Nederland tijdens de openingsceremonie van het EK van vorig jaar.

EK dames 2021

Europese kampioenschappen verplaatst naar 2021

Europese kampioenschappen verplaatst naar 2021

Nederland tijdens de openingsceremonie van het EK van vorig jaar.
Nederland tijdens de openingsceremonie van het EK van vorig jaar.
Foto: © Fred Versluis

Nadat eerder vandaag de WBSC bekend heeft gemaakt het wereldkampioenschap softbal voor vrouwen van 2021 niet door te laten gaan, heeft de Europese softbalbond ESF besloten om het Europees kampioenschap te verplaatsen naar 2021. Het toernooi geldt als kwalificatiemoment voor de Wereldspelen, dat in 2022 de status krijgt van wereldkampioenschap.

Het Europees kampioenschap werd door de coronacrisis vorig maand al uitgesteld tot september. De organisatie van het toernooi was toegewezen aan Italië, één van de door het coronavirus zwaarst getroffen landen in de wereld. Italië werd het eerste land in Europa met een lockdown.

Of september ook echt haalbaar zou zijn, was nog afwachten. Hoewel de lockdown in Italië inmiddels is versoepeld, wil de ESF geen risico nemen. Door het schrappen van het WK in 2021 en de verplaatsing van andere internationale softbaltoernooien, heeft de ESF de mogelijkheid gekregen om het EK softbal voor vrouwen uit te stellen tot 2021. Een exacte datum wordt op een later moment bekendgemaakt.

EK softbal voor mannen

Het Europees kampioenschap dit jaar zou onder meer gelden als kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap van 2021. De beste drie landen op het EK zouden een WK-ticket verdienen. De World Baseball & Softball Confederation (WBSC) maakte vandaag echter bekend dit toernooi van de kalender te schrappen. Tijdens het EK in 2021 wordt nu dus niet meer gespeeld om kwalificatie voor het WK. Wel wordt nog gespeeld om het ticket voor de Wereldspelen van 2022. De winnaar van dit toernooi mag zich een jaar lang wereldkampioen noemen.

Ook het Europees kampioenschap softbal voor mannen is vandaag door de ESF uitgesteld. Dit EK zou worden gespeeld van 28 september tot en met 3 oktober in Ledenice (Tsjechië). Het EK is door de ESF verplaatst naar 21 tot en met 26 juni 2021. “De verplaatsing van de Europese kampioenschappen geeft bonden in Europa dit jaar voldoende tijd om hun eigen nationale competitie te spelen”, aldus ESF-voorzitter Gabriel Waage.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2021