Honkbal

Italiaans honkbal getroffen door coronavirus

Italiaans honkbal getroffen door coronavirus

De gezaghebbende Gazzetta dello Sport in Milaan voorspelt voor vandaag een decreet van de Italiaanse regering in Rome over maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus in Italië. Dat virus heeft gisteren al gezorgd voor de afgelasting van een honkbalevenement.

Het eerste infectiegeval werd vorige week waargenomen in Codogno, een stadje waar het Nederlands Koninkrijksteam in 2017 één van de wedstrijden uit de European Baseball Series speelde tegen Italië. Codogno ligt in het gebied waar elf gemeenten van de buitenwereld zijn afgesloten wegens uitbraak van het uit China afkomstige virus.

Italië is dit jaar gastheer voor Europese toernooien voor honkbal en softbal in de steden Macerata en Saronno en in de provincie Friuli. Dat gebeurt allemaal pas in juni, juli en augustus. Een driedaags honkbaltoernooi voor landelijke academieteams in Grosseto werd gisteren echter al gestaakt op last van de Italiaanse Medische Sport Federatie FMSI.

Twee selecties

Twee ook in Nederland bekende honkbalcoaches, te weten voormalig bondscoach Marco Mazzieri en huidig algemeen directeur bij San Marino Mauro Mazzotti, waren betrokken bij twee selecties van academy teams, die gisteren, vandaag en morgen elkaar zouden ontmoeten in Grosseto en het naburige Castiglione della Pescaia.

Mazzieri trad daar op als technisch directeur van de academie van Toscane en Mazzotti als technisch directeur van Piemonte. Andere academieteams waren afkomstig uit hoofdstad Rome, eiland Sicilië en de regio’s Marche en Veneto. In beide speelsteden zouden gisteren en vandaag wedstrijden worden gespeeld en morgen alleen in Castiglione.

Opgebroken

Gisteren werden de wedstrijden al opgebroken. De Italiaanse bond FIBS heeft het toernooi voorlopig uitgesteld tot zondag 1 maart. Zelfs voetbalwedstrijden in de Serie A werden uitgesteld: Torino – Parma, Verona – Cagliari, Atalanta – Sassuolo en Inter – Sampdoria.

De website van het Italiaans Olympisch comité CONI zwijgt vooralsnog over de viruscrisis. Voorzitter Gianni Malago werd gisteren op de tribune van de Serie A voetbalwedstrijd Roma – Lecce wel bevraagd door journalisten. Maar hij hield zich daar op de vlakte door te verwijzen naar de landsregering, die in het weekend aan het werk was voor een decreet dat vandaag pas zal worden uitgevaardigd. “Het is niet elegant om de Raad van Ministers nu in de weg te gaan lopen. In deze kwestie zijn zo veel partijen betrokken dat de regering vrijelijk moet kunnen overleggen. Het gaat niet alleen over voetbal, maar ook over alle andere sporten en hun manifestaties!”, aldus Malago.

WBSC

Het coronavirus heeft ook de aandacht van de World Baseball Softball Confederation. Het laatste bericht over het coronavirus dat de website van de WBSC aan de epidemie besteedt, dateert van drie weken geleden: “However at this moment there are no concrete plans or decisions to change the status of any events.”

De WBSC heeft nu dus nog geen concrete maatregelen genomen, maar moet dat mogelijk op korte termijn wel doen als in april het laatste Olympisch kwalificatietoernooi in Taiwan (Taichung en Douliou City) wordt gehouden. Eén van de deelnemende teams aan dit OKT is China.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal