Honkbal

Bart Hanegraaff beleeft American Dream: ‘Ineens sta ik tussen Major League-clubs’

Bart Hanegraaff beleeft American Dream: ‘Ineens sta ik tussen Major League-clubs’

Bart Hanegraaff (in het midden) Foto: Fred Versluis

Na een periode van twijfel heeft Bart Hanegraaff definitief de knoop doorgehakt. Hij besloot om te vertrekken bij de KNBSB en naar Amerika te gaan. Hoewel hij er financieel op achteruit gaat, kon hij het niet laten om zijn grote passies, honkbal en reizen, met elkaar te combineren. Toch is niet alles even rooskleurig als het lijkt. ‘Het is af en toe erg eenzaam.’

Tekst: Olle Smits van Waesberghe

Voorheen was je werkzaam bij de KNBSB en ging je acht keer per jaar naar de Pittsburgh Pirates in Amerika. Je was daar om trainers en spelers nieuwe trainingsmethodieken bij te leren. Wat houdt dat precies in?
‘Het gaat vooral om het opleiden van trainers en het implementeren van nieuwe technieken van de principes van het motorisch leren. Dat is de theorie die zich verdiept in hoe het lichaam het beste leert. Wat ik probeer is de kennis die de wetenschap nu ontdekt, te vertalen naar de praktijk.’

Hoe is Amerika ooit op je pad gekomen?
“Twee jaar geleden hebben we besloten om presentaties te houden in Florida in samenwerking met de Florida Baseball Ranch. Na de presentaties was er veel interesse. Toen heb ik met een aantal clubs om de tafel gezeten en ben ik bij de Pittsburgh Pirates beland. Ze wilden dat ik hen ging adviseren over hoe ze het beste die trainingstechnieken kunnen toepassen.”

En dat is ook jouw doel om definitief over te stappen naar de Pittsburgh Pirates?
“Mijn passie ligt bij honkbal. De Pirates boden mij een mooie kans aan. Daarnaast was het ook tijd om voor mijzelf te kiezen. Ik ga nu twintig weken voor de Pirates werken en de rest van het jaar ga ik reizen.”

Wat verwacht de club van jou als we het hebben over concrete resultaten?
“De club heeft een aantal slechte jaren achter de rug en zit in een transitieperiode. Er is een hele reorganisatie geweest. Zo is er een nieuwe hoofdcoach en general manager gekomen. Zij willen vooral dat ik me ga verdiepen in het ontwikkelen van vaardigheden.”

Vorig jaar twijfelde je nog of je dit avontuur überhaupt wilde aangaan. Je had je sociale leven hier goed op de rit en je wilde met de softbalploeg naar de Olympische Spelen in Tokio. Toch ben je nu al weggegaan. Wat is er veranderd?
“We hebben de kwalificatie niet gehaald, dus er was voor ons geen ticket meer. Die droom is in duigen gevallen. Daarnaast kon ik het reizen goed combineren met mijn werk bij de Pirates. Dan moet je keuzes maken. Sociaal is dat wel moeilijk. Het is af en toe erg eenzaam. Maar de kans om mijn passie te combineren met reizen kon ik niet laten liggen.”

Hoe ga je met die eenzaamheid om?
“Je hebt hier veel tijd voor jezelf. Spelers en coaches komen trainen en vervolgens gaan ze weer naar huis. Ik blijf hier op de campus. Daarnaast ben ik intensief Spaans aan het leren. Ook daarin wil ik mijzelf ontwikkelen, dus veel studeren. Soms pak ik de auto en ga naar het strand. Maar het is toch anders als je thuis bent. Dan kan je naar familie of vrienden toe. Het is hier allemaal wat individualistischer.”

Je sprak ook vaak over een ‘grote uitdaging’. In de sportwereld betekent dat vaak dat er meer geld verdiend gaat worden. Is dat bij jou ook het geval?
“Financieel ga ik erop achteruit in vergelijking met vorig jaar. Ik ga nu minder verdienen omdat ik bij de KNBSB ben gestopt. Maar het is nog steeds voldoende om te doen wat ik wil. De passie heeft zeker wel de overhand. Ik ben een jongen uit Eersel en nu sta ik ineens tussen de grote Major League-clubs, loop ik mee en heb ik grote invloed op wat er gebeurt binnen zo’n organisatie. Dat is heel speciaal.”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal