Softbal

EK 2017: Toen Lindsey Meadows Oranje naar de finale gooide

EK 2017: Toen Lindsey Meadows Oranje naar de finale gooide

De no-hitter van Meadows en de plek in de finale worden gevierd door Team Kingdom of the Netherlands (Foto: Fred Versluis)

De hele wereld is getroffen door de coronacrisis en ook het honk- en softbal ligt stil. In ‘De wedstrijd van toen’ een terugblik op legendarische duels. In deel 1 vertelt Lindsey Meadows (37) over 30 juni 2017. Als pitcher gooide ze met een pijnlijke schouder het Koninkrijksteam in de halve finale van het EK 2017 met een unieke no-hitter langs Italië. Dat land werd ook in de eindstrijd verslagen en het ijzersterke Koninkrijksteam werd ongeslagen Europees kampioen.

Lindsey Meadows speelde honderden duels in haar lange loopbaan, maar geen wedstrijd was zo speciaal voor haar als de halve finale van het EK in 2017 in en tegen Italië. In zeven fenomenale innings gooide ze op 30 juni van dat jaar Team Kingdom of the Netherlands met een no-hitter naar een 1-0 zege in en tegen Italië. Bij het terugzien van de beelden krijgt de werpster nog altijd kippenvel. “Ook als ik aan die wedstrijd terugdenk en erover praat, komt er automatisch een glimlach op mijn gezicht”, zegt de huidige speelster van Tex Town Tigers. “Sowieso hadden we een ijzersterke groep. We barstten van het zelfvertrouwen, wonnen alles en Leonella Elizabeth en Rebecca Soumeru gooiden eerder in het toernooi al een gecombineerde no-hitter. Maar dat ik het in mijn eentje flikte tegen onze aartsrivaal was ongekend. Het is mijn mooiste duel in mijn loopbaan, waarin alles klopte.”

Muntje gooien en dansen in het donker
Dat gold niet voor de omstandigheden in speelstad Bollate. Door regenval werd het groepsduel tegen Italië geschrapt, waarna het Koninkrijksteam via muntje gooien groepswinnaar werd. Bovendien werd in de halve finale de bloedstollende tweestrijd tussen werpers Meadows en haar Italiaanse collega Greta Cecchetti tijdens de zesde innig stilgelegd omdat het licht in het stadion plotseling uitviel. In de periode daarvoor scoorde het team van toenmalig bondscoach Juni Francisca in de derde inning het enige punt van de wedstrijd. Meadows kan zich het moment nog goed herinneren. “De wedstrijd lag een flinke poos stil en ons hele team ging zingen en dansen om het publiek te vermaken. Ik was echter super gefocust. De ene na de andere Italiaanse schakelden wij met het team uit en ik wilde dat goede gevoel niet kwijtraken. Dus zonderde ik mezelf af in een hoekje op de bank. Ik wist dat ik dit duel kon uitgooien en deed er alles aan om de concentratie vast te houden. Ook wist ik dat het team sterk genoeg was om me te vervangen als ik mijn focus kwijtraakte, dat gaf vertrouwen.”

Veertig minuten later, inmiddels rond middernacht, gingen de lichten weer aan en de laatste anderhalve inning vloog voorbij. In de slotfase werd het nog wel spannend. Met twee uit in de zevende inning, een 1-0 voorsprong en een loopster op het derde honk had een Italiaanse honkslag de gelijkmaker betekend, maar Meadows schakelde designated player Ricchi uit met een grondbal naar derde honkvrouw Virginie Anneveld. Zo was de heldenrol van de werpster in de gewonnen de halve finale compleet.

https://www.facebook.com/KNBSB/videos/1960090960890054/

Finale op de bank
Een dag later won Team Kingdom of the Netherlands in de finale zelfs met 7-1 van Italië, dat volgens Meadows duidelijk vermoeid was. “Zij moesten na de slopende halve finale de volgende ochtend weer vroeg spelen voor een finaleplek en dat hakte erin. Ikzelf kwam in de finale niet meer in actie en was ook behoorlijk uitgeput, terwijl Greta Cecchetti wél speelde en minder scherp was dan een dag eerder. Op de bank was ik tijdens de finale overigens meer gespannen dan een dag eerder in het veld. Gelukkig deden werpsters Ginger de Weert en Rebecca Soumeru het super, net zoals de rest van het team in een topwedstrijd van onze kant. We pakten na een tweede plek in 2015 de titel terug van Italië en de blijdschap na de EK-zege was groot.”

TEAM KINGDOM OF THE NETHERLANDS ONGESLAGEN EUROPEES KAMPIOEN!

Laatste interland
Meadows won behalve in 2017 ook het EK met het Koninkrijksteam in 2011, 2013 en 2015. In 2013 en 2015 kwam ze wel in actie in de finale, maar toch kunnen die wedstrijden volgens de inmiddels 37-jarige werpster niet tippen aan de legendarische wedstrijd in 2017. “Met speelsters van onze ploeg en Italiaanse collega’s en vrienden gaat het als ik ze spreek al snel over die ene wedstrijd.” Het duel kreeg achteraf een nóg specialer tintje voor Meadows, omdat ze niet wist dat dit tot op heden haar laatste interland zou zijn. Een slepende schouderblessure hield haar in het seizoen 2018 grotendeels aan de kant en na een operatie kon de werpster in 2019 slechts een aantal duels spelen. Ze werd niet geselecteerd voor het Olympisch Kwalificatietoernooi in eigen land, waar het Koninkrijksteam zich jammer genoeg niet plaatste voor Tokio.

Foto: Crega Valancic Photography

Spelen met pijn
Die schouderblessure speelde overigens niet ineens op. Al vóór het glorieuze EK in 2017 had Meadows al enorm veel last van de kwetsuur. “Tijdens de eerste training in Italië voelde ik al dat het foute boel was bij de eerste worp. Ik verbeet het hele toernooi de pijn, slikte ook pillen die een beetje hielpen en wilde alsmaar doorgaan.” Het maakt haar no-hitter in de halve finale nog een stukje indrukwekkender. “Ik heb geen spijt dat ik tijdens het EK bleef doorgaan, maar na het toernooi had ik rust moeten nemen. Dan was mijn schouder er nu beter aan toe geweest. Het seizoen 2020 moet het jaar van mijn comeback worden met de Tex Town Tigers. We hebben een goed team en gaan voor een plek bij de top 4. Zelf train ik thuis door en kan niet wachten om te starten.”

Hoopt Meadows stiekem nog op een terugkeer in het Koninkrijksteam? “In principe maak ik niet snel kans, want het team zal een verjonging ondergaan, veronderstel ik. Maar wellicht staat de deur voor mij op een kiertje, ik ben nog altijd ambitieus.” Of haar interlandcarrière nog een vervolg krijgt, is onzeker. Een ander ding weet ze wel: mooier dan die ene avond in Bollate gaat het nooit meer worden.

Voor de liefhebbers: hieronder zijn de beelden van de halve finale van het EK 2017 nog eens terug te zien.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal