HB Hoofdklasse

Voorbereiding seizoen stilgelegd door coronacrisis

Voorbereiding seizoen stilgelegd door coronacrisis

Foto: © Rob Jelsma

In navolging van maatregelen in andere landen, is nu ook de start van de oefenperiode voor de Nederlandse hoofdklasseclubs grotendeels stilgelegd. De honkbal- en softbalbond KNBSB heeft vandaag bekendgemaakt dat er geen oefenwedstrijden worden gespeeld tot en met 31 maart.

Het besluit van de KNBSB heeft betrekking op alle oefenwedstrijden waarbij officials van de bond worden ingezet. Daarnaast is het advies aan verenigingen door het hele land om ook andere oefenwedstrijden af te gelasten of uit te stellen. De verwachting is dat de meeste clubs uit de hoofdklasse dit advies zullen overnemen. De start van de competitie, die eerder deze week nog werd vervroegd van donderdag 23 april naar donderdag 16 april, is vooralsnog niet gewijzigd.

Met deze maatregel volgt de KNBSB het advies van de regering, het RIVM en NOC*NSF. De sportkoepel adviseerde eerder haar leden om alle clubbijeenkomsten, waaronder sportwedstrijden en trainingswedstrijden, tot en met 31 maart af te gelasten.

Gevolgen

Hoofddorp Pioniers heeft inmiddels besloten zijn trip naar Duitsland van dit weekeinde af te blazen. De ploeg van manager Mervin Gario zou daar aanstaande zaterdag en zondag wedstrijden spelen tegen Bonn Capitals. Ook de wedstrijden van de Duitse vice-kampioen een week later tegen Twins Oosterhout zijn afgelast.

De maatregelen van de KNBSB hebben verder ook gevolgen voor het Wim Oosterhof Toernooi en de Haarlem Series, waaraan DSS/Kinheim deel zou nemen. En voor het Ringvaart Toernooi. Tijdens dit evenement in Heemstede waren hoofdklasseploegen Hoofddorp Pioniers, HCAW en Quick Amersfoort volgende week drie van de vier deelnemers.

Olympisch kwalificatietoernooi

Het is voor de tweede keer dat het Nederlands honkbal is geraakt door de maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Vorige week werd het Olympisch kwalificatietoernooi in Taiwan uitgesteld van 1 tot en met 5 april naar 17 tot en met 21 juni.

Honkbalcompetities over de hele wereld worden inmiddels geraakt door de coronacrisis. Zo is onder meer de start van de belangrijkste profcompetities in de Verenigde Staten, Japan, Taiwan en Zuid-Korea uitgesteld. Ook de wedstrijden van Spring Training van Major League Baseball zijn opgeschort. Het kwalificatietoernooi voor de World Baseball Classic in Tucson, waarvoor de deelnemers zich momenteel in Arizona al aan het voorbereiden zijn, is met in ieder geval twee weken uitgesteld. Het Amerikaans Olympisch kwalificatietoernooi is eveneens tot nader order uitgesteld.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse