Norbert Jongerius keert voor het eerst sinds 2017 terug in de nationale ploeg van Frankrijk.

Honkbal

Jongerius en Clara met Frankrijk naar WBCQ

Jongerius en Clara met Frankrijk naar WBCQ

Norbert Jongerius keert voor het eerst sinds 2017 terug in de nationale ploeg van Frankrijk.
Norbert Jongerius keert voor het eerst sinds 2017 terug in de nationale ploeg van Frankrijk.
Foto: © Glenn Gervot/FFBS

De Nederlandse honkballers Norbert Jongerius en Robyn Clara zijn door manager Bruce Bochy opgeroepen voor de Franse nationale ploeg, die van 13 tot en met 18 maart deelneemt aan het kwalificatietoernooi voor de World Baseball Classic van 2021. Frankrijk start dinsdag in het Amerikaanse Tucson met de voorbereiding op het toernooi.

Frankrijk staat dit toernooi voor het eerst onder leiding van de Amerikaan Bruce Bochy, die met assistent-coach Hensley Meulens aan zijn zijde, San Francisco Giants naar titels leidde in 2010, 2012 en 2014. Bochy werd geboren in het Franse Landes de Bussac op het moment dat zijn vader daar voor het leger was gestationeerd. Tijdens het kwalificatietoernooi voor de World Baseball Classic wordt Bochy bijgestaan door onder andere zijn oudere broer Joe Bochy, die bench-coach wordt van Frankrijk.

Jongerius en Clara speelden al eerder voor de Franse nationale ploeg. Jongerius debuteerde vier jaar geleden voor Frankrijk tijdens het kwalificatietoernooi voor de vorige World Baseball Classic. Hi keert voor het eerst terug sinds 2017, toen hij met Frankrijk zevende werd op de Zomer Universiade. Het debuut van Clara volgde vorig seizoen tijdens het France International Baseball Tournament, waarna hij met Frankrijk ook deelnam aan het Europees kampioenschap. Jongerius komt komt dit seizoen uit voor Zuidvogels, vorig jaar kwam hij in de Hoofdklasse voor HCAW tot een slaggemiddelde van .255. Clara speelde in de hoofdklasse voor DSS.

Major League

Bochy heeft in totaal 28 spelers opgeroepen, waaronder zijn zoon Brett Bochy. Hij kwam tussen 2011 en 2015 in vijf seizoenen uit voor de organisatie van San Francisco Giants. In 2014 en 2015 speelde Brett Bochy voor deze club zeven wedstrijden in de Major League. De grootste naam op het roster is Major Leaguer Alen Hanson, die een Franse vader heeft. De in de Dominicaanse Republiek geboren 27-jarige honkballer speelde tussen 2016 en 2019 voor vier verschillende clubs in totaal 261 wedstrijden in de Majors.

Frankrijk krijgt verder de beschikking over drie actieve profhonkballers uit de Amerikaanse Minor Leagues. Dit zijn Ernesto Martinez (Milwaukee Brewers), Jason Alexander (Los Angeles Angels) en Donato Auguste (Chicago Cubs). Alexander heeft een Franse moeder. Auguste is geboren in Frankrijk.

Poule

Frankrijk is voor het kwalificatietoernooi voor de World Baseball Classic van 2021 ingedeeld in een poule met Brazilië, Duitsland, Nicaragua, Pakistan en Zuid-Afrika. De twee finalisten plaatsen zich voor het hoofdtoernooi. De Franse honkballers starten het kwalificatietoernooi in Tucson (Arizona) volgende week vrijdag met een wedstrijd tegen Duitsland.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal