Mike Piazza

Honkbal

Piazza: ‘Echte opoffering in Italiaanse ziekenhuizen’

Piazza: ‘Echte opoffering in Italiaanse ziekenhuizen’

Mike Piazza
Mike Piazza
Foto: © FIBS

Vier maanden geleden werd Hall of Famer Mike Piazza benoemd tot de nieuwe bondscoach van Italië. Veel werk heeft de Amerikaan door de heftige coronacrisis nog niet kunnen verrichten. Na een korte vakantie in de Verenigde Staten bleef hij daar met vrouw en kinderen, toen de coronacrisis in Italië uitbrak en de scholen werden gesloten. Vanuit Miami steekt hij de Italiaanse zorgverleners een hart onder de riem.

In Miami (Florida) werd Piazza geïnterviewd voor de Jim Rome Show van CBS Sports Radio, die een vast publiek van 2 miljoen luisteraars bereikt in de Verenigde Staten en Canada. Gevraagd naar de gezondheidscrisis in Italië, antwoordde Piazza: “Vele, vele zorgwerkers, artsen en verplegers die zich blootstellen aan infectiegevaar, dat is voor mij de echte opoffering en dapperheid, zodanig dat ze niet de angst toelaten dat hen juist zou kunnen overkomen bij wat ze verrichten!” Vandaag zaterdag is het aantal overleden coronapatiënten in Italië opgelopen tot 4800, vooral in het noorden van het land.

Jim Rome vroeg aan Mike Piazza ook hoe de coronacrisis in Italië te vergelijken is met de Nine Eleven aanval op de Verenigde Staten in 2001, toen ook daar de honkbalcompetitie werd uitgesteld zoals nu in Italië. Piazza: “Waar bij de 9/11 crisis het misschien vooral de voorste verdedigingslinie van politie en brandweer was om de mensen te redden van de terroristische aanslag, hier zijn het de dokters en verpleegsters die zichzelf wegcijferen bij de riskante verzorging van patiënten, alsmede de onderzoekers bij bedrijven die zoeken naar een vaccin, dat hopelijk de patiënten kan beschermen en later genezen.”

Italiaanse wortels

In het interview blikt Piazza terug op zijn carrière in de Major League, maar vertelt hij ook over zijn Italiaanse wortels, over zijn ervaring bij de Azzurri en over zijn toekomst als bondscoach daar.

Luister het interview terug

Inmiddels heeft Piazza in Italië ook zijn staf van coaches gekozen en deze zijn door het bondsbestuur aangesteld. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de Amerikaan Bill Holmberg (*1953), die voorheen technisch directeur van de Academie in Tirrenia was en daar zich ontfermde over talenten onder de pitchers. Bij de Azzurri onder leiding van Marco Mazzieri was Holmberg pitching-coach. Nu krijgt hij naast die veldfunctie van pitchers coach tevens de rol van coördinator tussen alle nationale honkbalselecties, opdat de doorstroming van rijzende talenten zo soepel mogelijk kan verlopen.

Nieuwe gezichten

Nieuwe Italiaanse gezichten in de coaching staf van Mike Piazza zijn de voormalige spelers Paolo Ceccaroli en Gianguido Poma. Ceccaroli was de laatste jaren manager bij Rimini en Poma deed dat in Parma. Ceccaroli (1962) was pitcher bij Rimini en later ook eerste honkman bij Parma. Voorts kwam hij 119 keer uit voor de Azzurri. Poma (1962) begon als tweede honkman en korte stop op het hoogste clubniveau bij Bologna, vertrok later eveneens naar Parma en kwam 44 keer uit in de nationale ploeg. Tenslotte verwisselt Ruggero Bagialemani (*1963) zijn technische rol bij de Duitsers voor die bij de Italianen.

Leonardo Seminati
Leonardo Seminati
Foto: © FIBS

In Parma, dichtbij het epicentrum van de coronacrisis in Italië, roept clubvoorzitter Paolo Zbogar in een open brief aan de spelers, coaches en bestuurders van zijn Parma Clima 1949 iedereen op om zich te verzetten tegen de besmettingen door zonder voorbehoud de aanwijzingen van de regering van Italië te volgen. “Gelukkig is nog geen enkel lid van onze club getroffen in de dramatische situatie, die we allemaal doormaken. We weten nog niet hoe de competitie eruit gaat zien, maar we hebben wel de zekerheid, dat wat er ook gebeurt, wij zullen klaar staan voor de strijd. We moeten hoog vliegen, zoals onze sport dat vereist, ook in momenten van diepe crises. Er is nog niets verloren en we weten dat ontmoediging alleen maar leidt tot de nederlaag!” De brief van de voorzitter gaat nog verder, terwijl La Gazzetta di Parma meldt dat de stad gisteren weer 15 doden verloor aan het coronavirus.

Bergamo

Zijn sportieve loopbaan begon bij de Bergamo Walls, maar deze week vroeg derde honkman Leonardo Seminati van de Cincinnati Reds vanuit zijn Minor League positie de Italiaanse fans om een financiële bijdrage te storten in een fonds voor de vrijwilligers, die in zijn geboortestreek zich inspannen voor de door het coronavirus getroffen patiënten, hun families en hun nabestaanden.

Bergamo is de stad met de hoogste sterftecijfers en Seminati verwijst naar de woorden van Marten de Roon, Nederlandse voetballer bij Atalanta Bergamo: “Le strade sono vuote, si sente solo il suono delle ambulanze e delle campane delle chiese che dicono che una persona e morta”. (De straten zijn leeg. Ik hoor alleen de sirenes van ziekenwagens en het klokkengelui van de kerken als er weer iemand is overleden. Seminati verklaart dat personeel en materiaal in Bergamo zijn uitgeput en dat ze hulp hard nodig hebben.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal