afgelopen seizoenen twee titels in de overgangsklasse werden behaald. “Ik heb bewust de stap terug naar Kinheim gemaakt. Ik wilde samen met Thomas Bos en Sven van de Sanden Kinheim helpen om weer terug te komen op het hoogste niveau. Dat is een soort van gelukt.” Wat de verwachtingen zijn voor het nieuwe seizoen? “De Holland Series”, grapt Wassink. Waarna hij er aan toevoegt: “Nee, onze focus ligt nu vooral op handhaven in de hoofdklasse. De komende jaren kan er verder worden gebouwd.” Halderman sluit zich daarbij aan: “We willen zo hoog mogelijk bij de onderste vier eindigen. Alles wat we daarboven presteren is een bonus en is altijd welkom.” Wassink vult aan: “Als het team zo sterker wordt gemaakt, weet ik zeker dat we weer om de prijzen kunnen gaan strijden.”

Koen Halderman was voor DSS de beste slagman in de reguliere competitie.
Koen Halderman was voor DSS de beste slagman in de reguliere competitie.
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

Direct concurrentie vormen voor grootmachten Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam ziet Wassink niet gebeuren. “Die clubs hebben zich ook in de loop der jaren ontwikkeld tot de clubs die zij nu zijn.” Op de langere termijn zien Wassink en Halderman zeker wel kansen. “Ik denk dat dat wij de komende jaren alleen maar beter gaan worden. Uiteindelijk kunnen we zeker een geduchte concurrent worden”, vertelt Halderman.

Belangrijke rol

Met slaggemiddeldes van .290 en .571 was Halderman in de reguliere competitie en de best-of-five tegen Kinheim de beste slagman van zijn ploeg. Aankomend seizoen hoopt Halderman op een nog beter seizoen. “Voor mij waren mijn prestaties vorig jaar veel te inconsequent. Ik heb bepalende fouten gemaakt op belangrijke momenten. Ik ga dit jaar er alles aan doen om een belangrijke rol te kunnen spelen voor dit team. Ik ga proberen zo constant te presteren als ik kan. Ook ga ik veel aan mijn defense verbeteren. Ik vind dat ik daar nog veel kan leren.”

Ook Wassink hoopt een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan zijn nieuwe team. Vorig jaar had de pitcher te kampen met veel blessures. Het aankomende seizoen hoopt hij weer volledig beschikbaar te zijn. “Ik werk er hard aan om dit seizoen gezond te blijven en om te zorgen dat ik er het hele jaar voor mijn team kan staan. Hard werken en plezier maken, dat is het belangrijkste.” Het tweetal heeft in ieder geval alle vertrouwen in een goed eerste seizoen voor DSS/Kinheim. Halderman waarschuwt: “Wij hebben een jong en gemotiveerd team dat voor elke centimeter wil gaan knokken.”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse