Softbal

Umpire Mariana Prins: ‘Het scheidsen is een gave belevenis’

Umpire Mariana Prins: ‘Het scheidsen is een gave belevenis’

Zes jaar geleden kreeg ze haar licentie bij de Wereldbond WBSC en deze sportzomer zou ze eigenlijk actief zijn op de Olympische Spelen 2020 in Tokio. Mariana Prins-Atanasova is het levende bewijs dat je met talent en een flinke portie doorzettingsvermogen snel in de pikorde kan stijgen op de internationale lijst van officials. De Nederlands-Bulgaarse over haar stormachtige carrière en de liefde voor het scheidsen.

Eind deze week zou Mariana Prins eigenlijk naar Tokio vertrekken voor de Olympische Spelen van 2020. Maar het vliegtuig waar ze instapt, vertrekt naar haar vaderland Bulgarije in plaats van richting Azië. Voor vakantie welteverstaan. “Gelukkig blijft de lijst van officials intact, dus nu ga ik vast uitkijken naar 2021, als de Olympics hopelijk wél doorgang vinden”, zegt Prins. “Toen ik hoorde dat ik geselecteerd was voor de Spelen, werd ik gek van vreugde. Ik werk als gymdocente op een school voor moeilijk lerende kinderen en die dachten: ‘die vrouw is niet goed wijs’. Ik moet nog even geduld hebben, maar mijn droom gaat dus uitkomen. Geweldig.”

Internationale carrière
Prins is het levende bewijs dat je als beginnende official binnen een mum van tijd de internationale ladder kan beklimmen. Nadat ze voor de liefde naar Nederland emigreerde (als softbalinternational van Bulgarije leerde ze haar man André Prins kennen tijdens een toernooi in Haarlem), maakte ze snel naam in de Nederlandse softbalwereld. Via het mannensoftbal en één jaartje eerste klasse vrouwen, groeide Prins direct door tot official op het hoogste heren- en damesniveau. Ook op internationaal niveau maakte ze indruk. “Inmiddels heb ik vier WK’s en een Olympisch Kwalificatie Toernooi in Utrecht achter de rug”, zegt Prins. “Ik vind het scheidsen nog altijd fantastisch en geniet van elke wedstrijd.”

Doorzettingsvermogen
Een mooie loopbaan zoals die van Prins is echter niet voor iedereen weggelegd, zo weet zij zelf ook. “Het scheidsen moet wel bij je passen. Je moet stevig in je schoenen staan en tegen kritiek kunnen. Het opbouwen van ervaring is ook erg belangrijk. Mijn doorzettingsvermogen en doelgerichtheid hebben me gebracht op het niveau waar ik nu zit. Ik probeer speelsters en oud-speelsters duidelijk te maken dat zij dit óók kunnen bereiken”, aldus de voormalig international van Bulgarije. “Als je veel van de sport weet, maar niet meer softbalt,  kun je je opgedane kennis gebruiken om een goede official te worden.”

Gave belevenis
Op de middelbare school waar ze werkt, speelt Prins af en toe Baseball5 tijdens haar gymlessen. Ook werkt ze voor Blue Angles, de Zuid-Hollandse softbal academie voor jong talent. Maar het liefst staat ze in de weekenden zelf op het veld, om als scheidsrechter duels in goede banen te leiden. “Ik kijk uit naar mijn eerste wedstrijd in de Golden League van 2020, want ik heb de sport enorm gemist. De speelsters, het contact met mijn collega’s, het publiek: de hele sfeer die softbal gaaf maakt. Het scheidsen is een gave belevenis. En sowieso heeft softbal een speciale plek in mijn hart.”

Prins doet er van alles aan om anderen te enthousiasmeren voor een rol als scheidsrechter. “Want we kunnen nog een hoop nieuwe gezichten gebruiken. De poel waaruit de KNBSB nu moet vissen, is helaas wat klein. Het is niet makkelijk om een wedstrijd te leiden, maar leuk en uitdagend is het zeker! Ik hoop dat iedere speler een keer het scheidsen uitprobeert, want het kan leiden tot mooie avonturen, dat bewijst mijn eigen loopbaan.”

bdr

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal