Chantal Versluis in actie tegen Rusland tijdens de Super6.

Softbal

Wereldspelen met één jaar uitgesteld

Wereldspelen met één jaar uitgesteld

Chantal Versluis in actie tegen Rusland tijdens de Super6.
Chantal Versluis in actie tegen Rusland tijdens de Super6.
Foto: © Rob Jelsma

De Wereldspelen, die volgend jaar in het Amerikaanse Birmingham (Alabama) zouden worden gespeeld, zijn met een jaar uitgesteld. Het sportevenement wordt nu gehouden van donderdag 7 tot en met zondag 17 juli 2022. Softbal keert tijdens de World Games voor het eerst sinds 1985 als officiële sport terug op het programma.

Het besluit van de International World Games Association (IWGA) en het organisatiecomité in Birmingham om de Wereldspelen met een jaar uit te stellen, volgt op het uitstel van de Olympische Spelen in Tokyo. Eerder deze week werden de Zomer Spelen verplaatst naar 23 juli tot en met 8 augustus 2021, slechts enkele dagen na afloop van de Wereldspelen (15 tot en met 25 juli). Om te voorkomen dat hierdoor veel atleten en officials niet aan de Wereldspelen mee zouden kunnen doen, zijn de Wereldspelen uitgesteld naar 2022.

“Ik ben onder de indruk van de flexibiliteit en de efficiency van het organisatiecomité in Birmingham”, liet IWGA-voorzitter José Perurena weten. “Het is ze gelukt om na het besluit van het IOC in slechts twee dagen tijd de verplaatsing van de Wereldspelen mogelijk te maken.”

Bronzen medaille

In 2022 worden zo’n 3.600 sporters verwacht tijdens de elfde editie van de Wereldspelen. Op het programma staan 34 sporten, waaronder softbal. Het wordt voor het eerst sinds 1985 dat softbal als officiële sport terugkeert op het programma. Nederland won tijdens die editie de bronzen medaille. Ook tijdens de eerste editie in 1981 stond softbal op het officiële programma. De enige andere keren dat er werd gesoftbald tijdens de Wereldspelen, was in 2009 en 2013. Toen als invitatiesport.

Het Europees kampioenschap softbal van dit jaar geldt als kwalificatiemoment voor de Wereldspelen. Alleen de Europees kampioen verdient een ticket. Deze week besloot de Europese softbalbond ESF het toernooi uit te stellen van juni naar september. De verplaatsing van de Wereldspelen geeft de ESF nu de mogelijkheid om het EK ook wellicht met een jaar uit te stellen. Het Europees kampioenschap softbal wordt gespeeld in de Italiaanse Friuli Venezia-Giulia regio, dat op zo’n 400 kilometer ligt ten oosten van het door het coronavirus zwaargetroffen Bergamo.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal