Voor het eerst sinds 2010 is het Koninkrijksteam winnaar geworden van de Honkbalweek Haarlem.

Honkbal

De magie van de Honkbalweek

De magie van de Honkbalweek

Tekst: Olle Smits van Waesberghe

De Honkbalweek Haarlem 2020 werd door de coronamaatregelen afgelast. De organisatie houdt nu een online editie tot en met 5 juli, maar voor velen was de annulering van het fysieke internationale toernooi toch een flinke domper. Reden genoeg om samen met Diegomar Markwell (Neptunus), Dwayne Kemp (Neptunus) en Lars Huijer (Meerlease Pioniers) herinneringen op te halen over de Honkbalweek Haarlem. “Twintig jaar later stond ik ineens zelf op dat veld.”

Alle drie zijn ze het erover eens: de Honkbalweek Haarlem is een feest om mee te maken. Zowel voor de spelers als voor de fans. Het is volgens Lars Huijer juist die chemie die voor een unieke sfeer zorgt. “Dit toernooi brengt zoveel gezelligheid met zich mee. De fans komen met hun eigen drankjes en blijven van ’s ochtends tot ’s avonds in het stadion. Daarna is er vaak een klein feestje op het plein. Het is eigenlijk één grote kroeg van vijfduizend man.” 

Nederland-Taiwan tijdens de Honkbalweek in 2018.

Kippenvel
Dwayne Kemp herkent het beeld dat Huijer hier schetst. “De fans zijn altijd enthousiast. De mensen in het stadion reageren als je het veld oploopt of een goede actie maakt. Ze geven een soort compliment vanaf de tribune. Het publiek zit heel dicht op het veld, dus je hebt vaak contact met de fans. Je hoort ook bijna alles wat ze zeggen. Maar ik krijg pas echt kippenvel bij de zevende inning. Dan wordt het nummer ‘De Vlieger’ van André Hazes afgespeeld. Als de wedstrijd weer begint, zingt het publiek gewoon door. Dat is zo mooi. Dat gebeurt alleen bij de Honkbalweek.”

Jeugdsentiment
Naast de unieke sfeer die beide spelers beschrijven, heeft de Honkbalweek ook impact gehad op de jeugd van deze honkballers. Zo was de Honkbalweek in 2004 het eerste grote toernooi voor Diegomar Markwell. “We speelden tegen Italië. Dat was toen onze aartsrivaal. Het stadion zat propvol en iedereen bleef zingen. Dat zijn ervaringen die ik koester. Dat geeft je als speler op het veld ook een boost om door te gaan.”

Het Pim Mulierstadion is opnieuw het decor van de Haarlemse Honkbalweek.
Het Pim Mulierstadion tijdens het toernooi in 2016

De Honkbalweek heeft ook bij Lars Huijer een speciaal plekje in z’n hart gekregen. “Als klein kind was ik al aanwezig bij de Honkbalweek. Dat was hét toernooi waar ik kwam kijken naar het Nederlands honkbalteam. In de zevende inning zong ik altijd mee met De Vlieger van André Hazes. Twintig jaar later stond ik ineens zelf op dat veld. Dat maakt het speciaal.”

Ook voor Dwayne Kemp brengt dit toernooi speciale gevoelens met zich mee. “In mijn jeugd speelde mijn vader al op de Honkbalweek. Nu sta ik er zelf en het is nog exact hetzelfde als in de tijd van mijn vader. Toen werd ook André Hazes afgespeeld. Het is een oud toernooi wat hetzelfde is blijven doen als in de tijd van mijn vader. Dat brengt bij mij het oude gevoel van vroeger naar boven.”

Honkbalweek Haarlem 2022
Helaas moeten zowel de spelers als de fans nog twee jaar wachten voor de volgende editie van de Honkbalweek Haarlem. Deze staat namelijk gepland voor de zomer van 2022. Dwayne Kemp hoopt dat de sfeer dan nog intenser zal zijn. “Iedereen kijkt uit naar de Honkbalweek. Niet alleen de spelers, maar ook de fans. Het verlangen om daar te zijn is groot. Hopelijk geeft deze situatie een enorme boost aan het toernooi.” 

Foto: Honkbalweek Haarlem

Voor Diegomar Markwell is de eerstvolgende editie echter nog een twijfelgeval. “Ik weet niet of ik dan nog actief ben als speler”, legt hij uit. “2020 had voor mij weleens de laatste Honkbalweek geweest kunnen zijn. Dat is balen. Mocht ik besluiten om te stoppen met honkballen, dan ga ik er waarschijnlijk alsnog naartoe als fan. Honkbal zit tenslotte in je bloed.”

Volg de Online Honkbalweek!
De Online Honkbalweek is gestart op vrijdag 26 juni en duurt nog tot en met zondag 5 juli. Dagelijks is de week te volgen via de website en de social mediakanalen van de Honkbalweek Haarlem.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal