Geschiedenis

De wedstrijd van toen: Neptunus op weg naar de nationale top

De wedstrijd van toen: Neptunus op weg naar de nationale top

Foto: © Rob Jelsma

Sinds 1978 is het Rotterdamse Neptunus (toen Kok Juweliers/ Neptunus) niet meer weg te denken uit de top van het Nederlandse honkbal. In 1978 werd – onder leiding van coach Piet Bouts – de hoofdklasse bereikt. Na een derde plaats in seizoen 1979 werd in 1981 de eerste nationale titel veroverd.

Intussen zijn we 19 nationale kampioenschappen verder. Als er dit jaar nog in competitieverband kan worden gespeeld, gaat manager Ronald Jaarsma met zijn team voor titel nummer 20. In dit artikel kijken we terug op de entree van Neptunus op het hoogste nationale niveau – nu ruim 42 jaar geleden. Ook staan we stil bij het eerste nationale kampioenschap.

Honkbal wordt een serieuze bezigheid

Als er één ding opvalt, dan is het de veranderende benadering van het honkbal in Rotterdam. Natuurlijk is er plaats voor gezelligheid en recreatief sporten. Maar voor het eerst wordt in 1978 een prestatiedoel geformuleerd. Bij het eerste team is resultaat (winnen) vanaf seizoen 1979 het belangrijkste. Het enige resultaat dat telt is kampioen worden. Niets meer en niets minder.

Er is even geen gelegenheid meer voor jong talent om door te stromen, er moet zo snel mogelijk gezorgd worden voor voldoende kwaliteit. En als je nu naar de selectie van dat jaar kijkt, dan was die kwaliteit ruimschoots voor handen. Lees maar even mee:

Louie Schultz, Mark Weber, Cor Peitsman, Raffie Hodge, John de Bruin, Raffie Arrindell, Hudson John, Jan Venema, Gerard Blacquiere, Harry van den Berg, Rinus van der Meulen, Jaap Pameyer, Ed van den Berg en Jan Tilmans.

“Met deze selectie is de basis gelegd voor de ongekende successen die later konden worden geboekt”, aldus Bouts terugkijkend.

Het einde van het seizoen kwam bij de derde plaats in de eindrangschikking. Normaal een mooi resultaat, maar niet voor Piet Bouts. Hij had de titel moeten pakken. En natuurlijk was een winstscore van 70% prima, maar Kok Juweliers/ Neptunus was geen kampioen. Hij (Bouts) kon dus vertrekken.

Met het naar binnen halen van de eerste nationale titel wilde het ook in 1980 nog niet vlotten: ze werden tweede, maar in 1981 was het dan zover.

9 augustus 1981

Zondag 9 augustus 1981 is een gedenkwaardige datum in de clubgeschiedenis van Neptunus. Die middag werd Haarlem Nicols met 10-1 ontluisterd en was eerste kampioenschap een feit.

Neptunus werd dat jaar voor het eerst gecoacht door Wim Onderstal (ex-Feyenoord). Hij had drie spelers uit Rotterdam-Zuid meegenomen: Henk Kruik, Henk van ’t Klooster en de Amerikaanse midvelder Kevin McDonald. Ten opzichte van het seizoen ervoor waren er nóg twee nieuwe gezichten: de Amerikaanse werper Steve Donovan (ex-Kinheim) en linksvelder Rob Groeneveldt (ex-UVV). Zij hadden de plaats ingenomen van spelers als Ed van den Berg, Jan Tilmans, Ton van Bladel en Raffie Arrindell.

Steve Donovan was dat jaar met afstand de beste werper van Nederland. Jan Venema en Kevin McDonald sloegen de meeste homeruns in de competitie (ieder 13) Het kon niet op zou je op het eerste gezicht zeggen.

Maar er kwam ook kritiek. Niet van de eerste de beste. Van Cees Herkemeij. Hij was in die tijd bondscoach van het Nederlands team.

Hij vergeleek Kok Juweliers/Neptunus met het Sparta uit de glorietijd. “Er zijn zo’n 3 à 4 hitters die altijd slaan. Neptunus heeft en Sparta had een behoorlijke verdediging. Ze maken bijna geen fouten.
Er is nóg een overeenkomst, al zullen ze dat bij Neptunus niet leuk vinden om te horen: het is een vrij oud team. Maar in het honkbal worden spelers pas echt goed door veel ervaring. Aan de andere kant moet er natuurlijk wel voldoende aanwas van jeugdspelers komen. Succes verblindt. We kennen allemaal het voorbeeld van wat er zou kunnen gebeuren.” Herkemeij had het over Kinheim. Die wonnen in 1979 de landstitel en degradeerden het seizoen erna uit de Hoofdklasse.

Met Neptunus zou niet het jaar daarop, maar wel drie jaar later, hetzelfde gebeuren. De iets te nadrukkelijk doorgevoerde verjonging eiste toen zijn tol. Dat het voor Neptunus toch nog goed afliep is duidelijk. Onder de huidige naam Curaçao Neptunus gaan de Rotterdammers in 2020, als de omstandigheden het toestaan, voor landstitel nummer twintig.

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Geschiedenis