Bestuurders en clubs zijn in een videoconferentie eensgezind onder de huidige druk van het coronavirus.

Honkbal

Italiaanse clubs kiezen voor kortere competitie

Italiaanse clubs kiezen voor kortere competitie

Bestuurders en clubs zijn in een videoconferentie eensgezind onder de huidige druk van het coronavirus.
Bestuurders en clubs zijn in een videoconferentie eensgezind onder de huidige druk van het coronavirus.
Foto: © FIBS

In een videoconferentie tussen het bondsbureau in Rome en de tien clubs van de Serie A1 zijn alle betrokken partijen het gisteren snel eens geworden over een nieuwe opzet van de competitie. In het door de epidemie steeds krapper wordende seizoen 2020, hopen de clubs op een Opening Day in het weekeinde van 13 en 14 juni.

In plaats van een afdeling van tien clubs, waarbij voor de reguliere competitie 18 weekeindes nodig zijn, zijn de clubs akkoord gegaan met een opsplitsing van de competitie in een noordelijke en zuidelijke divisie van elk vijf clubs.

De noordelijke divisie bestaat uit Grizzlies Torino, Rangers Redipuglia, Collecchio, 1949 Parma Angels en Fortitudo Bologna. In de zuidelijke divisie zijn Nettuno City, Nettuno 2, Macerata, Godo en San Marino ingedeeld. Door deze opzet wordt de duur van de reguliere competitie ingekort van 18 weekeindes tot slechts 8 weekeindes van steeds twee wedstrijden per club in een weekend.

Coppa Italia

De twee beste teams van iedere divisie gaan door naar de Play-Offs. Deze ronde wordt in een best-of-five gespeeld als gekruiste halve finales. Het landskampioenschap wordt eveneens beslist op basis van een best-of-five. Afhankelijk van de keuze van de overige zes clubs kunnen die tijdens de Play-Offs een onderlinge bekercompetitie houden om de Coppa Italia.

Als het begin van de competitie op last van de regering in Rome nog verder moet worden uitgesteld, kan de nieuwe opzet flexibel worden toegepast. Bij aanvang op 13 juni wordt de laatste wedstrijd gespeeld op 12 september. Als het nodig is kan de competitie worden opgeschoven en nog worden gespeeld in oktober.

De Nederlandse Hoofdklasse zal vooralsnog starten drie weken nadat de overheid de maatregelen tegen verspreiding van corona opheft. Met de verenigingen is contact om te overleggen in welke opzet dit zal gebeuren. Zodra hierover meer bekend is, lees je dit uiteraard op Honkbalsite.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal