Tom de Blok in actie op de World Baseball Classic.

Honkbal

Corona treft Nederlanders in Amerika: ‘Je kan er weinig aan doen’

Corona treft Nederlanders in Amerika: ‘Je kan er weinig aan doen’

Tom de Blok in actie op de World Baseball Classic.
Tom de Blok in actie op de World Baseball Classic.
Foto: © Henk Seppen

Het coronavirus houdt de hele wereld in haar greep. Zo moeten we in Nederland zoveel mogelijk binnen blijven en heeft president Trump in Amerika zelfs de noodtoestand uitgeroepen. Veel Nederlandse honkbalspelers die actief zijn in Amerika zijn terug naar huis gestuurd. Tom de Blok, Delano Selassa en Donny Breek vertellen over hun situatie.

Tekst: Olle Smits van Waesberghe 

Tom de Blok, speler van de Detroit Tigers, is terug naar huis gestuurd door zijn club. “Niemand wist wat er precies aan de hand was en hoe de maatregelen eruit zouden zien. In eerste instantie zouden we afwachten wat er zou gebeuren en wat de president erover zou zeggen. Diezelfde avond werd door de MLB besloten om spelers terug naar huis te sturen. De volgende dag zijn we naar Nederland gevlogen.”

Geld
De beslissing om veel spelers naar huis te sturen was echter niet het enige besluit wat is genomen. In eerste instantie werd namelijk ook besloten dat spelers in de Minor League niet meer werden doorbetaald. “Op het moment dat niemand actief is, komt er ook geen geld meer binnen”, aldus de Blok. “Desondanks heeft de MLB toch besloten dat het niet eerlijk is als spelers niet meer betaald zouden worden. Veel jongens moeten er toch van leven.”

Delano Selassa (Foto: WBSC)

Net als Tom de Blok is landgenoot Delano Selassa, die speelt voor SS FR Arizona Western Matadors, niet direct afhankelijk van het geld wat hij krijgt voor het honkbal. Selassa wordt überhaupt nog niet betaald voor zijn sportieve prestaties op het veld. Hij speelt bij een college en probeert via deze weg een profcontract te bemachtigen. Maar deze missie is tijdelijk stilgelegd door de coronacrisis. “Wij kregen te horen dat we zo snel mogelijk een ticket moesten kopen om naar huis te gaan. Eenmaal aangekomen in Amsterdam kwam ik er pas achter hoe heftig de hele situatie is. Hier in Nederland speelde het toen toch wat meer dan in Amerika.”

Fit blijven
Nu beide sporters thuis zitten, hebben ze nog maar één doel: fit blijven. Op het moment dat de competities weer van start gaan, wordt er van de spelers verwacht dat ze direct presteren. In een tijd waarin je zoveel mogelijk binnen moet blijven en alle sportscholen gesloten zijn is dat toch lastig, beaamt Selassa. “Het is vooral belangrijk om op je voeding te letten. Verder probeer ik regelmatig hard te lopen en doe ik thuis nog een aantal oefeningen.” Tom de Bok beaamt: “Specifiek op je sport trainen is lastig. Ik probeer nu zoveel mogelijk oefeningen te doen waar je geen sportschool voor nodig hebt. Oefening die je in de tuin kan doen, zoals touwtje springen en push-ups. Een beetje improviseren en dan kom ik er wel.”

Startend pitcher Donny Breek stond in de eerste vijf innings maar één honkslag toe.
Donny Breek Foto: © FIBS/EzR/NADOC

Andere situatie
De situatie van Donny Breek, die speelt voor Minnesota Twins, ziet er heel anders uit. In tegenstelling tot Tom de Blok en Delano Selassa kreeg Breek te horen dat hij in Amerika moest blijven. “Als ik ineens terug zou moeten komen, weten ze niet of de grenzen nog open zijn’, vertelt hij. ‘Verder zijn er geen trainingen meer en doe ik work-outs in mijn kamer. Daarnaast probeer ik elke dag te gooien. Je mag hier nog naar buiten, maar je moet voorzichtig zijn. Verder is het afwachten.”

Belangrijk jaar
En afwachten is iets wat de 20-jarige pitcher allerminst prettig vindt. Breek timmert in Amerika namelijk hard aan de weg om een grote honkbalspeler te worden, maar ook dit proces wordt nu rigoureus onderbroken. “Dit zou een belangrijk jaar voor mij worden, want ik wilde een stap hogerop. Naar een hoger team. Het is gewoon jammer dat dit nu gebeurt.” In de tussentijd probeert Breek de tijd te benutten door contact te hebben met vrienden en familie. Tussen alle work-outs door is er nog genoeg tijd om de PlayStation aan te zetten voor de nodige ontspanning. “Ik Skype met m’n ouders en FaceTime weleens met vrienden. We houden elkaar een beetje op de hoogte. Verder speel ik spelletjes op de PlayStation. Dan moet je denken aan
games als Call of Duty en UFC. Het is een vervelende situatie, maar je kan er weinig aan doen.”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal