WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari: "Als we onszelf nu niet opnieuw uitvinden, verliezen we."

Honkbal

Fraccari: ‘WK terugbrengen tot Final Four’

Fraccari: ‘WK terugbrengen tot Final Four’

WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari: "Als we onszelf nu niet opnieuw uitvinden, verliezen we."
WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari: “Als we onszelf nu niet opnieuw uitvinden, verliezen we.”

De strijd om het wereldkampioenschap terugbrengen tot een Final Four. Dat is één van de ideeën die de World Baseball Softball Confederation momenteel uitwerkt. De WBSC wil daarmee nu al vooruitlopen op de veranderende maatschappij.

Door de coronapandemie worden momenteel over de hele wereld maatregelen genomen. Zoals afstandsrichtlijnen, reisrestricties en beperkingen van samenkomsten. In de toekomst kunnen die richtlijnen ook effect hebben op internationale toernooien. “Doordat er straks andere dingen belangrijker zijn, kan het in de komende jaren heel moeilijk worden om een gastheer te vinden voor onze toernooien”, laat WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari weten.

De WBSC probeert hier nu alvast voorbereid op te zijn. Volgens de Italiaanse voorzitter is het straks misschien niet meer realistisch om met twaalf tot zestien teams op één locatie deel te nemen aan een wereldkampioenschap. “In dat geval is het misschien makkelijker om eerst regionale toernooien te spelen en de beste teams van deze toernooien in een Final Four te laten spelen om de wereldtitel”, aldus Fraccari.

Internationale clubcompetitie

Met deze plannen wil de WBSC niet alleen voorsorteren op een veranderende maatschappij. De plannen kunnen ook helpen om meer landen bij grote internationale toernooien te betrekken, de sport attractiever te maken en om de kosten van de evenementen te verlagen. “We moeten buiten de kaders gaan denken. We moeten creatief zijn en anders omgaan met onze toernooien.”

“Als we onszelf nu niet opnieuw uitvinden en we blijven op dezelfde voet verder gaan, dan verliezen we op den duur de strijd. We moeten deze situatie als kans zien. Ook om de sport verder te innoveren.” Volgens Fraccari is een voorbeeld van deze innovatie het besluit om internationale wedstrijden terug te brengen tot zeven innings. Maar mogelijk ook de organisatie van een internationale clubcompetitie.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal