HB Hoofdklasse

‘DSS/Kinheim is een mix van ervaring en talent’

Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

‘DSS/Kinheim is een mix van ervaring en talent’

Het is nu al een bijzonder honkbaljaar voor Martijn Schoonderwoerd. De 22-jarige pitcher verliet in maart halsoverkop zijn Mineral Area College School in Missouri, om vervolgens aan te sluiten bij DSS/Kinheim. Het is onduidelijk wanneer hij terugkeert naar Amerika en dus focust hij zich nu op de start van het Hoofdklasseseizoen, waarin hij met het Haarlemse combinatieteam hoge ogen hoopt te gooien.

Hoe gaat DSS/Kinheim dit seizoen presteren in de Hoofdklasse? Dat is de vraag die honkbal-minded Haarlem deze weken bezighoudt, sinds de lichten op groen staan voor de start van het seizoen. Donderdag 23 juli start het avontuur van het fusieteam in het Pim Mulierstadion als Hoofddorp Pioniers op bezoek komt, een openingsduel dat waarschijnlijk te vroeg komt voor Martijn Schoonderwoerd. “Ik ben helaas niet helemaal fit. Ik doe er nu alles aan om zo snel mogelijk startklaar te zijn, zodat ik in dit korte seizoen hopelijk kan vlammen met het team.”

Van Missouri naar Haarlem
Afgezien van zijn fysieke gesteldheid is het sowieso maar de vraag hoeveel duels Schoonderwoerd in actie kan komen voor het combinatieteam. Zijn jaar op de Mineral Area College School in Missouri werd stilgelegd door corona en samen met teammaat Tommy van de Sanden keerde hij in maart terug naar Haarlem. Zijn seizoen in The States is beëindigd, maar als de situatie het toelaat, vliegt hij weer naar de VS. “Maar ik weet niet wanneer. Dat is niet fijn, want ik zat er pas een paar maanden. Maar ik ga nuchter om met de situatie, ik kan toch niet zoveel aan doen”, zegt hij. “Mijn energie richt ik voorlopig op DSS/Kinheim.”

Pitcher Martijn Schoonderwoerd in actie voor Kinheim.
Archiefbeeld: Martijn Schoonderwoerd in actie voor Kinheim. Foto: Martine van Wely

Fusieteam DSS/Kinheim
Schoonderwoerd kwam in het verleden uit voor DSS, maar gooide de laatste jaren voor buurman Kinheim. Met die laatste club greep hij vorig seizoen uitgerekend door toedoen van DSS naast een ticket voor de Hoofdklasse, maar nu is de situatie dus totaal anders. Wat vindt hij van de fusie? “Je eerste gevoel zegt direct: nee dit kan niet, we zijn keiharde rivalen. Maar als je het realistisch bekijkt, dan weet je dat dit een goede zet is voor het honkbal in Haarlem. Het ledenaantal van beide clubs liep terug en onze accommodaties liggen naast elkaar. We gingen best vaak bij elkaar kijken, iedereen kent elkaar en we konden de ballen bij Kinheim letterlijk naar het veld van DSS gooien. Het is goed om onze krachten te bundelen.”

Het logo waar DSS/Kinheim dit seizoen mee speelt.

Ervaring en talent
Toen het team in de winter voor het eerst samenkwam, voelde de start een beetje onwennig zegt Schoonderwoerd. Maar de pitcher merkt dat er in de afgelopen maanden een team is gesmeed dat als eenheid klaar is voor de start van het seizoen. “Ons team is een combinatie van ervaring en talent. Sommige gasten lopen al jarenlang mee in de Hoofdklasse en anderen, zoals ik, hebben amper ervaring op dit niveau. We zijn ons ervan bewust dat we het moeilijk gaan krijgen tegen de topteams, maar het is wel goed voor ons dat we veel weerstand krijgen. Zie dit seizoen maar als een overgangsjaar, een eerste stap richting een hoofddoel: het Haarlemse honkbal weer op de kaart zetten.”

Hoofdklasse E-League
Wil DSS/Kinheim hoge ogen gaan gooien, dan moet het team het in ieder geval beter doen dan in de allereerste Hoofdklasse E-League, waarin zaterdag de ontknoping plaatsvindt. Schoonderwoerd vertegenwoordigde zijn team in de virtuele competitie in het PlayStation spel MLB The Show en maakte daarin geen beste indruk. “Het was een totale aanfluiting, ik deed het niet goed”, grinnikt hij. “Gelukkig was dat maar een spel. In real life gaan we het vast beter doen.”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse