HB Hoofdklasse

In 2020 live streaming van alle Hoofdklassewedstrijden

In 2020 live streaming van alle Hoofdklassewedstrijden

In samenwerking met Eyecons, 360 Sports Intelligence en de Hoofdklasseverenigingen brengt de KNBSB in 2020 de Hoofdklasse online in beeld

Tekst: Haarlems Dagblad/Theo Plasschaert

De KNBSB gaat vanaf de start van het nieuwe seizoen eind april alle wedstrijden in de competitie hoofdklasse honkbal live en gratis uitzenden via internet. De bond heeft daarover unaniem overeenstemming bereikt met de acht hoofdklasse verenigingen.

De laatste details worden binnenkort met de clubs besproken. „Het is een groots en voor de Nederlandse honkbalwereld uniek project dat in principe vijf jaar gaat duren”, zegt algemeen directeur ad-interim Stefaan Eskes. „We gaan daarvoor in zee met drie gerenommeerde commerciële partijen, onder wie Eyecons. Zij hebben al de nodige ervaring hiermee omdat ze ook al hockeywedstrijden (hoofdklasse) en tweede divisie voetbal streamen.”

Camera’s

De drie partners investeren veel geld om vooral een technisch hoogwaardig product te kunnen leveren. Zo zullen in elke accommodatie vier vaste camera’s worden opgehangen. Rondom het hoofdveld komen deze camera’s, die in alle stadions voor een bijna optimale dekking zorgen. Allemaal zullen ze onder exact dezelfde hoek de beelden in kleur registreren. De wedstrijdbeelden zijn vooralsnog zonder commentaar. Het online systeem play-by-play, waarmee voor de echte liefhebbers alle acties in cijfers en statistieken worden vastgelegd blijft voorlopig nog parallel bestaan.

Seb Visser, actief honkballer bij overgangsklasser Onze Gezellen en bij de bond onder meer verantwoordelijk voor marketing, commercie en communicatie is enthousiast over het project. „De investeringen voor de clubs blijven relatief beperkt tot het trekken van kabels en per club is een nog op te leiden vrijwilliger nodig, die op wat knoppen kan drukken en bepaalt of de homerun, of de vangbal of de sliding op het tweede honk goed wordt ’genoteerd’ voor de samenvatting achteraf. Wij denken als bond dat dit ook een mooie stage-klus kan zijn voor studenten die een mediaopleiding volgen ”

De bond investeert jaarlijks 25.000 euro, terwijl de kosten voor de clubs beperkt blijven tot 900 euro per jaar. „We zijn er helaas nog niet in geslaagd vanwege diverse redenen (zoals kosten) om de Golden league softbalclubs ook op één lijn te krijgen en dat is voor ons wel voorwaarde om ook met softbal te kunnen beginnen. Maar ik heb er vertrouwen in dat als ze zien dat het bij honkbal gaat werken ze alsnog over de brug zullen komen”, denkt Haarlemmer Eskes hardop.

Bloopers

De live streaming van de wedstrijden vormt de basis van het geheel. Maar er komen ook samenvattingen, interviews, de homerun van de week, misschien bloopers enzovoort waar de fans naar kunnen kijken op een moment dat het hun het beste uitkomt. Via social media zal deze content verspreid worden. Clubs kunnen ook trainingen opnemen als die op het hoofdveld plaats vinden. De beelden zijn dan te gebruiken voor analyse, scouting van de tegenstanders en dergelijke.

Er zijn voor de kijkers drie verschillende toegangspoorten namelijk de clubwebsite, de website van de KNBSB en direct via het Eyconsplatform.

Prettige bijkomstigheid voor de clubs is dat zij minimaal 25 procent van de ruimte voor reclame zelf extra kunnen verkopen, naast de vaste borden en doeken die permanent in beeld komen. ,,Onder meer via borden informeren wij de toeschouwers dat er opnames gemaakt worden, zodat we ook voldoen aan de privacy-eisen.”

Break even

Eskes geeft aan wanneer het project geslaagd is. „Kijk de commerciële partijen willen natuurlijk geld verdienen, maar als we het geheel minimaal ’ break even’ kunnen noteren na vijf jaar ben ik heel tevreden. Voor clubs kan dat punt al na een jaar bereikt worden gezien hun relatief geringe investeringen. Het initiatief is vooral bedoeld om meer nieuwe belangstelling te genereren voor onze sporten door de zichtbaarheid en relevantie van de topcompetities te vergroten. Daarnaast richten we ons op de aanwas van nieuwe leden en proberen we meer grip op ledenverlies te krijgen.”

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse