Op 4 februari bezochten bondsvoorzitter Andrea Marcon (r) en zijn secretaris Giampiero Curti (l) de Italiaanse minister van volksgezondheid en sport Vincenzo Spadafora (m). Toen nog onbewust van het nieuwe virus dat nu heerst in het noorden van Italië.

Honkbal

Start Italiaanse competitie uitgesteld door coronavirus

Start Italiaanse competitie uitgesteld door coronavirus

Op 4 februari bezochten bondsvoorzitter Andrea Marcon (r) en zijn secretaris Giampiero Curti (l) de Italiaanse minister van volksgezondheid en sport Vincenzo Spadafora (m). Toen nog onbewust van het nieuwe virus dat nu heerst in het noorden van Italië.
Op 4 februari bezochten bondsvoorzitter Andrea Marcon (r) en zijn secretaris Giampiero Curti (l) de Italiaanse minister van volksgezondheid en sport Vincenzo Spadafora (m). Toen nog onbewust van het nieuwe virus dat nu heerst in het noorden van Italië.
Foto: © FIBS

Na afloop van een informele vergadering van het bondsbestuur heeft voorzitter Andrea Marcon van de Italiaanse honkbal- en softbalbond FIBS gisteravond bekendgemaakt dat de aanvang van de honkbalcompetitie voorlopig is uitgesteld van 3 april naar 17 april. Het is één van de maatregelen die zijn genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

De Italiaanse regering kwam een dag eerder met een besluit om de besmettingen van het coronavirus in Italië te beperken. Het document van elf pagina’s werd ondertekend door premier Giuseppe Conte en minister voor gezondheid en sport Vincenzo Spadafora. Nog dezelfde dag besloot bondsvoorzitter Marcon alle activiteiten van nationale en regionale honkbal- en softbalselecties met onmiddellijke ingang te staken. Pas na 3 april wordt bekeken of hervatting van centrale trainingen mogelijk is.

Gisteren kondigde Marcon nog aanvullende maatregelen aan. Zo is de start van de nationale honkbalcompetitie uitgesteld tot 17 april. Tot 3 april mag geen publiek de trainingen en oefenwedstrijden van clubs bijwonen en moeten de spelers een meter afstand tot elkaar houden. Bovendien moet een medicus bij begin en eind van de sessies metingen bij de spelers verrichten om eventuele besmetting te kunnen vaststellen. De verwachting is dat de meeste clubs tot 3 april afzien van bijeenkomsten van spelers, coaches en bestuurders.

Angst

De 78-jarige president van Italië, Sergio Mattarella, bezweert in een brief aan alle inwoners van het land om “Vertrouwen te blijven houden in Italië en in de capaciteit en bronnen van het geweldig moderne land, dat een zware periode doormaakt. Het nieuwe virus slaat nu toe in meerdere landen en vereist voorzorg. Dit is begrijpelijk en vraagt iedereen om een gevoel van verantwoordelijkheid. Maar we moeten onze ongemotiveerde en vaak contraproductieve angst absoluut vermijden!”. De brief staat afgedrukt in onder meer La Gazzetta dello Sport.

Volgens La Gazzetta di Parma, het regionale dagblad voor stad en omgeving van Parma, zijn er nu 150 patiënten in Parma, 68 in Rimini, 45 in Modena, 31 in Reggio Emilia en 19 in Bologna. Opvallend is dat verreweg de meeste coronagevallen (378) zich bevinden in Piacenza, de stad die het dichtst bij de van de buitenwereld afgesloten 11 gemeenten rond Codogno ligt. Zelfs Patricia Barbieri, de burgemeester van Piacenza, bevindt zich onder de getroffen inwoners. Zij wordt in eigen huis in isolatie gehouden met de bekende symptonen van hoge koorts en hoesten. Haar toestand is stabiel. Italië telde gisteren zo’n 3.700 patienten, waarvan 2.250 in Lombardia en 700 in Emilia Romagna. Er zijn tot nog toe 107 mensen in Italië met het coronavirus overleden.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal