Wies Ligtvoet: "Ik ben andere hobby's gaan zoeken."

Golden League

Ligtvoet: ‘Ik train nog steeds elke dag’

Ligtvoet: ‘Ik train nog steeds elke dag’

Wies Ligtvoet: "Ik ben andere hobby's gaan zoeken."
Wies Ligtvoet: “Ik ben andere hobby’s gaan zoeken.”
Foto: © Fred Versluis

Haar vouwfiets heeft ze een flinke opknapbeurt gegeven. Maar veel liever had ze daar geen tijd voor gehad. Wies Ligtvoet had een hele andere voorstelling van de start van haar nieuwe softbalseizoen. Al acht weken lang moet de 23-jarige international het softbalveld van Roef! in Moergestel verruilen voor haar computer om in contact te blijven met haar ploeggenoten. Sinds maandag heeft ze de training kunnen hervatten met het Koninkrijksteam. Ligtvoet: “Maar wel in groepjes van drie speelsters.”

Het lijkt alweer lang geleden dat bondscoach Ferenc Jongejan haar op 10 maart opbelde. “Hij vertelde mij dat ik niet naar de training mocht komen, omdat de mensen Brabant niet uit mochten”, vertelt de in Moergestel geboren en getogen Ligtvoet. “Ik mocht toen als enige speelster van het Nederlands team twee trainingen niet meedoen.” Twee dagen later zat ook de rest van de selectie thuis.

Sinds maandag zijn de trainingen van het Nederlands team hervat.
Sinds maandag zijn de trainingen van het Nederlands team hervat.

De student verpleegkunde aan de Fontys Hogeschool had juist in februari haar studie voor een half jaar op een laag pitje gezet. Voor de volledige focus op haar softbalseizoen. En nog veel belangrijker, het Europese clubdebuut van Roef! De buitenvelder, die net zo goed uit de voeten kan als korte stop, kon toen niet bedenken dat er zo’n gat in haar seizoen zou worden geslagen. “Ik ben andere hobby’s gaan zoeken”, vertelt ze. Zoals het opknappen van haar vouwfiets. “En lezen en puzzelen.” Maar helemaal stil zitten, is er voor Ligtvoet niet bij. “Ik train nog steeds elke dag.” Van wat ze thuis doet, stuurt ze video’s naar haar trainers. “Zo kan ik toch feedback krijgen” Trainen samen met andere speelsters uit het Nederlands team zat er voor Ligtvoet niet bij. Daarvoor woonden haar ploeggenoten te ver weg van Brabant.

Tegenvaller

Door de versoepeling van de maatregelen, kunnen de speelsters van het Koninkrijksteam sinds maandag de training beetje bij beetje weer opstarten. Ligtvoet: “Het team is opgedeeld in acht groepen van drie speelsters. Elke groep heeft zijn eigen trainingsschema, zodat we nooit met twee groepen op hetzelfde veld staan. Ook heeft elke groep zijn eigen emmer met ballen en moeten we ervoor zorgen dat de materialen die we gebruiken, ook desinfecteren. Hiervoor zijn de spullen aanwezig op de training.”

Vooralsnog blijft het bij de trainingen van het Nederlands team, want met Roef! mag nog niet worden getraind. En dat is een enorme tegenvaller voor de kampioen. Vooral omdat vorige maand de Europese softbalbond ESF ook nog eens een streep zette door de European Premiere Cup. De kersverse kampioen Roef! zou hier haar Europese clubdebuut maken. Maar in plaats van een gezamenlijke voorbereiding op dit internationale toernooi, moet de selectie het doen met videosessies één keer in de twee weken. “Op die manier zien en horen we elkaar nog wel een beetje. Maar is het wel balen dat we niet als team kunnen trainen.” Begrip voor de situatie en de keuze om het Europese clubtoernooi te schrappen heeft Ligtvoet echter wel. “Het is niet anders”, stelt ze nuchter. “Het is een goede keuze om het niet door te laten gaan. Eerst moet alles weer veilig zijn.”

Vorig jaar werd Ligtvoet de MVP van de Holland Series.
Vorig jaar werd Ligtvoet de MVP van de Holland Series.
Foto: © Fred Versluis

Kritisch

Met de Indoor Cup in januari en het eigen indoor Roef Pre-Season Softball Tournament in februari was Roef! al volop bezig aan de voorbereiding op het seizoen. Maar op het moment dat de trainingen buiten van start gingen, werd de voorbereiding stilgelegd. “Ik had toen geen idee voor hoe lang dit zou zijn. Maar inmiddels zit ik al twee maanden thuis en hebben we met Roef! nog niet buiten kunnen trainen. Ik ben blij dat we met het Nederlands team de trainingen aangepast kunnen starten.”

Met Roef! hoopt Ligtvoet zo snel mogelijk alsnog aan het seizoen te kunnen starten. Het wordt al haar achtste seizoen op het hoogste niveau. Eerst vier jaar voor Jong Oranje en Talent Team Holland, maar sinds 2017 met haar eigen Roef!. Vorig seizoen kwam Ligtvoet tot een slaggemiddelde van 464. Op Eva Voortman na was Ligtvoet de beste slagvrouw van de Golden League. Ze sloeg de meeste honkslagen (39), de meeste driehonkslagen (6) en scoorde de meeste punten (40). Bovendien kreeg ze de prijs voor de meeste gestolen honken (22 in 23 pogingen). In de verlenging van de beslissende finalewedstrijd uit de Holland Series tegen titelverdediger Olympia Haarlem sloeg ze met een driehonkslag het winnende punt binnen om even later zelf voor de 1-3 eindstand te zorgen.

Vervolg

De Meest Waardevolle Speelster van de Holland Series krijgt maar wat graag de kans om dat sensationele seizoen een vervolg te geven. Maar voorlopig moet het nog bij videosessies met haar ploeggenoten blijven. Toch hebben de trainingen thuis ook zo z’n voordelen. Ligtvoet: “Het is een hele andere manier van trainen dan je gewend bent. Ik ben bijvoorbeeld kritisch naar mijn eigen swing gaan kijken. Hier heb ik veel van geleerd.”

En als het nodig is, zijn haar trainers online beschikbaar voor feedback. “Lastig is het dus niet. Ik heb thuis genoeg materialen om fit te blijven. Alle mogelijkheden die ik heb om beter te worden, probeer ik zo goed mogelijk te benutten.”

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League