Pitcher Jan Evertse in actie voor Twins Oosterhout.

HB Hoofdklasse

Dubbele winst voor drie teams in de hoofdklasse

Foto: © Robert Bos

Dubbele winst voor drie teams in de hoofdklasse

Drie ploegen hebben dit weekeinde alle twee hun wedstrijden gewonnen. Curaçao Neptunus was tweemaal te sterk voor titelverdediger L&D Amsterdam en Hoofddorp Pioniers versloeg twee keer DSS/Kinheim. In de wedstrijden tegen Silicon Storks bleef ook Twins Oosterhout ongeslagen. Daarmee zijn de Oosterhoutse honkballers de nog enige ongeslagen ploeg in hoofdklasse.

Na een uitstel van drie maanden is donderdagavond het seizoen in de hoofdklasse van start gegaan. De wedstrijden worden dit seizoen live uitgezonden op de website honkbal.nu.

Lees het verslag van de eerste speeldag

L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus

Startend pitcher Orlando Yntema (rechts) en Dwayne Kemp hadden zaterdag een belangrijke aandeel in de overwinning.
Startend pitcher Orlando Yntema (rechts) en Dwayne Kemp hadden zaterdag een belangrijke aandeel in de overwinning.
Foto: © Jane Verhoeven

Curaçao Neptunus deed dit weekeinde goede zaken met een dubbele winst op titelverdediger L&D Amsterdam. Zaterdag zat het venijn hem voor Curaçao Neptunus in de staart. Met een 0-1 voorsprong sloegen Dwayne Kemp en Dashenko Ricardo (+1) in de achtste en Gianison Boekhoudt (+2) in de negende inning homeruns voor de 0-7 winst. De in totaal vijf hits in deze laatste twee slagbeurten waren al meer dan de vier honkslagen die pitchers Orlando Yntema en Kevin Kelly in hun gecombineerde shut-out aan L&D Amsterdam hadden toegestaan.

Op zondag werd pitcher Juan Carlos Sulbaran bij zijn debuut voor L&D Amsterdam hard geraakt. Hij moest al acht honkslagen en zeven punten toestaan in de eerste drie innings. Die achterstand konden de Amsterdammers niet meer goedmaken. De slagploeg van Curaçao Neptunus kwam tot zeventien hits. John Polonius kwam tot vier honkslagen, waaronder een solohomerun. Profhonkballer Darryl Collins (3 uit 4) zorgde voor twee driehonkslagen. In de vijfde inning sloeg Kalian Sams voor L&D Amsterdam zijn tweede homerun van het seizoen.

De derde wedstrijd tussen L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus bracht ook Donny Breek in actie. Het was zijn eerste wedstrijd in de hoofdklasse sinds 26 april 2018, toen hij nog gooide voor DSS. De pitcher uit de organisatie van Minnesota Twins verving Sulbaran in de vierde inning en schakelde in zijn 1 1/3 inning Gianison Boekhoudt, Dashenko Ricardo en Jarreau Martina uit met drie slag. Hij stond één honkslag en één punt toe.

L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus: 0-7 | boxscore
L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus: 6-13 | boxscore

Silicon Storks – Twins Oosterhout

Twins Oosterhout is na de eerste speelronde de koploper in de hoofdklasse. De ploeg van manager Jeffrey Arends pakte de volle winst. Na de zege op donderdagavond, werd Silicon Storks ook op zaterdag en zondag verslagen. Storks nam zaterdag nog wel een 0-3 voorsprong toen catcher Jurriaan Dijk in de eerste inning met een tweehonkslag drie ploeggenoten over de thuisplaat sloeg. Het bleven echter de enige punten voor de Haagse ploeg, waardoor Twins Oosterhout alsnog de winst naar zich toe kon trekken. Met Koen Postelmans en Enrique Chavez had de Oosterhoutse ploeg de pitching beter voor elkaar en won de thuisploeg met 5-3.

Op zondag volgde de derde winst in vier dagen tijd. Al in de eerste drie slagbeurten kwam Twins Oosterhout tot negen hits, voldoende voor een 1-7 voorsprong, die hierna niet meer veranderde. Ruendrick Piternella (2 uit 4) en Diamond Silberie (2 uit 4) scoorden samen vier van de zeven punten voor hun ploeg.

Twins Oosterhout – Silicon Storks 5-3 | boxscore
Silicon Storks – Twins Oosterhout: 1-7 | boxscore

HCAW – Quick Amersfoort

Berend Ruben scoort het winnende punt voor HCAW.
Berend Ruben scoort het winnende punt voor HCAW.
Foto: © Jan Kruijdenberg

HCAW was ook dichtbij drie zeges in de eerste speelronde. Maar de Bussumse ploeg gaf zondag tegen Quick Amersfoort een 6-3 voorsprong weg, waarna uiteindelijk na 12 innings de wedstrijd onbeslist bleef. Rachid Engelhardt sloeg met een honkslag in de negende inning twee punten binnen om een de 6-5 achterstand voor Quick Amersfoort om te buigen in een 6-7 voorsprong. Met een solohomerun maakte Linoy Croes hierna alsnog een verlenging noodzakelijk. Die verlenging bleef onbeslist. HCAW kreeg in de twaalfde inning nog wel de honken vol, maar met zijn achtste strikeout in drie innings tijd stelde Jhan Rifaela het eerste punt voor Quick Amersfoort veilig.

In Amersfoort waren de verschillen zaterdag ook al klein. Quick Amersfoort leek lang op weg naar de eerste winst van het seizoen. De thuisploeg kwam na zes innings op een 5-1 voorsprong. Ook door sterk pitchen van Wendell Floranus en Jhan Rifaela, die samen dertien strikeouts gooiden in de eerste acht innings. Arthur Bonevacia kantelde in de achtste inning de wedstrijd toen hij voor HCAW met Kevin Dirksen (velderskeus) en Linoy Croes (honkslag) op de honken de bal over de hekken sloeg. Een inning later ging HCAW zelfs langszij. Berend Ruben (3 uit 4), die even daarvoor door een korte klap naar de pitcher op de honken was gekomen, kon het winnende punt scoren door een wilde worp.

Quick Amersfoort – HCAW: 5-6 | boxscore
HCAW – Quick Amersfoort: 7-7 (12 innings) | boxscore

DSS/Kinheim – Hoofddorp Pioniers

Hoofddorp Pioniers herstelde zich dit weekeinde van het openingsverlies tegen DSS/Kinheim en won beide wedstrijden van de streekderby. Lars Huijer gooide zaterdag een no-hitter tot hij bij het ingaan van de zesde inning werd vervangen. Toen was het leed voor DSS/Kinheim al geleden. Even daarvoor had de Hoofddorpse ploeg via vijf honkslagen en vijf runs de voorsprong uitgebreid tot 6-0. Door een grandslam-homerun van Tommy van de Sanden in de zevende inning hield de Haarlemse ploeg nog wel enige aansluiting, maar winst zat er niet meer in: 10-6. Voor Hoofddorp Pioniers sloegen Raul Jacobs (eerste inning) en Jaison Gijsbertha (zesde inning) de bal over de hekken.

Zondag scoorde Pioniers zesmaal in de derde inning en nog eens vijf keer in de zesde inning. Ook DSS/Kinheim had twee goede innings. Maar met vier runs in de vijfde en drie in de negende inning kwam de Haarlemse thuisploeg vandaag opnieuw tekort: 7-11. Beide ploegen kwamen tot tien honkslagen. Victor Draijer nam er drie voor DSS/Kinheim voor zijn rekening.

Voor Hoofddorp Pioniers maakte Nick DiBenedetto zaterdag zijn debuut in de hoofdklasse. De 26-jarige Amerikaan met Italiaans paspoort speelde in 2017 negentien wedstrijden voor het Rookie League-team van Baltimore Orioles in de Gulf Coast League. Vorig jaar speelde hij in de Duitse Bundesliga voor Hamburg Stealers. In zijn eerste en enige slagbeurt sloeg hij zaterdag in de achtste inning als pinch-hitter een honkslag.

Hoofddorp Pioniers – DSS/Kinheim: 10-6 | boxscore
DSS/Kinheim – Hoofddorp Pioniers: 7-11 | boxscore

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse