Internationals Calten Daal (links) en Juremi Profar vervolgen hun carrière op Curaçao.

Honkbal

Internationals Daal en Profar terug naar Curaçao

Internationals Daal en Profar terug naar Curaçao

Vlak voor de start van het uitgestelde seizoen in de Major League is ook het doek gevallen voor Calten Daal. De 26-jarige honkballer van Curaçao werd dinsdag door zijn profclub Minnesota Twins ontslagen. Daal maakt het seizoen af voor WildCats KJ74 Guardian Group in de competitie van Curaçao. Eerder werd ook het contract van international Juremi Profar (Boston Red Sox) al ontbonden. Hij vervolgt zijn carrière op Curaçao bij St. Maria Pirates.

Calten Daal is de nieuwste speler in een lange lijst van profhonkballers, waarvan tijdens de coronacrisis het contract is ontbonden. Daal speelde tussen 2013 en 2019 zes seizoenen in de Amerikaanse Minor Leagues. In 2016 maakte hij zijn debuut in de Double A Southern League. Vorig jaar keerde hij terug in deze competitie. Maar nu voor Chattanooga Lookouts. De honkballer van Curaçao kwam in 82 wedstrijden tot een slaggemiddelde van .301 en leek dit seizoen de stap te kunnen wagen naar het Triple A-team Rochester Red Wings.

In januari van dit jaar maakte Daal de overstap van Cincinnati Reds naar Minnesota Twins, waarvoor hij in februari nog wel zijn debuut maakte tijdens Spring Training. Door de coronapandemie ging er uiteindelijk niet alleen een streep door het seizoen in de Amerikaanse Minor Leagues, maar betekende dit ook het einde van het profavontuur voor Daal. Afgelopen dinsdag werd hij door zijn club ontslagen. Daal heeft zich nu gevoegd bij de selectie van WildCats KJ74 Guardian, dat vorige week het seizoen op Curaçao is begonnen.

Jair Jurrjens

Daal is niet de enige profhonkballer die is teruggekeerd in de competitiie van Curaçao. WildCats KJ74 Guardian wist ook voormalig Major Leaguer Jair Jurrjens aan zich te binden. Jurrjens zou dit seizoen voor Algodoneros Unión Laguna uitkomen in de Mexicaanse competitie. Maar in Mexico werd het seizoen vanwege het coronavirus afgeblazen. Met ook omder meer international Yurendell de Caster heeft WildCats KJ74 Guardian een sterke selectie voor dit seizoen.

Een andere international die nadat zijn contract werd beëindigd, is teruggekeerd naar Curaçao is Juremi Profar. Samen met Jurrjens en Daal nam hij vorig jaar nog deel aan de Premier12. Profar speelde zeven seizoenen in de organisatie van Texas Rangers en speelde verdeeld over twee seizoenen 25 wedstrijden in de Triple A Pacific Coast League. Vorig jaar november maakte Profar de overstap naar Boston Red Sox. Maar dit contract werd door de club uit Boston eind mei beëindigd, waarna hij zich bij de selectie voegde van St. Maria Pirates. Deze Curaçaose club verwelkomde ook de profs Darren Seferina en Tilsaimy Melfor. Seferina zou dit jaar voor Winnipeg Goldeyes uitkomen in de American Association. Melfor zag zijn contract in juni na twee seizoenen door Pittsburgh Pirates worden beëindigd.

Hard toegeslagen

Het coronavirus heeft de afgelopen weken hard toegeslagen voor de profhonkballers uit de Minor Leagues. Behalve Daal, Profar en Melfor zagen eerder ook onder meer Ray-Patrick Didder (Atlanta Braves) en Orsen Josephina (Pittsburgh Pirates) hun contract worden beëindigd. Dit tweetal maakte eveneens deel uit van de selectie van het Nederlands Koninkrijksteam tijdens de laatste editie van de Premier12. Didder verkoos eerder al een overstap naar de Italiaanse competitie, waar hij deze maand voor landskampioen Fortitudo Bologna zijn debuut maakte in de Italiaanse Serie A1.

Behalve de ontslagen profhonkballers zijn ook ook diverse actieve Minor Leaguers dit seizoen te zien in de competitie op Curaçao, de Liga Aqualectra. Onder hen zijn de Class A-honkballers Shervyen Newton (Royal Scorpions), Raysheandall Michel (Firebirds), Jonathan Willems (Marchena Braves), Kevin Josephina (Marchena Braves) en Stephan Vidal (Groot Kwartier Stars). De Liga Aqualectra is vorige week zaterdag begonnen met twee wedstrijden tussen Sta. Maria Pirates en WildCats.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal