Honkbal

Nieuw akkoord WBSC en MLB over inzet spelers

Nieuw akkoord WBSC en MLB over inzet spelers

Het Nederlands Koninkrijksteam krijgt de mogelijkheid om voor het Olympisch kwalificatietoernooi in juni spelers op te roepen die op het 40-man roster staan van een Major League-club. Dat is de uitkomst van een overeenkomst die de World Baseball Softball Confederation (WBSC) heeft afgesloten met Major League Baseball (MLB) en Major League Baseball Players Association (MLBPA). Diezelfde regel is ook van kracht als in juli het Olympisch honkbaltoernooi van start gaat.

Lang was Major League Baseball niet bereid om zijn beste spelers af te vaardigen naar de Olympische Spelen. Maar met de overeenkomst tussen de WBSC, MLB en MLBPA heeft de Amerikaanse proforganisatie nu wel een belangrijke handreiking geboden. Na de World Baseball Classic is dit nog maar de tweede keer dat Major League Baseball spelers van het 40-man roster toestemming heeft gegeven om voor hun land uit te komen.

Dit besluit betekent overigens niet dat landen ook hun beste spelers kunnen oproepen. Spelers die deel uitmaken van het 26-man roster, en dus actief zijn voor de hoofdmacht van hun Major League-club, mogen niet deelnemen aan de kwalificatietoernooien en de Olympische Spelen. Ook staat het clubs vrij om spelers geen toestemming te verlenen.

Uitbreiding

Een onderdeel van de overeenkomst is de uitbreiding van de nationale teams van 24 naar 26 spelers. Deze maatregel moet voorkomen dat de topspelers uit de Amerikaanse Minor Leagues tijdens de kwalificatietoernooien of de Zomer Spelen oververmoeid raken.

De toenadering volgt op de eerste mislukte poging van de Verenigde Staten om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. De Olympisch kampioen van 2000 eindigde in november op de vierde plaats tijdens de Premier12. De beschikbare Olympische tickets dat toernooi gingen uiteindelijk naar Zuid-Korea en Mexico. Deze maand krijgt Team USA een nieuwe kans als van 22 tot en met 26 maart in Arizona het Amerikaanse kwalificatietoernooi wordt gespeeld. Dat is ook het eerste toernooi waarbij spelers van het 40-man roster inzetbaar worden.

Profiteren

In hoeverre het Nederlands Koninkrijksteam kan profiteren van deze maatregel is nog afwachten. Het overgrote merendeel van de spelers uit het Koninkrijk die op het 40-man roster van hun club staan, gaat zeer waarschijnlijk ook deel uitmaken van het 26-man roster.

Bovendien werd gisteren het laatste Olympisch kwalificatietoernooi, waar het Nederlands Koninkrijksteam één van de deelnemers is, vanwege de problemen door het coronavirus door de WBSC uitgesteld tot juni. Het toernooi wordt nu van 17 tot en met 21 juni gespeeld in de Taiwanese steden Taichung and Douliu. Voor clubs zijn de belangen dan groter dan het geval is tijdens het Amerikaans Olympisch kwalificatietoetoernooi, dat voor de start van het nieuwe seizoen wordt gespeeld.

Uitstel

Het coronavirus is voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vooralsnog geen aanleiding om de Olympische Spelen deze zomer in Tokyo niet door te laten gaan. Mocht op den duur uitstel wel nodig zijn, dan kan het evenement uitgesteld worden tot uiterlijk het einde van dit jaar.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal