Na ruim 10 1/2 maand werd er weer gehonkbald in de hoofdklasse.

HB Hoofdklasse

Hoofdklasse honkbal is terug

Foto: © Jan Kruijdenberg

Hoofdklasse honkbal is terug

Een terugkeer na drie jaar met winst, vijf honkslagen voor Tyriq Kemp, het hoofdklassedebuut van Wendell Floranus, een grandslam-homerun van Kalian Sams en livestreaming van alle wedstrijden. Hoofdklasse honkbal is weer terug. Gisteravond begonnen de acht clubs aan de eerste van 12 speelrondes in het door het coronavirus ingekorte seizoen.

Ruim tien en een halve maand nadat L&D Amsterdam de beslissende zevende wedstrijd uit de Holland Series had gewonnen van Curaçao Neptunus stonden beide ploegen gisteravond opnieuw in het Neptunus Familiestadion tegenover elkaar voor de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen.

Voor het eerst in de historie werden alle wedstrijden uit de hoofdklasse met een livestream beschikbaar gemaakt. Ook de rest van het seizoen zijn alle wedstrijden live beschikbaar op www.honkbal.nu.

Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam: 3-8 (8 innings)

Titelverdediger L&D Amsterdam deelde gisteravond direct de eerste tik uit. Onder leiding van de debuterende hoofdcoach Michael Duursma draaiden de Amsterdammers vanaf de vierde inning een 1-0 achterstand tegen Curaçao Neptunus om in een 3-8 overwinning. International Kalian Sams zorgde in de achtste inning voor de genadeklap (zie de video hierboven). Bij een 1-4 voorsprong joeg hij met volle honken de bal voor een grandslam-homerun het stadion uit.

Delano Selassa in actie voor L&D Amsterdam.
Delano Selassa in actie voor L&D Amsterdam.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Sams deed dat op het pitchen van Jiorgeny Casimiri. De pitcher van Toronto Blue Jays is één van de Minor Leaguers die dit seizoen in de hoofdklasse te zien is. Voor Neptunus kwam ook Darryl Collins (Kansas City Royals) al direct op de eerste speeldag in actie.

Verschillende andere (voormalig) profhonkballers maakten gisteravond hun debuut in de hoofdklasse. Bij Curaçao Neptunus waren dat John Polonius. De korte stop kwam vorig seizoen nog uit in de Italiaanse competitie en speelde daarvoor zeven seizoenen in de Minor Leagues voor San Francisco Giants. Polonius sloeg voor de Rotterdammers één van de zeven honkslagen en scoorde eenmaal. Zijn ploeggenoot Dashenko Ricardo keerde terug met twee hits en twee binnengeslagen punten. In diezelfde wedstrijd maakte bij L&D Amsterdam Shairon Martis in de negende inning zijn debuut op de heuvel.

Bekijk de boxscore
Kijk de wedstrijd terug

Silicon Storks – Twins Oosterhout: 4-12

Op het veld van L&D Amsterdam boekte Twins Oosterhout gisteravond zijn eerste overwinning. De Oosterhoutse ploeg deed dat onder leiding van oud-Neptunus speler Tyriq Kemp, die in zijn debuut voor Twins met vijf honkslagen drie van de twaalf punten voor zijn ploeg scoorde. Ook Shurman Marlin (3 uit 5) droeg aanvallend zijn steentje bij. Vanaf de derde inning scoorde Twins vijf slagbeurten op rij punten om de 0-1 voorsprong uit te breiden tot de 4-12 winst.

Voor Twins werd Sora Sakashita de winnend pitcher. De nieuwe Japanse aanwinst gooide in 5 1/3 inning zeven keer drie slag. Hij stond in de eerste vier innings geen enkele tegenstander toe op de honken. De 26-jarige Japanner komt over van Yamagishi Logisters uit de Japanese Industrial League.
Ook Twins Oosterhout had met derde honkman Railison Bentura een debuterende oud-profhonkballer. De twintigjarige speler van Curaçao speelde in 2017 en 2018 voor Los Angeles Dodgers in de Dominicaanse Rookie League.

Bekijk de boxscore
Kijk de wedstrijd terug

DSS/Kinheim – Hoofddorp Pioniers: 4-3

In het Pim Mulierstadion keerde Kinheim na drie seizoenen afwezigheid terug in de hoofdklasse. De Haarlemse ploeg deed dat in het samenwerkingsverband DSS/Kinheim. En dat leverde al meteen het eerste succes op voor de ploeg van hoofdcoach Michael Crouwel.

Op een tweehonkslag van Tommy van de Sanden opende Thomas Bos in de eerste inning de score voor DSS/Kinheim. Nadat Hoofddorp Pioniers in de achtste inning de leiding in de wedstrijd over had genomen, trok de thuisploeg in de laatste slagbeurt alsnog de winst naar zich toe. Na hits van opnieuw Tommy van de Sanden en Kevin Nieveld sloeg Aiden Finnegan in de tweede helft van de negende inning zijn ploeg naar de winst. Op zijn walk-off tweehonkslag konden Van de Sanden en Nieveld de 4-3 winst binnenlopen. Met de overwinning trotseerde DSS/Kinheim de start van de Hoofddorpse aas Chris Pfau, die ruim zeven innings gooide voor Hoofddorp Pioniers.

Bekijk de boxscore
Kijk de wedstrijd terug

HCAW – Quick Amersfoort: 4-3

Felicitaties voor pitcher Gio de Graauw na zijn eerste winst.
Felicitaties voor pitcher Gio de Graauw na zijn eerste winst.
Foto: © Alfred Cop

De zeventienjarige Gio de Graauw pakte in Bussum bij zijn hoofdklassedebuut zijn eerste winst als pitcher. Hij gooide de laatste innings uit voor HCAW in de wedstrijd tegen Quick Amersfoort.

Door onder meer vier vrije lopen en een doorgeschoten bal gaf Quick Amersfoort in de zevende inning de winst uit handen. HCAW maakte hier dankbaar gebruik van en scoorde driemaal voor de 4-3 winst. Bij Quick Amersfoort maakte in de negende inning Wendell Floranus zijn debuut in de hoofdklasse. De Curaçaose international komt over van Italië, waar hij vorig jaar in de Italiaanse Serie A2 voor New Black Panthers tot indrukwekkende cijfers kwam. Hij won al zijn wedstrijden als startend pitcher en kwam in 57 1/3 inning tot 112 strikeouts en slechts twaalf keer vier wijd. Floranus leidde met 0.31 de Italiaanse Serie A2 in het laagste verdiende puntengemiddelde. Voor zijn komst naar Italië speelde Floranus vijf seizoenen als profhonkballer voor onder meer de organisatie van Baltimore Orioles en Quebec Capitales in de Can-Am League.

Bekijk de boxscore
Kijk de wedstrijd terug

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse