Honkbal

Koninkrijksteam bereidt zich voor op OKT

Koninkrijksteam bereidt zich voor op OKT

Bondscoach Evert-Jan ’t Hoen weet pas vlak voor het OKT over welke spelers hij kan beschikken (Foto: Rob Jelsma)

Van 1 tot 5 april staat voor Team Kingdom of the Netherlands het belangrijkste toernooi van de afgelopen jaren op het programma: het intercontinentale Olympisch Kwalificatie Toernooi. De laatste kans voor het Koninkrijksteam op plaatsing voor de Olympische Spelen van Tokyo, waar honkbal voor het eerst sinds 2008 terugkeert op de Olympische kalender.

Op dit toernooi strijden de sterkste landen, die zich niet direct via hun eigen OKT geplaatst hebben, voor het allerlaatste beschikbare Olympische ticket. Japan was als host al geplaatst, Israël won het Europese/Afrikaanse OKT, Zuid-Korea en Mexico plaatsten zich via de Premier12 en vlak voor het intercontinentale OKT vindt er nog een Amerikaans OKT plaats.

Aan de Olympische Spelen van Tokyo 2020 doen zes landen mee, er zijn nog twee plaatsen te winnen.

Dat Amerikaanse OKT vindt plaats in Arizona en kent acht deelnemers: Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek, Venezuela, Cuba, Amerika, Nicaragua, Colombia en Canada. De winnaar plaatst zich voor de Olympische Spelen en de nummers twee en drie zullen naast Oranje, Australië, China en Chinese Taipei deelnemen aan het intercontinentale OKT. De kans is dus aanwezig dat er aan dit kwalificatietoernooi vijf landen uit de top twaalf van de wereldranglijst deel zullen nemen.

Zware kluif

De concurrentie zal dus hevig zijn wanneer het Koninkrijksteam zich onder leiding van bondscoach Evert-Jan ’t Hoen zal proberen te kwalificeren voor de Spelen. Wat de situatie nog verder bemoeilijkt, is dat er op dit moment nog niet veel duidelijkheid is over welke (prof)spelers beschikbaar zullen zijn voor ’t Hoen’s selectie. Het OKT zal MLB-sanctioned zijn. Dit betekent dat profs uit Major League organisaties beschikbaar zijn, als zij niet op het 40-man roster staan en vrijgegeven worden door hun organisatie.

“Het is op dit moment alleen nog niet te zeggen welke spelers beschikbaar zijn. Wij gaan met de betreffende organisaties in gesprek, maar wat het lastig maakt, is dat het OKT en onze voorbereiding daarop net aan het einde van Spring Training valt. Dan bepalen de organisaties in welke teams (A, AA of AAA) hun spelers terecht komen. Het is dus nog afwachten wie er vrijgegeven zullen worden. Dat geldt ook voor spelers als Jair Jurrjens en Roger Bernadina, die in 2020 in Mexico gaan spelen.”

Ondertussen bereidt een grote groep spelers zich al de hele winter verdeeld over Aruba, Curaçao en Amsterdam voor op het OKT. Op Aruba onder leiding van Eugene Kingsale, op Curaçao onder leiding van Ben Thijssen en in Amsterdam onder leiding van Sidney de Jong en Robin van Doornspeek.

Virus

Op de planning staat vooralsnog dat het Koninkrijksteam op 24 maart vertrekt naar Taichung, de speelstad van het OKT, waar dan een trainingskamp van een week zal worden afgewerkt voorafgaand aan het belangrijke toernooi.

In de laatste weken is echter dankzij het Coronavirus al een aantal grote sportevenementen in de regio Oost-Azië uitgesteld en afgelast. De Formule 1 stelde de Grand Prix van China uit en ook de GP van Hanoi in Vietnam staat al op losse schroeven. De marathon van Hong Kong gaat niet door en de start van de Chinese voetbalcompetitie is uitgesteld. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van sportwedstrijden en -evenementen in China en haar buurlanden die zijn uitgesteld of geannuleerd.

De WBSC monitort de situatie en vooralsnog is er geen nieuws. Het zou echter nog kunnen dat er alsnog besloten wordt dat er in Taiwan, waar er 20 besmettingen zijn geconstateerd en afgelopen weekend voor het eerst iemand overleed aan het virus, niet gespeeld kan worden. Een eventueel back-up plan is nog niet bekend.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal