EK dames 2021

Geen Europa Cups, EK naar september

Geen Europa Cups, EK naar september

Foto: © Rob Jelsma

Het Europese debuut van landskampioen ROEF! blijft vooralsnog uit. De Europese softbalbond ESF heeft vandaag bekendgemaakt dat de Europa Cup-toernooien dit jaar door de coronacrisis zijn afgelast. Het Europees kampioenschap is door de ESF verplaatst naar september.

Met het veroveren van de eerste landstitel uit de clubhistorie plaatste ROEF! zich vorig jaar voor het eerst voor de European Premiere Cup. Verliezend finalist Olympia Haarlem verdiende een ticket voor de European Cup Winners Cup. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, heeft de ESF besloten om de Europese clubtoernooien dit jaar niet door te laten gaan. Gisteren werd door de Europese honkbalbond CEB al eenzelfde besluit genomen.

De European Premiere Cup stond op de kalender van 17 tot en met 22 augustus in de zwaargetroffen Italiaanse Friuli Venezia-Giulia regio. Gelijktijdig zou ook de European Cup Winners Cup in Italië (Saronno) worden gehouden. De Italiaanse honkbal- en softbalbond had eerder al aangegeven het niet wenselijk te vinden om de Europese toernooien door te laten gaan. Aan dat verzoek heeft de ESF nu gehoor te geven. Ook de overige Europese clubtoernooien zijn door de ESF afgelast. Waaronder de Men’s European Super Cup, die van 24 tot en met 29 augustus in het Tsjechische Praag zou worden gehouden.

Europese kampioenschappen

Dit jaar staan op de internationale softbalkalender ook drie Europese kampioenschappen, die gelden als kwalificatiemoment voor het wereldkampioenschap van 2021. Voor het EK softbal voor vrouwen was de Friuli Venezia-Giulia regio eveneens als gastlocatie aangewezen. Dit toernooi zou worden gehouden van 7 tot en met 13 juni. Door de ESF is besloten om het toernooi voorlopig uit te stellen naar 20 tot en met 26 september. Het toernooi geldt tevens als kwalificatiemoment voor de World Games.

Het EK softbal voor mannen, dat van 22 tot en met 27 juni zou worden gehouden in Ledenice en Sezimovo Ústí (Tsjechië), is uitgesteld tot september. En wordt als dit het toelaat nu gehouden van 28 september tot en met 3 oktober. Het U15 Europees kampioenschap, dat dit jaar in Enschede wordt gehouden, is eveneens uitgesteld. Voor dit toernooi is nog geen nieuwe datum bepaald.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2021