Toernooivoorzitter Jim Small maakt de speelsteden bekend voor de World Baseball Classic 2021.

Honkbal

Speelsteden World Baseball Classic bekendgemaakt

Speelsteden World Baseball Classic bekendgemaakt

Toernooivoorzitter Jim Small maakt de speelsteden bekend voor de World Baseball Classic 2021.
Toernooivoorzitter Jim Small maakt de speelsteden bekend voor de World Baseball Classic 2021.

Een recordaantal van twintig landen neemt van dinsdag 9 tot en met dinsdag 23 maart 2021 deel aan de vijfde editie van de World Baseball Classic. Vandaag heeft de Amerikaanse toernooiorganisatie bekendgemaakt dat de wedstrijden worden gespeeld in Japan, Taiwan en de Verenigde Staten, waarbij Marlins Park in Miami het decor wordt van de finaleronde.

Het Nederlands Koninkrijksteam bereikte drie jaar geleden voor de tweede keer op rij de halve finales van de World Baseball Classic, dat geldt als het officiële wereldkampioenschap. In de halve finales verloor de ploeg van manager Hensley Meulens pas na elf innings met 4-3 van Puerto Rico. Oranje nam deel aan het toernooi met grote sterren als Kenley Jansen, Andrelton Simmons, Wladimir Balentien en Rick van den Hurk.

Het Marlins Park was ook in 2017 één van de speellocaties van de World Baseball Classic.
Het Marlins Park was ook in 2017 één van de speellocaties van de World Baseball Classic.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

De wedstrijden worden volgend jaar verdeeld over vijf speellocaties. De twintig deelnemers worden daarbij voor de eerste ronde verdeeld over vier poules. Waarbij de belangrijkste wedstrijden worden gespeeld in Marlins Park, eerder ook gastheer van wedstrijden tijdens de afgelopen twee edities.

Emotie

Volgend jaar worden zelfs wedstrijden uit alle speelrondes gespeeld in Miami, waar voormalig Major Leaguer en Hall of Famer Derek Jeter momenteel één van de eigenaren is van Miami Marlins. “De WBC laat ons alle mooie dingen van het honkbal zien. Zoals de wedstrijd tussen de Dominicaanse Republiek en de Verenigde Staten tijdens de World Baseball Classic van 2017 die hier in Miami werd gespeeld. Dat is één van de redenen waarom we zijn teruggekomen naar Zuid-Florida”, licht toernooivoorzitter Jim Small de keuze voor Marlins Park toe. “De passie, de emotie, de opwinding en de beleving. Dat is iets wat allemaal heel speciaal is. En wat we willen delen met de bonden en de spelers die de WBC over de hele wereld vertegenwoordigen.”

De wedstrijden in poule A van de eerste ronde worden van 9 tot en met 13 maart 2021 gespeeld in twee stadions in Taiwan: het Taichung Intercontinental Baseball Stadium en het Taoyuan International Baseball Stadium. Daarmee keert de WBC voor het eerst sinds 2013 terug naar Taiwan. Poule B krijgt als speellocatie het Tokyo Dome in Japan. Ook de wedstrijden uit deze poule worden gespeeld van 9 tot en met 13 maart. Het Tokyo Dome is voor de vijfde keer gastheer van het toernooi. In alle vier voorgaande edities werden al wedstrijden uit de eerste ronde in de Japanse hoofdstad gespeeld.

Finale

De teams uit poule C reizen af naar Chase Field in Phoenix waar de wedstrijden op het veld van Arizona Diamondbacks worden gespeeld van 13 tot en met 17 maart. Chase Field is na 2006 en 2013 voor de derde keer aangewezen als speellocatie voor wedstrijden uit de eerste ronde. Poule D gaat van start op 14 maart. De wedstrijden uit deze poule worden tot en met 18 maart gespeeld in Marlins Park in Miami.

Tijdens de vierde editie werd het Koninkrijksteam in de halve finales uitgeschakeld door Puerto Rico.
Tijdens de vierde editie werd het Koninkrijksteam in de halve finales uitgeschakeld door Puerto Rico.
Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

Deze thuisbasis van Major League-club Miami Marlins wordt bovendien de gastheer van de wedstrijden uit de kwartfinales (19 en 20 maart), halve finales (21 en 22 maart) en de finale (23 maart). “Zuid-Florida heeft een onvoorwaardelijke liefde voor zijn erfgoed en het honkbal”, blikte Derek Jeter vandaag alvast vooruit. “We zijn er trots op fans van over de hele wereld te verwelkomen in Marlins Park.” In het Tokyo Dome worden op 16 en 17 maart eveneens wedstrijden gespeeld uit de kwartfinales. Deze kwartfinales gaan tussen de beste twee teams uit zowel poule A als poule B.

Kwalificatietoernooi

Alle deelnemers aan de vierde editie van de World Baseball Classic hebben automatisch een uitnodiging ontvangen voor de vijfde editie in 2021. Behalve het Nederlands Koninkrijksteam zijn dit titelverdediger Verenigde Staten, verliezend finalist Puerto Rico, Japan, de Dominicaanse Republiek, Israël, Cuba, Venezuela, Zuid-Korea, Australië, Colombia, Italië, Taiwan, Canada, Mexico en China.

Komende maand krijgen nog vier landen de kans om zich te kwalificeren voor de World Baseball Classic. Hiervoor worden twee kwalificatietoernooi gehouden op het Kino Sports Complex in het Amerikaanse Tucson (Arizona). De twee beste teams van elk toernooi plaatsen zich voor de WBC van 2021.
Van 12 tot en met 17 maart spelen Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Nicaragua, Pakistan en Duitsland het eerste kwalificatietoernooi. Aansluitend is het van 20 tot en met 25 maart de beurt aan de Filipijnen, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland, Panama, Spanje en Tsjechië.

Programma

Eerste ronde
Poule A9 tot en met 13 maart 2021Intercontinental Baseball Stadium in Taichung (Taiwan)
International Baseball Stadium in Taoyuan (Taiwan)
Poule B9 tot en met 13 maart 2021Tokyo Dome in Tokyo (Japan)
Poule C13 tot en met 17 maart 2021Chase Field in Phoenix (Verenigde Staten)
Poule D14 tot en met 18 maart 2021 Marlins Park in Miami (Verenigde Staten)
Kwartfinales
Poule A en B16 en 17 maart 2021Tokyo Dome in Tokyo (Japan)
Poule C en D19 en 20 maart 2021Marlins Park in Miami (Verenigde Staten)
Finaleronde
Halve finales21 en 22 maart 2021Marlins Park in Miami (Verenigde Staten)
Finale23 maart 2021Marlins Park in Miami (Verenigde Staten)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal