FIBS-voorzitter Andrea Marcon kondigde nieuwe maatregelen aan.

Honkbal

Italiaans honkbal haalt zijn profs naar binnen wegens coronavirus

Italiaans honkbal haalt zijn profs naar binnen wegens coronavirus

FIBS-voorzitter Andrea Marcon kondigde nieuwe maatregelen aan.
FIBS-voorzitter Andrea Marcon kondigde nieuwe maatregelen aan.

De Italiaanse honkbal- en softbalbond FIBS heeft nog verdergaande maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onder meer de trainingen van de nationale teams, waaronder de Olympische softbalselectie, zijn door de coronacrisis stilgelegd.

De laatste dagen verscheen de Italiaanse minister-president Giuseppe Conte dagelijks op alle schermen voor toespraken over de groeiende crisis als gevolg van het coronavirus. Steeds strengere maatregelen legde hij op aan burgers en bedrijfsleven en iedere keer volgde Andrea Marcon, bondsvoorzitter van honkbal- en softbalbond FIBS, met vaderlijke boodschappen aan de bondsleden en de pers om de toepassing van de algemene maatregelen voor hit and run in Italië uit te leggen.

Gistermiddag woonde Marcon de speciale vergadering van het Olympisch comité CONI bij, samen met de bondsvoorzitters van teamsporten handbal, waterpolo, volleybal, rugby, hockey, ijshockey, rolhockey, cricket en Amerikaans football. Vandaag stuurt Marcon de laatste spelers, die achter dichte deuren mochten trainen, alsnog naar huis.

Profclubs

Overeenkomstig de laatste richtlijnen van bovenaf liet de Italiaanse bond alleen de profclubs van de Serie A1 honkbal en de nationale selecties honkbal en softbal nog trainen onder leiding van hun coaches en medische bewakers en op afgesloten velden. Tot nu althans, want bij de stand van 12.839 geregistreerde corona patiënten en 1.016 overleden patiënten, sluit de landsregering alle winkels behalve die voor levensmiddelen. Iedereen van noord tot zuid moet binnen blijven en dat geldt vanaf nu ook voor profspelers van de FIBS.

Schril is het contrast op de voorpagina van de bondswebsite, waarop – naast de aankondiging dat hun Olympische softbalploeg op 22 juli tegen de Amerikaansen hun vijfringentoernooi begint – vermeld staat dat die speelsters hun centrale training onmiddellijk staken en terug naar huis moeten onder het strenge regime van de regering Conte.

Speciaal telefoonnummer

Iedereen zit nu thuis: spelers en speelsters, coaches en bestuurders en zelfs het personeel van het bondsbureau is grotendeels thuis om woonwerkverkeer te vermijden en het werk zo veel mogelijk smart uit te voeren. Voor hogenoodvragen is een speciaal telefoonnummer gepubliceerd, waarmee clubs, commissies en regiobesturen kunnen overleggen met secretaris-generaal Giampiero Curti.

Bondscoaches Mike Piazza uit de USA en Enrico Obletter uit Australië zijn al in het land en dienen zich te schikken naar de opgelegde maatregelen door het kabinet, door het CONI en door de FIBS. De honkbalclubs uit de Serie A1, die ieder jaar tot het maximum geladen worden met gehuurde spelers uit het buitenland, vrezen nu dat deze spelers uit de media vernomen hebben van het uitstel en later wellicht afstel van het Italiaanse seizoen 2020. De eerste spelers hebben hun oorspronkelijke vlucht naar Italië al geannuleerd.

Verlenging van het verbod

De nieuwste maatregel van de FIBS voor de zogenaamde elite spelers en speelsters geldt officieel voorlopig tot 25 maart, maar anoniem verklaren Italiaanse insiders dat ze eerder verlenging van het verbod verwachten dan verlichting. Datzelfde geldt voor het verbod aan de lager uitkomende clubs om tot 3 april bijeenkomsten te organiseren. Sommigen fluisteren zelfs dat het uitstel zo lang zal duren, dat er tenslotte gekozen zal worden voor afstel van de gebruikelijke competitie.

Steeds meer landen sluiten hun grenzen voor Italiaanse reizigers. Buitenlandse luchtvaartmaatschappijen voeren geen vluchten meer uit naar bestemmingen in Italië. Honkballers uit Noord- en Zuid-Amerika kunnen daardoor hun club in Italië niet meer bereiken, mochten zij ondanks het corona pandemie 2020 alsnog naar Italië willen reizen. Tussen 3 en 17 april mogen de clubs van de FIBS hun oefenwedstrijden spelen, maar dit is een inmiddels verouderd plan.

Gelukkig kan er ook in Italië soms toch nog wel een klein beetje worden gehonkbald:

https://www.facebook.com/BaseballSoftballaroundtheWorld/videos/1144623322536189/

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal