HB Hoofdklasse

Roelie Henrique: ‘Het wordt zeven weken lang gas geven’

Foto: © Robert Bos

Roelie Henrique: ‘Het wordt zeven weken lang gas geven’

Het begin van het seizoen 2020 in de Hoofklasse gaat er dan toch van komen op donderdag 23 juli. Roelie Henrique, van L&D Amsterdam Pirates, kijkt uit naar het nieuwe seizoen en blikt terug op de door corona verlengde winterstop.

Tekst: Freek van der Kooij

De bijzondere tussenstop bracht vooral veel onzekerheid met zich mee. Zo was het voor Roelie Henrique vooral vervelend dat er, zeker aan het begin, geen uitzicht was op wanneer de competitie weer ging beginnen. “Aan het begin van de coronabreak heb ik nog best wel lang buiten gegooid en droge swings gemaakt, totdat het nieuws kwam dat het waarschijnlijk pas september zou worden. Toen had ik toch wel een klein beetje motivatieverlies, moet ik toegeven.”

Fysiek in de versnelling
Gelukkig was dit probleem niet van lange duur. Na het nieuwsbericht dat de competitie weer in zicht zou zijn, was het mentaal geen enkel probleem, “Je zet een knop om.” De uitdaging zit volgens Henrique in het fysieke aspect. Wat andere jaren in drie maanden gebeurde, moet nu in 3 weken, “gewoonlijk is hits slaan nog niet belangrijk voor mij, ik wil vooral veel ballen zien en een beetje contact maken. Daarna pas probeer ik agressiever aan slag te staan. Nu is de uitdaging zo snel mogelijk lichamelijk klaar te zijn: snelheid, aanpassingen maken, pitches herkennen en erop reageren.”

Archiefbeeld: Roelie Henrique in het shirt van Team Kingdom of the Netherlands.

Maar 21 wedstrijden
L&D Amsterdam Pirates heeft dit jaar een volwassen team, met veel ervaring en nieuwe coaching staff. Henrique schat ook daarom de kansen op een kampioenschap groot. “Ik denk dat ik dit jaar in een van de beste teams speel waarin ik zelf in de Nederlandse competitie mee heb mogen spelen.” Ook de tegenstanders gaan dit seizoen interessant maken, “zeker omdat we maar een half seizoen spelen, je hebt maar 21 wedstrijden. Er zullen geen weekenden zijn waarin mensen denken ‘ach, dit weekend neem ik even gas terug’. Het is echt zeven weken alles geven.”

Online offseason
Op zijn YouTube kanaal is te zien hoe hij deze bijzondere tussenstop heeft doorstaan, bijvoorbeeld door over te gooien over een flatgebouw van 4 verdiepingen. Het volgende idee was om dit te proberen over een snelweg, “Maar toen dacht ik: ‘Nee, dit kan ik niet verantwoorden. Laten we dat maar niet gaan doen.’” Nu wordt er achter de schermen hard gewerkt aan een nieuwe uitdaging, die deze keer te maken heeft met homeruns op verschillende velden in Amsterdam.

Hoofdklasse e-League
Hiernaast hield Henrique zich ook bezig met de Hoofdklasse e-League, de virtuele honkbalcompetitie. Zonder winst achter zijn naam is Henrique, met Atlanta Braves, onderaan de ranglijst geëindigd. “Wat is dat, de e-league?” grapt Henrique, om daarna toe te geven dat hij het zwaar heeft onderschat. Wel heeft de Amsterdammer er veel plezier in gehad en begon hij iedere wedstrijd vol goede moed en intentie om te winnen. “Maar ik moet mijn complimenten geven aan mijn tegenstanders die in het echte leven, denk ik, vrij weinig andere dingen te doen hebben. En ik ben, als ik het zo bekijk, gewoon echt slecht.”

Nu breekt gelukkig de tijd aan voor het echte werk. “Ik heb er zo veel zin in”, aldus Henrique.

Roelie Henrique stal in 2018 de meeste honken in de Hoofdklasse.
Roelie Henrique stal in 2018 de meeste honken in de Hoofdklasse.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse