Golden League

Maxime van Dalen slaat ‘cycle’; Quick koploper

Foto: © Fred Versluis

Maxime van Dalen slaat ‘cycle’; Quick koploper

Maxime van Dalen (Sparks Haarlem) zorgde voor het aanvallende hoogtepunt in de tweede speelronde van de Golden League door ‘for-the-cycle’ te slaan. De eerste honkvrouw van Sparks Haarlem sloeg in de eerste wedstrijd tegen en bij Amsterdam Pirates 4-uit-4. Dat waren een éénhonkslag, tweehonkslag, driehonkslag en homerun. Een ‘cycle’ dus en die is zeer zeldzaam in zowel het softbal als honkbal. Het is zelfs al heel bijzonder als iemand vier honkslagen in één wedstrijd slaat. Met haar klappen sloeg Van Dalen vijf punten binnen voor Sparks Haarlem, dat met 2-9 te sterk was voor Amsterdam Pirates, dat vorig seizoen promoveerde naar de hoogste afdeling. Ook in de tweede wedstrijd was Sparks Haarlem een maatje te groot voor de hoofdstedelijke ploeg en won met 3-13 in vier innings. In dit duel sloeg Ismay Poot haar eerste Golden League-homerun.

Quick Amersfoort, dat vorig seizoen eveneens vanuit de Silver League promoveerde, is na de tweede reeks wedstrijden de enige ploeg met de volle winst! En dat zal men ook in Amersfoort niet hebben verwacht. De ploeg was zaterdag tweemaal te sterk voor Hoofddorp Pioniers, één van de twee ploegen op dit moment zonder overwinning. De andere is Amsterdam Pirates. Tweemaal werd door Quick Amersfoort een comfortabele overwinning geboekt en beide keren scoorde de ploeg negen punten. Het eerste duel eindigde in vijf innings met een 2-9 zege, de tweede wedstrijd werd 4-9. Wel sloeg Riangela Flanegin een homerun voor Pioniers in de tweede ontmoeting.

Olympia Haarlem en Tex Town Tigers deelden de punten. Het thuisspelende Olympia won de eerste wedstrijd met 5-2. Beide TTT-punten kwamen tot stand via homeruns, geslagen door Lindsey Meadows en Nadine Marinus. De rollen waren omgedraaid in de tweede wedstrijd. Dit keer was TTT aanvallend sterker, kwam tot elf honkslagen en won met 1-4.

Terrasvogels speelde haar eerste thuiswedstrijden van het seizoen niet op het vertrouwde complex ‘De Elta’ in Santpoort, maar op het Van der Aartsportpark, het complex van Onze Gezellen. Terrasvogels heeft met deze vereniging een samenwerkingsovereenkomst en speelt dit seizoen ook de thuiswedstrijden in Haarlem. Terrasvogels moest het opnemen tegen landskampioen Roef!, dat in het eerste duel nipt met 5-6 won. De wedstrijd werd door Roef! met 1-6 gewonnen.

Amsterdam Pirates vs. Sparks Haarlem

Sparks Haarlem ondervond weinig problemen op het Loek Loevendie Ballpark waar Amsterdam Pirates de eerste thuiswedstrijden speelde in het rentree-seizoen in de hoogste afdeling. De Haarlemse ploeg, die een week geleden in de twee wedstrijden tegen Terrasvogels ruim twintig loopsters achterliet, was dit keer vanaf het begin goed op dreef en kwam al snel tot scoren. In het eerste duel opende Sparks Haarlem de score gelijk in de eerste inning. Met één uit kreeg Kimberly Jones vier wijd, waarna (met twee uit) Maxime van Dalen haar tweede homerun van het seizoen sloeg. Voor Van Dalen was deze klap het begin van een unieke honkslagenreeks. Sparks Haarlem scoorde zowel in de derde als de vierde inning driemaal en beide keren was de eerste honkvrouw hier ook bij betrokken. De derde slagbeurt begon met een driehonkslag van Dervisa Mutic, gevolgd door een tweehonkslag van Kimberly Jones. Met één uit liet ook Maxime van Dalen een tweehonkslag noteren, net als Lorraine Kieft.

In de vierde inning begon Ismay Poot met een stootslag-honkslag, waarna ook Dervisa Mutic voor een niet vaak voorkomende prestatie zorgde met het slaan van haar tweede driehonkslag. Ze deed het zelfs in twee opeenvolgende innings. Vorig seizoen lukte het Lizzie Clarijs (Terrasvogels) en Merel Oosterveld (Tex Town Tigers) om twee ’triples’ in één wedstrijd te slaan. De tweede driehonkslag van Mutic in de vierde inning leverde een punt op, net als honkslag van Feline Poot en Maxime van Dalen later in de slagbeurt. Dat betekende op dat moment dat Van Dalen alleen nog een driehonkslag (vaak de meest lastige om te realiseren) nodig had om ‘for-the-cycle’ te slaan. De ontbrekende klap kwam in de zesde inning. Openingsslagvrouw Feline Poot werd geraakt door een worp en scoorde toen Van Dalen uithaalde en op haar klap het derde honk bereikte. De ‘cycle’ was een feit!

Het slaan van een ‘cycle’ is uniek en zelfs het slaan van vier honkslagen in één wedstrijd is bijzonder. Zo is Maxime van Dalen de eerste speelster van Sparks Haarlem met vier hits sinds Chantal Versluis er in 2017 vijf liet noteren. Vorig seizoen lukte het acht speelsters om vier honkslagen in één duel te slaan, maar daaronder niemand van Sparks Haarlem. Daarvan kwam Jessie van Aalst (Olympia Haarlem) het dichtst bij een ‘cycle’, maar zij miste alleen de driehonkslag. Hetzelfde overkwam Laura Wissink (Tex Town Tigers) in 2018.

In de tweede wedstrijd had Sparks Haarlem aan vier innings genoeg om met 3-13 te winnen. De aanvallende hoogtepunten in dit duel waren een driehonkslag van Denice van Dijk (3-uit-3) en een homerun van Ismay Poot. Amsterdam Pirates kwam in dit duel niet verder dan vier honkslagen, maar daaronder was wel een 2-run homerun van Rhowan Stuart.

Terrasvogels vs. Roef!

De huidige landskampioen kwam zaterdagmiddag tweemaal tot winst tegen meervoudig kampioen Terrasvogels. Maar in het eerste duel kwam de winst niet makkelijk tot stand. Roef! sloeg slechts één honkslag meer en wist ook maar nipt tot winst te komen. In de tweede ontmoeting ging (na achterstand) een stuk makkelijker.

Terrasvogels scoorde als eerste in het openingsduel. Dat gebeurde in de tweede inning dankzij een tweehonkslag van Karin Tuk en een honkslag van Bobbi Scheurkogel, maar er bleven drie loopsters achter. Dat was kostbaar, want Roef! antwoordde met een ‘4-run rally’ in de derde slagbeurt. Maar dat had niet zo hoeven zijn. Met twee uit kreeg Cindy van der Zanden drie slag, maar wist het honk te bereiken na een doorgeschoten bal. Hierna volgden puntscorende klapppen van Isa Los (double) en Charlotte Drijvers (single), terwijl ook nog in een double steal-situatie werd gescoord. De rally bleek beslissend.

Terrasvogels kwam terug tot 3-4, maar Roef! nam meer afstand in de vijfde inning door tweemaal te scoren. Terrasvogels bereikte met uitzondering van de zevende inning elke slagbeurt te honken, maar liet ook telkens loopsters achter, terwijl Roef! de voorsprong wist vast te houden.

In de tweede wedstrijd was het opnieuw Terrasvogels dat als eerste tot scoren kwam. Bobbi Scheurkogel sloeg in de eerste inning een lead-off triple en soorde op een opofferingsslag van de Duitse international Katharina Szalay. Na drie innings puntloos te zijn gehouden door startende werpster Roos-Marijn Kramer draaide Roef! het duel in eigen voordeel om vanaf de vierde slagbeurt. Klappen van Noa Armirotto en Charlotte Drijvers zorgden toen voor twee punten. In de hiernavolgende innings nam Roef! meer afstand, terwijl Terrasvogels puntloos werd gehouden door reliever Marjolein Merkx.

Olympia Haarlem vs. Tex Town Tigers

Op het Nol Houtkamp Sportpark deelden Olympia Haarlem en Tex Town Tigers de punten in twee aantrekkelijke wedstrijden. In het eerste duel was er prima pitching aan de kant van Olympia Haarlem, want Mariëlle Vleugels (die harde ‘comeback line drive’ ving) en Alyson Spinas stonden samen slechts drie honkslagen toe. De thuisploeg wist op Lindsey Meadows en Daniëlle ten Donkelaar zes honkslagen te slaan. Olympia scoorde in het eerste duel vijf punten. Dat hadden er mogelijk meer kunnen zijn, maar er bleven twaalf loopsters achter, waaronder volle honken in de eerste, vierde en zesde slagbeurt.

In de eerste inning was het Brenda Beers die begon met een stootslag-honkslag en scoorde op een honkslag van Lisa Hop. Maar verder liet Lindsey Meadows, ondanks volle honken, het op dat moment niet komen. Zij zorgde even later zelf voor de gelijkmaker met een lead-off homerun in de tweede inning. Voor Meadows, die al sinds 2005 in de hoogste afdeling uitkomt, was dit haar eerste homerun sinds het seizoen 2017. De gelijke stand was van korte duur, want Olympia hernam de leiding in de tweede inning na een vangfout.

De thuisploeg drukte in de zesde inning definitief door toen nog eens drie punten werden gescoord. Alyson Spinas was in de slagvolgorde terecht gekomen en opende als slagvrouw. Zij kreeg drie slag, maar dat eindigde in een wilde worp. Amber Krijgsman, de pinch-runner voor Spinas, scoorde even later toen op een stootslag van Brenda Beers een foute aangooi werd gemaakt. Niet alleen Krijgsman, ook Beers zelf kon hierdoor tot scoren komen. Een vrije loop met volle honken verhoogde de stand naar 5-1. TTT kon hier nog één punt tegenover stellen in de zevende inning toen een andere ervaren speelster eveneens goed contact had. Nadine Marinus dreunde toen de bal over de omheining voor een solo-homerun. Net als Lindsey Meadows speelt Nadine Marinus al sinds 2005 in de hoogste afdeling. Speelde Meadows ook een paar seizoenen voor Olympia Haarlem, Marinus speelt haar hele loopbaan voor TTT.

Samenvatting SDTV eerste wedstrijd:

In de tweede wedstrijd waren de rollen omgedraaid en was Tex Town Tigers de betere ploeg. Shaneequa Kock had een uitstekende middag als pitcher en stond slechts drie honkslagen toe. TTT kwam aanvallend tot elf honkslagen op twee pitchers, waaronder drie van Merel Oosterveld. TTT, dat veel ervaring in de ploeg heeft, opende de score in de eerste inning. Britt Vonk begon met een stootslag-honkslag, stal het tweede honk en scoorde later op een honkslag van Dinet Oosting, die in de voorbije negen seizoenen voor Olympia speelde. In de vijfde inning werden twee punten toegevoegd, dankzij een tweehonkslag van Vonk en een opofferingsslag van Annemiek Jansen. Nog een punt werd gescoord in de zesde beurt. Dit keer begon Merel Oosterveld met een tweehonkslag en scoorde even later na een honkslag van Nadine Marinus.

Olympia wist in de tweede wedstrijd alleen in de zesde inning tot scoren te komen na een fout. Tex Town Tigers speelde verdedigend sterk met een hoofdrol voor korte stop Britt Vonk die zes ‘assists’ achter haar naam kreeg. Daaronder een zeer fraaie actie in de vierde inning toen ze backhand een harde grounder van Anna Prins fielde en de bal op tijd op het eerste honk kreeg. Een actie met een uitroepteken!

Samenvatting SDTV tweede wedstrijd:

Hoofddorp Pioniers vs. Quick Amersfoort

Quick Amersfoort is de enige ongeslagen ploeg na de eerste twee speeldagen in de Golden League. Op zaterdag bleef de promovendus Hoofddorp Pioniers tweemaal de baas. Maar in het eerste duel keek de ploeg wel kort tegen een achterstand aan. Met twee en drie honken bezet scoorde Pioniers nadat Susannah Groen door een worp werd geraakt, maar drie loopsters bleven achter. Quick antwoordde met twee punten in de tweede inning en sloeg toe met een 6-run rally in de derde slagbeurt. Dat gebeurde op zes hits met ondermeer een tweehonkslag van Laura Wissink en RBI-triples van Lizzy Uytendaal en Michelle Schuur.

Ook in het tweede duel kwam Quick flink tot scoren in de derde inning, dit keer met een 4-run rally. Dat doorbrak een 1-1 stand. Opmerkelijk was dat Quick de vier punten in de derde beurt scoorde zonder het slaan van een honkslag. Na driemaal vier wijd (waaronder een opzettelijke) werd het eerste punt gescoord toen Nicky Uytendaal werd geraakt door een worp. Een wilde worp, gevolgd door een fout leverden daarna nog eens twee runs op, waarna een opofferingsslag (na nog eens twee vrije lopen) voor het vierde punt zorgde. Quick nam meer afstand met drie punten in de zesde inning. Pioniers had met negen tegen zes meer honkslagen dan Quick, maar maakte verdedigend vier veldfouten. Pioniers zorgde in de vierde inning wel voor het aanvallende hoogtepunt toen Riangela Flanegin een lead-off-inside-the-park-homerun sloeg.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League