HB Hoofdklasse

Voor Curaçao Neptunus wordt 2020 het jaar van de revanche

Voor Curaçao Neptunus wordt 2020 het jaar van de revanche

Ronald Jaarsma blikt vooruit op seizoen 2020

Voor Curaçao Neptunus is de voorbereiding op het nieuwe seizoen alweer in volle gang. Manager Ronald Jaarsma bereidt zijn mannen deze maand voor in de zaal. Volgende maand – als de zon weer (een beetje) gaat schijnen – gaan ze naar buiten en na een aantal oefenwedstrijden start de competitie op 23 april tegen HCAW.

Over het doel voor dit seizoen is hij heel duidelijk: 2020 wordt het jaar van de revanche. Met zijn team gaat hij voor twee hoofdprijzen: eerst is daar de European Champions Cup die van 2 tot 7 juni in het Tsjechische Ostrava op het programma staat. En dan daarna in oktober de Holland Series.

Namens het bestuur onderschrijft vicevoorzitter Jorian van Acker het standpunt van Jaarsma. “Voor een club als Curaçao Neptunus is het belangrijk om maximaal te gaan voor het resultaat. Na het teleurstellende einde van het afgelopen seizoen kozen verschillende oudere basisspelers uit onze selectie ervoor om nog één jaar op topniveau door te gaan. Daarbij telt maar één doel: alle titels die we in 2019 zijn kwijtgeraakt terugwinnen.”

Sterker in de breedte

“Zowel de werpersstaf – uitgebreid met Kaj Timmermans – als de slagploeg, met John Polonius, Joran Berkhout en Jarreau Martina zijn in de breedte sterker geworden. Nu hadden we over kwaliteit gelukkig toch al niet echt te klagen, maar dit is een goede ontwikkeling. Op het moment dat het er vorig jaar echt op aan kwam, bij de Holland Series, waren de resultaten te wisselvallig. Dat mag dit jaar niet opnieuw gebeuren. Nu hebben we genoeg opties om dat te voorkomen.”, aldus Jaarsma.

“Voor zover we daar nu al iets van kunnen zeggen, verloopt de voorbereiding volgens plan. Misja Harcksen is rond 1 april weer terug van zijn avontuur in Australië. Maar daar staat tegenover dat drie van onze pitchers (Kevin Kelly, Orlando Yntema en Diegomar Markwell) aan de bak moeten tijdens het intercontinentale Olympisch Kwalificatietoernooi voor de Spelen van Tokyo.”

Oefenprogramma

Het oefenprogramma is moeilijker in te vullen dan in andere jaren. Dat heeft alles te maken met de Olympische verplichtingen, waardoor het – door het ontbreken van ‘voldoende armen’ – lastig is om tot goede afspraken te komen.

Vooralsnog zullen de hoofdmacht en de Neptunus Tridents elkaar ontmoeten tijdens de Club Clinic dag, de ‘officiële’ opening van het seizoen bij de vereniging. Daarnaast zijn er contacten met L&D Amsterdam, die met dezelfde uitdagingen te maken hebben. Zo kunnen beide teams onderling vast wat wedstrijdritme opdoen.

“Later staan er dan nog afspraken op de rol voor wedstrijden met en tegen Twins Oosterhout en Hoofddorp Pioniers. Een weekend voor de officiële start van de competitie staat in Bussum traditiegetrouw het I.M. Charles Urbanus Sr. toernooi op het programma. Ook daar zijn we natuurlijk aanwezig.

Hierna kunnen we van start in de nieuwe competitie. Als eerste wacht dan een drieluik tegen HCAW. De coaches en ik willen eind mei graag een beeld hebben van onze sterkste opstelling van dat moment. Om dat te bereiken, krijgt eenieder de kans zichzelf binnen het team volledig te ontwikkelen.”

Update: als gevolg van de uitbraak van het coronavirus is het Olympisch kwalificatietoernooi verplaatst naar een nieuwe datum. Lees er alles over op: https://honkbalsoftbal.nl/2020/03/02/okt-uitgesteld-tot-juni/

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse