Honkbal

Van den Hurk: ‘Hier voel ik mij het meest veilig’

Van den Hurk: ‘Hier voel ik mij het meest veilig’

Rick van den Hurk: “Scholen waren hier al ruim een maand eerder dicht dan in Nederland.”

Eén van de eerste landen die besloot tot uitstel van zijn professionele honkbalcompetitie was Japan. Sindsdien zit de Nederlandse honkballer Rick van den Hurk van de Japanse kampioen Fukuoka SoftBank Hawks in onzekerheid over de start van zijn seizoen. Stilzitten is er voor hem niet bij. Van den Hurk: “Onze competitiewedstrijden zijn omgezet in oefenwedstrijden.”

Japan werd op 16 januari van dit jaar, na China, het tweede land met een officieel coronageval. Op dat moment was de Japanse Spring Training in volle gang in Miyazaki, waar de Nederlandse pitcher Rick van den Hurk zich met zijn Fukuoka SoftBank Hawk voorbereidde op het nieuwe seizoen. Met onder meer Wladimir Balentien als nieuwe aanwinst hoopt deze Japanse club dit jaar op de vierde opeenvolgende landstitel.

Tijdens Spring Training kreeg Van den Hurk al te maken met de eerste maatregelen. “We mochten bijvoorbeeld geen handtekeningen meer uitdelen aan fans, geen handen schudden. En we mochten geen cadeautjes aannemen”, vertelt de Nederland. Eind februari werd besloten om de laatste wedstrijden van Spring Training achter gesloten deuren te spelen.

Maatregelen

Sindsdien heeft het land 1.054 gevallen van corona geregistreerd en zijn 36 personen in Japan aan de ziekte overleden. Overigens verblijft het merendeel van de patiënten op het cruiseschip Diamond Princess in de haven van Yokohama. Inmiddels heeft Japan maatregelen genomen, zoals de sluiting van scholen en reisbeperkingen. Maar het openbare leven is nog niet platgelegd. En dus gaan de trainingen en wedstrijden voor de honkballers in Japan gewoon door.

Wel zijn ook voor de Japanse honkbalclubs regels opgesteld. Zo mogen toeschouwers de wedstrijden niet meer bijwonen. Nog nooit eerder werden in Japan officiële (oefen)wedstrijden gespeeld in lege stadions. Maar ondanks deze drastische maatregel werden de wedstrijden in de voorbereiding op het nieuwe seizoen gewoon gespeeld. “We moeten verplicht reizen met een masker op”, vertelt Van den Hurk vanuit zijn woning in Fukuoka. “Alleen spelers, een aantal journalisten en stafmedewerkers mogen nog het stadion binnen. En bij aankomst op de club wordt elke dag bij iedereen de temperatuur gemeten.”

Onrust

De onrust over het coronavirus is ook voor Van den Hurk voelbaar. “Het leeft onder de spelers en in de stad.” Toch heeft hij nooit overwogen om Japan te verlaten en terug te keren naar Nederland. Van den Hurk: “Als ik zie hoe het virus zich ontwikkelt in andere landen, voel ik me hier met mijn gezin nu het meest veilig. Japanners volgen de maatregelen die worden genomen door de Japanse overheid over het algemeen goed op. Iedereen loopt met mondkapjes en neemt het serieus. Scholen waren hier al ruim een maand eerder dicht dan in Nederland bijvoorbeeld. En grote events zijn afgelast.”

Van den Hurk ziet dat het gewone leven in Japan vooralsnog gewoon doorgaat. “Mensen doen gewoon hun boodschappen in de grote supermarkten. En gaan er samen op uit. Kinderen zie je spelen in speeltuinen en parken. Maar wel allemaal met mondkapjes.” Ook houdt iedereen volgens Van den Hurk goed rekening met elkaar: “De schappen zijn niet leeg. Als iedereen maar één pak toiletpapier mag meenemen, dan doen ze dat ook.”

Competitiewedstrijden

Door het coronavirus heeft de Nippon Professional Baseball (NPB) besloten om de start van de competitie uit te stellen tot in ieder geval 10 april. Dat betekent niet dat er niet wordt gespeeld. De Japanse profclubs houden zich gewoon aan het oorspronkelijke competitieschema, maar de competitiewedstrijden zijn nu omgezet in oefenwedstrijden. Als voorbereiding op de uitgestelde start van de competitie. “Dat betekent dus ook dat we gaan reizen als teams door Japan met de reguliere lijndiensten”, vertelt Van den Hurk. “De wedstrijden blijven wel besloten.” En dat is ook voor hem in dit honkbalgekke land bijzonder. “Zeker in een dome waar normaal 40.000 man in kan. Zelfs tijdens wedstrijden van Spring Training zit het stadion normaal vol. In de NPB maken fans echt deel uit van het team. Je mist die sfeer nu zeker.”

Niettemin worden de Japanse honkballers vooralsnog niet heel zwaar geraakt door de maatregelen. Alhoewel Van den Hurk op korte termijn wel nieuwe maatregelen verwacht. “Helemaal nu Major League Baseball zijn spelers ook naar huis heeft gestuurd. Japan is wel een land dat kijkt wat nodig is voor de veiligheid en daar ook naar handelt om zo zijn inwoners te beschermen.” Dat zou over vier maanden ook gevolgen kunnen hebben voor de Olympische Spelen. “Ik verwacht zeker problemen”, zegt Van den Hurk beslist.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal