Golden League

Puntrijke Opening Day Golden League

Foto: © Herman Zandhuis

Puntrijke Opening Day Golden League

Zaterdag 18 juli 2020. Opening Day in de Golden League en Silver League. Lange tijd was het onzeker of er dit jaar wel of geen seizoen zou zijn. Maar de competitie is dan toch nog van start gegaan. Later dan ooit tevoren. Half januari leek er nog niets aan de hand. In Schiedam werd de geslaagde twintigste editie van The Cup, het internationale indoor-toernooi, afgewerkt. In het tweede weekeinde van februari kwamen tien teams in actie tijdens het dertiende internationale Pre-Season Tournament van Roef!, waarvan de wedstrijden dit keer werden gespeeld in een sporthal in Reusel. Op zaterdag 14 maart stonden de eerste oefenwedstrijden op het programma ter voorbereiding op het nieuwe seizoen in de Golden League. Traditiegetrouw maakten verschillende internationale toernooien ook nu weer deel uit van het oefenseizoen, zoals de Midden-Nederland Cup, de Haarlem Series, het Keistad Toernooi, het Mastenbroek Toernooi, de Brabant Cup en het Jan de Wit Toernooi. Maar op 12 maart ging er een streep door het eerste deel van het oefenprogramma naar aanleiding van de ingestelde maatregelen tegen de verspreiding van het besmettelijke coronavirus. Enkele dagen later werd ook het restant geschrapt en werd de aanvang van de competitie (18 april) uitgesteld. Het uitstel werd in de ernavolgende weken en maanden nog verschillende keren verlengd. Ook wereldwijd werd het ene na het andere evenement afgelast of verplaatst, waaronder de Olympische Spelen. De nationale softbalploeg zag het Europees Kampioenschap in Noord-Italië verplaatst worden naar september en uiteindelijk naar volgend jaar.

Op 24 juni werden versoepelingen in de maatregelen aangekondigd. Een dag later maakte de KNBSB bekend dat de softbalcompetities in de twee hoogste afdelingen op 18 juli van start zou gaan. De Golden League-competitie bestaat uit 28 wedstrijden, zoals ook aanvankelijk de planning was. Maar alles wat er daarna zou volgen is komen te vervallen. Dus geen splitsing naar een kampioenspoule voor plaatsing voor de Holland Series. En dit jaar helaas dus ook geen Holland Series. De winnaar van de competitie is landskampioen en er is dit jaar geen degradatieregeling. De teams kregen twee voorbereidingsweken en een week geleden werd alsnog het Jan de Wit Toernooi gespeeld. Roef!, dat vorig seizoen de eerste Noord-Brabantse landskampioen in 25 jaar werd, pakte de toernooititel. Het Nederlands softbalteam reisde naar Duitsland en won daar tweemaal ovetuigend van de Duitse ploeg.

Het wordt een bijzonder, maar tegelijkertijd ook interessant seizoen, waarin iedereen zich moet aanpassen aan de omstandigheden. Een seizoen met allerlei richtlijnen voor speelsters, coaches, officials en publiek. Bovendien zijn er door de nog geldende (beperkte) reismogelijkheden nauwelijks speelsters van buiten Europa. En nu er geen degradatiedruk is zullen verschillende teams het seizoen als een soort opleidingstraject gaan gebruiken. Jonge, talentvolle speelsters inzetten, een kans geven, uitproberen en bouwen aan de toekomst. Vooruitkijken naar volgend seizoen, waarin hopelijk alles weer normaal kan zijn. Het is ook een seizoen waarin voor het eerst sinds 2010 de nationale jeugdploeg (Jong Oranje/Talent Team Holland) niet uitkomt. Vorig seizoen trok het Talent Team zich na twaalf wedstrijden uit de competitie terug.

De eerste speeldag in de Golden League was er gelijk één met bijzondere confrontaties. Zo stond landskampioen Roef! voor eigen publiek in Moergestel tegenover Olympia Haarlem, de tegenstander van vorig jaar in de Holland Series. In Amersfoort speelden Quick Amersfoort en Amsterdam Pirates tegen elkaar, de twee ploegen die vorig seizoen promoveerden. In Haarlem troffen de jarenlange kampioensrivalen Sparks Haarlem en Terrasvogels elkaar. En in Enschede ontving Tex Town Tigers het team van Hoofddorp Pioniers, dit tweetal volgde vorig seizoen de top-vier op de ranglijst. Het werd een puntrijke eerste dag, waarbij verschillende teams regelmatig een voorsprong verspeelden.

Titelverdediger Roef! moest in de opener tegen Olympia Haarlem een 6-0 shutout-nederlaag slikken. De ploeg herstelde zich en sloot de tweede confrontatie met een 5-4 zege af. Volle winst was er wel voor Terrasvogels bij Sparks Haarlem. Het eerste duel had een extra inning nodig, waarin Terrasvogels met 3-2 won. In de tweede wedstrijd sloeg Terrasvogels in de zesde inning met een 5-run rally toe op weg naar een 6-3 overwinning. Een fraaie start voor Terrasvogels, dat vorige maand afscheid moest nemen van assistent coach Frans de Bruijn, die op 58-jarige leeftijd na een ernstige ziekte overleed. Het in de hoogste afdeling debuterende Quick Amersfoort kan terugkijken op een geslaagde seizoenstart, want er werd tweemaal gewonnen. In de openingswedstrijd werd een snelle 1-4 achterstand tegen Amsterdam Pirates weggewerkt en met 7-6 gewonnen in acht innings. De tweede ontmoeting eindigde na vijf innings met een 12-5 winst. Ook Tex Town Tigers kwam tweemaal tot winst. De ploeg draaide in het eerste duel tegen Hoofddorp Pioniers een achterstand om en won met 10-6. De tweede wedstrijd eindigde met een 10-3 stand na zes innings. In de Silver League was er tweemaal winst voor Euro Stars, Neptunus en Onze Gezellen.

Roef! vs. Olympia Haarlem

Roef! heeft de selectie onlangs uitgebreid met vier Europese speelsters. Lara Brockmeyer nam vorig jaar met de Duitse ploeg deel aan het Europees Kampioenschap in Tsjechië en Polen. Uit Frankrijk kwamen Rosalie Coste, Chiara Enrione-Thorrand en Emma Patry. De laatste twee speelden vorig jaar in het Under-16 team van Frankrijk tijdens het EK in Kroatië. In de strijd om de Europese Cup Winners Cup in Praag kwam het Franse trio uit voor Les Pharaons, dat tijdens het toernooi onder leiding stond van Roef!-hoofdcoach Jeroen Swers en in Marjolein Merkx en Sophie Verdaasdonk toen gastspeelsters had.

Het eerste duel tussen de twee finalisten van vorig seizoen bleef vier innings puntloos. Het was op dat moment een pitchingduel, want beide werpsters waren in vorm. Alyson Spinas (Olympia) en Marjolein Merkx (Roef!) stonden beiden slechts twee hits toe in de eerste vier slagbeurten. Olympia Haarlem opende de score in de vijfde inning en kwam toen gelijk driemaal tot scoren. Het begon met twee fouten, waarna de slagvrouwen die hierdoor de honken konden bereiken even later scoorden na een tweehonkslag van Olympia-nieuwkomer Corinne Ammerlaan. Die scoorde op haar beurt na een honkslag van Brenda Beers. De bezoekende ploeg verdubbelde de voorsprong in de zesde inning op reliever Kim Horsten. Ook dit keer ging het bij Roef! verdedigend tweemaal mis. Kostbare fouten, want ze leverden twee runs op. Het zesde punt werd gescoord door debutant Shakeena Croes. Vorig weekeinde maakte ze ook haar debuut in de nationale ploeg tijdens de oefendubbel tegen en in Duitsland.

Roef! wist in zes innings in scoringspositie te komen, maar wist die kansen niet te verzilveren. In de zesde en zevende inning kreeg de thuisploeg voor het eerst twee honkloopsters. In de zesde beurt kwam Cindy van der Zanden met één uit na een fout op het honk, waarna Charlotte Drijvers met twee uit een honkslag sloeg. In de zevende inning opende de Duitse international Lara Brockmeyer met een pinch-hit honkslag in haar eerste Golden League-slagbeurt. Met twee uit liet ook Sterre den Duijn een honkslag noteren. Maar een velderskeus-klapje maakte een einde aan beide slagbeurten en dus bleef Roef! puntloos.

Samenvatting Game 1 van SDTV:

In de tweede wedstrijd stond Olympia Haarlem driemaal op voorsprong. Maar zoals regelmatig gebeurde in de vier double-headers op deze Opening Day werden die telkens weer verspeeld. Olympia scoorde in de eerste inning na een fout, maar een driehonkslag van Sophie Verdaasdonk leverde Roef! even later twee runs op. In de derde inning passeerde Olympia tweemaal de thuisplaat toen een puntscorende honkslag van Mariëlle Vleugels werd gevolgd door een fout. Ook dit keer reageerde Roef! onmiddellijk en kwam langszij na een honkslag van Charlotte Drijvers, maar er bleven wel drie loopsters achter.

Beide teams scoorden eenmaal in de vierde inning. Olympia via een honkslag van Lisa Hop, Roef! dankzij een honkslag van Sophie Verdaasdonk. Een doorgeschoten bal bezorgde Roef! in de vijfde beurt een 5-4 voorsprong. Dat werd ook de eindstand, want Olympia kwam niet meer tot scoren, ondanks een grote scoringskans in de zesde inning. Met twee uit kwamen de honken vol te staan, maar een grounder sloot de slagbeurt af.

Samenvatting Game 2 door SDTV:

Sparks Haarlem vs. Terrasvogels

De eerste wedstrijd van het seizoen tussen Sparks Haarlem en Terrasvogels zorgde gelijk voor spanning en werd in de achtste inning beslist. De twee ploegen zijn al sinds de instelling van de hoofdklasse halverwege de jaren zestig aan elkaar gewaagd. Sparks debuteerde toen als HHC, een naam die begin 1991 wijzigde in Sparks na een fusie met de gelijknamige vereniging op hetzelfde sportcomplex. De toevoeging Haarlem volgde enige jaren later na een fusie met SC Haarlem.

Het was Sparks Haarlem dat de score in de derde inning opende. Met één uit had Maxime van Dalen goed contact op een worp van startende werpster Roos-Marijn Kramer. De bal verdween over de omheining en leverde de eerste homerun van het Golden League-seizoen 2020 op. Terrasvogels antwoordde met twee punten in de vierde inning. Vier wijd en een honkslag zorgden voor twee loopsters. Met één uit zag Sparks-starter Kirsten Scheele het duo scoren na een honkslag van Jessica Waasdorp en een klap van Kelsy Pieneman.

Beide teams kwamen hierna in scoringspositie,Terrasvogels maakte een dubbelspel, maar Sparks kwam langszij in de zesde beurt op Kramer’s opvolgster Margot van Eijl. Een tweehonkslag van Nina Oomes (vorig seizoen Pioniers) zorgde voor een 2-2 stand. Na een puntloze zevende inning besliste Terrasvogels het duel in de tie-break in de achtste beurt. Rebecca Soumeru nam de Sparks-pitching over en zag tie-break loopster Bobbi Scheurkogel scoren na een zelfgemaakte fout op een stootslag van Yindi Beekveldt. Voor Sparks strandde de tie-break loopster even later op het derde honk.

De tweede wedstrijd bleef vier innings puntloos. Sparks Haarlem verzuimde de score te openen en liet twee loopsters achter in zowel de tweede als de derde inning, waarna de honken vol achterbleven in de vierde beurt. Terrasvogels kreeg de honken vol in de eerste inning op startende werpster Rachel Henks, die vorig seizoen in de SIlver League uitkwam voor Amsterdam Pirates. Maar ook ‘Terras’ liet drie loopsters achter.

Net als in het eerste duel was het Sparks dat als eerste tot scoren kwam. Met drie honken bezet werd tweemaal gescoord op een ferme uithaal van Ismay Poot, terwijl de derde loopster op de plaat werd uitgeschakeld. Terrasvogels reageerde in de vijfde inning met een 5-run rally op vijf honkslagen. Een honkslag van Yindi Beekveldt zorgde voor het eerste punt, waarna een tweehonkslag van Karin Tuk goed was voor twee punten en een voorsprong. Nadat Quincy Catsburg de pitching hierna had overgenomen van Rachel Henks werden nog twee runs toegevoegd via geraakt werpster met volle honken en een wilde worp. Beide teams scoorden nog eenmaal in de zevende inning.

Quick Amersfoort vs. Amsterdam Pirates

Amsterdam Pirates had een voortvarende start in Amersfoort en kwam gelijk viermaal tot scoren in de eerste slagbeurt. Daarna stokte de puntenproductie, waarna Quick Amersfoort vanaf de zesde inning het duel begon om te draaien. Voor Pirates, dat in 2007 voor het laatst in de hoofdklasse uitkwam, begon de rentree met een 7-6 verlies in acht innings, terwijl de Quick Amersfoort met de winst in de hoogste afdeling debuteerde.

In de openings-inning beleefde de verdediging van Quick Amersfoort een nerveuze start, want er werden liefst vier fouten op de scorekaart genoteerd. Dat resulteerde in vier punten. De rally begon met een tweehonkslag van Jessie Rodermans, waarna een honkslag van Uchenna Jong Loy het eerste punt opleverde. De fouten deden de rest en zorgden voor een snelle achterstand voor de thuisploeg. Die wist daar in de eigen eerste slagbeurt één punt tegenover te stellen via een opofferingsslag van Nicky Uytendaal. Quick-pitcher Vera de Boer en haar verdediging herstelden zich knap na de eerste slagbeurt. Pas in de zevende inning wist Pirates weer tot scoren te komen, maar toen was Quick inmiddels langszij gekomen. Dat gebeurde dankzij drie runs in de zesde inning, dankzij ondermeer een driehonkslag van Puck van der Kolk.

Amsterdam Pirates verspeelde ook hierna nog tweemaal de leiding. In de zevende inning zorgde Jessie Rodermans voor een hernieuwde voorsprong (4-5) met een honkslag, maar ook nu bracht Quick de stand in balans. International Laura Wissink (na vorig seizoen overgekomen van Tex Town Tigers) bracht de stand met haar honkslag op 5-5, maar Quick liet drie loopsters achter en dus volgde een verlenging. In de achtste inning nam Pirates wederom een voorsprong. Dat gebeurde op Richelle van Gennip, die in deze inning de pitching bij Quick had overgenomen. Dit keer na een honkslag van Stacy Groot, maar nu was het de bezoekende ploeg die de honken vol achterliet. Even later sloeg Quick toe. Een honkslag van Angelica Bomba zorgde voor de gelijkmaker, waarna een ‘walk-off single’ van Nicky Uytendaal Quick de eerste overwinning opleverde.

In het tweede duel nam Quick Amersfoort al snel afstand en stond na twee innings reeds met 5-0 voor. Honkslagen van Laura Wissink en Richelle van Gennip (eerste inning), een illegal pitch, een grounder en een gestolen honk (tweede inning) zorgden voor de snelle voorsprong. Maar die bleek toch niet zo comfortabel. Pirates kwam in de derde inning met drie punten terug toen Jeske Meewisse met volle honken een daverende driehonkslag produceerde. In de derde Quick-beurt was het Franka van Dijk die met een triple voor twee punten zorgde. Zij probeerde er een homerun van te maken, maar werd op de thuisplaat uitgeschakeld.

In de vierde inning verkleinde Pirates de achterstand naar 7-5, dankzij productief slagwerk van Chermaine Valk (driehonkslag) en Sanne van der Putten (opofferingsslag). Maar in de vijfde slagbeurt maakte Quick een einde aan de wedstrijd door vijfmaal te scoren en een run ahead rule verschil te bereiken. Tweemaal vier wijd, een geraakte slagvrouw, honkslagen van Nicky Uytendaal en Puck van der Kolk en een fout zorgden voor de rally en het einde van de wedstrijd.

Tex Town Tigers vs. Hoofddorp Pioniers

In het puntrijke eerste duel nam het bezoekende Hoofddorp Pioniers driemaal de leiding, maar wist die niet vast te houden. Bij Pioniers komen tien speelsters uit die vorig seizoen met de ploeg in de Golden League debuteerden. Er kwam wat aanvulling, maar ook zal de Pioniers-coaching een aantal talentvolle (jonge) jeugdspeelsters dit seizoen een kans geven.

Pioniers scoorde tweemaal in de eerste slagbeurt op starter Lindsey Meadows, dankzij hits van Susannah Groen en Dionne Cooper. Tex Town Tigers kwam onmiddellijk op gelijke hoogte door de inbreng van twee ervaren speelsters. Een tweehonkslag van Lindsey Meadows en een honkslag van Merel Oosterveld zorgden voor een 2-2 stand. Pioniers hemam de leiding na een honkslag van Cooper in de derde inning, maar die slagbeurt eindigde met een dubbelspel op een line drive van debutant Franchesca Diaz. Even later scoorde ook TTT weer tweemaal na een honkslag van oud-international Merel Oosterveld.

Ook in de vijfde inning kwamen beide teams tot scoren. Pioniers draaide de 4-3 achterstand om in een 4-6 voorsprong na slagwerk met twee uit van Franchesca Diaz en Rose Mwaro (2-run double) op reliever Danielle ten Donkelaar. TTT antwoorddde met vier punten op Franchesca Diaz, die in deze beurt de Pioniers-pitching overnam van Iris Strookman. De rally begon met een tweehonkslag van Dinet Oosting, die na negen seizoenen voor Olympia Haarlem te hebben gespeeld terugkeerde in Enschede. Een velderskeus-klap, een fout en een honkslag van Britt Vonk zetten TTT op een 8-6 voorsprong. In de zesde inning werden nog twee ‘insurance runs’ toegevoegd op back-to-back doubles van Oosting en de van Twins Oosterhout overgekomen Tess Remmers.

Tex Town Tigers nam in de tweede wedstrijd al snel een ruime voorsprong door viermaal te scoren in de eerste en driemaal in de tweede slagbeurt. In de eerste inning kwamen de honken snel vol, waarna honkslagen van Lindsey Meadows (twee punten) en Dinet Oosting (één punt) de loopsters in beweging zetten. Het vierde punt kwam tot stand na een opofferingsslag van Aafje van Baal. Een niet gevangen infield-fly plus een 2-run double van Meadows voerden de stand in de tweede inning op. De ervaren Meadows kwam in de double-header tot vijf honkslagen, scoorde driemaal en sloeg vijf punten binnen.

Pioniers wist alleen in de derde en zesde inning tot scoren te komen. Een tweehonkslag van Amy-Lynn Felix zorgde voor het eerste Hoofddorpse punt, waarna een fout en een opofferingsslag twee punten opleverden in de eerste helft van de zesde inning. Even later bereikte TTT het run ahead rule puntenverschil van zeven punten na driemaal te scoren in de eigen zesde slagbeurt. Een tweehonkslag van Britt Vonk, een honkslag van Nadine Marinus en een opofferingsslag van Aafje van Baal sloten het duel af.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League