Honkbal

Minor Leaguers ontslagen vanwege corona

Minor Leaguers ontslagen vanwege corona

Juremi Profar is door de Boston Red Sox ontslagen (Foto: Diego Perez/WBSC)

Al maanden is de hele wereld in de ban van corona. De sportwereld ligt vrijwel volledig stil en waar in Azië en zelfs in Europa de eerste professionele competities mondjesmaat weer hervat of opgestart worden, lijkt dat in Amerika nog ver weg.

Voor Major League Baseball lijken de salarisonderhandelingen tussen de eigenaars en de spelersvakbond inmiddels een grotere dreiging voor het seizoen dan corona zelf. De spelers hebben in maart ingestemd met een plan waarin zij pro rata betaald krijgen vanaf het moment dat de competitie weer begint. De eigenaren krabbelden inmiddels terug en vragen of de spelers, met guaranteed contracts, nog meer in willen leveren.

Dit is bij de spelers uiteraard niet in goede aarde gevallen, maar er wordt onderhandeld. Gisteren kwamen de spelers met een tegenvoorstel: een seizoen dat in juli begint en tot eind oktober loopt, met 114 wedstrijden en meer teams in de play-offs. Geen verdere salarisverlaging. Hoe de eigenaren daarop reageren, is nog even afwachten.

Wel is duidelijk dat de eigenaren er alles aan doen om geld te besparen. Zo is de draft van komende week ingekort van 30 rondes naar slechts 5 rondes. Zal het Minor League seizoen niet gespeeld worden, worden door sommige clubs het zogenaamde non-player personnel na 1 juni niet meer betaald en worden nu ook grote aantallen Minor Leaguers ontslagen.

Denzel Bryson was één van de spelers uit de U18-selectie van twee jaar geleden.
Denzel Bryson is één van de drie Koninkrijksspelers die dit weekend released werden.
Foto: © Raymond Beugeling

Onder die honderden ontslagen waren ook internationals Juremi Profar, Ray-Patrick Didder en jeugdinternational Denzel Bryson. Het zijn veelal spelers die in het laatste jaar van hun contract zaten en dit seizoen toch niet meer zouden spelen. Anderzijds besparen de eigenaren hier per speler slechts 400 dollar per maand mee (het afgesproken maandsalaris van Minor Leaguers in de periode dat er niet gespeeld kan worden). Ook voor deze aantallen spelers nog een schijntje voor de eigenaren, die miljardairs zijn.

De Washington Nationals, die vorig seizoen nog kampioen werden en dat feit aangrepen om voor het volgende seizoen ca. 25 miljoen dollar te besparen op de selectie hebben inmiddels zelfs besloten om al hun Minor Leaguers de rest van het jaar niet 400, maar 300 dollar per maand te betalen. De miljonairs op het Major League roster hebben inmiddels al aangekondigd dat zij hun Minor League collega’s zullen compenseren.

Dit zijn initiatieven die je steeds vaker voorbij ziet komen. Major Leaguers Shin-Soo Choo (Texas Rangers) en David Price (Los Angeles Dodgers) hebben in een eerder stadium al aangekondigd een groot deel van hun vermogen/salaris beschikbaar te stellen aan de Minor Leaguers die een groot deel van hun salaris moeten inleveren.

De komende weken zal duidelijk worden of er dit seizoen nog gespeeld zal worden in de MLB. Voor de Minor Leaguers breekt een langdurige periode van onzekerheid aan, waarin ongetwijfeld nog veel meer spelers hun ontslag zullen krijgen.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal