Geschiedenis

Hamilton Richardson: ruim 35 jaar aan de (wereld)top

Hamilton Richardson: ruim 35 jaar aan de (wereld)top

Hamilton Richardson: misschien wel de allerbeste honkballer die ooit voor Oranje uitkwam (Foto: Wikipedia)

Hamilton Richardson is volgens velen de allerbeste honkballer die ooit in onze competitie actief is geweest. Geboren in Middle Region, een gehucht op Sint Maarten, waar zijn vader een boerderij had, was hij al op 4-jarige leeftijd actief als batboy voor Los Antillianos, een lokaal team op Curaçao. Vanaf zijn 15de jaar kwam hij uit voor het eerste seniorenteam van Three Horses. Ook werd hij toen geselecteerd voor het nationale jeugdteam van de Nederlandse Antillen.

In 1957 leek zijn droom in vervulling te gaan. Als zeer talentvol werper werd hij door de Chicago White Sox uitgenodigd om naar Spring Training te komen in Glendale, bij Phoenix (Arizona). Kort voor zijn vertrek zorgde een zware blessure – hij brak zijn werparm – voor een kink in de kabel. Volgens bepaalde Amerikaanse bronnen zou hij later toch nog twee jaar bij de Chicago White Sox actief zijn geweest; dit is echter onjuist. Na kort voor de KLM op Curaçao werkzaam te zijn geweest, vertrok hij in 1962 naar Nederland.
In 1962 sloot hij zich aan bij Sparta Rotterdam, de honkbalafdeling van de roemruchte voetbalvereniging. Samen met Hudson John en Simon Arrindell (1932-1999) vormde hij het beroemde supertrio dat er – met hun geweldige aanvallende prestaties – voor zorgde dat Sparta de top van het Nederlandse honkbal bereikte en negen maal de landstitel veroverde.

Een natuurtalent in het slagperk

In de 22 seizoenen dat hij voor de Rotterdamse club actief was, won hij zevenmaal de titel van beste slagman – vijfmaal met een seizoengemiddelde van boven .400 -. Vier van deze titels won hij in opeenvolgende seizoenen, een record dat nog altijd niet is verbeterd. Hij kwam op de kop af 60 maal uit voor het nationale team.

Ook internationaal liet het succes niet lang op zich wachten. Tijdens de strijd om het Europees kampioenschap won hij meerdere malen de MVP-Award. In 1970 – toen Team Kingdom of the Netherlands buiten Europa nog allerminst aansprekende resultaten wist te halen – was Hamilton toch al zo’n uitblinker, dat hij in het All Star team werd gekozen. Je bent dan in feite een van ’s werelds beste outfielders. Aan de Europese titelstrijd van 1969 hield hij de titel van homerunkoning over.

Een unieke prestatie

Een van de meest bijzondere prestaties die een honkballer in het slagperk kan leveren, is het winnen van de Triple Crown – een prijs waarbij een slagman in één seizoen zowel het hoogste slaggemiddelde heeft, het hoogste aantal binnengeslagen punten én de meeste homeruns. In de geschiedenis van de Major League is de prijs 15 maal toegekend, in Japan 11 maal, in Korea 3 maal, op Taiwan 2 maal en in Nederland 1 maal. Die Nederlandse winnaar, was Hamilton Richardson in 1963.

Een nieuwe carrière: manager en coach

Tussen 1978 en 1985 was hij manager/coach van Team Kingdom of the Netherlands.  Van 1985 tot 1987 leidde hij Neptunus (het huidige Curaçao Neptunus) naar het hoogste competitieniveau in Nederland. Daarbij legde hij de basis voor de latere successen van de Rotterdamse topclub.

Hierna kwam er begin negentiger jaren nog éénmaal een eervolle opdracht. Onze landgenoot werd gevraagd om als guest instructor/ hitting coach de spelers van de Detroit Tigers klaar te stomen voor een nieuw seizoen.

In de afgelopen jaren was hij vooral actief voor de Johan Cruyff Foundation die alle kinderen op Sint Maarten een veilige plek om te spelen wilde geven. Ook was hij directeur Sport & Recreatie van het eiland en was hij betrokken bij de herstelwerkzaamheden na de verwoestende orkaan Luis die Sint Maarten in 1995 trof.

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Geschiedenis