Softbal

Van Eijl na haar debuut: “Ik heb alles in eigen hand”

Foto: © Sascha Schneider

Van Eijl na haar debuut: “Ik heb alles in eigen hand”

Tekst: Olle Smits van Waesberghe

Op 12 juli speelde het Team Kingdom of the Netherlands haar eerste wedstrijden sinds de uitbraak van het coronavirus. Bondscoach Ferenc Jongejan besloot om drie speelsters te laten debuteren, waaronder Margot van Eijl. De achttienjarige pitcher kan haar geluk niet op. “Hartstikke cool om nu al bij het nationale team te zitten.”

Hoe kreeg jij te horen dat je was opgeroepen voor het Koninktijksteam?

“Afgelopen weken hebben we getraind met het A-team. Een week voordat we de interland zouden spelen, kwam de bondscoach naar mij toe met de vraag hoe het allemaal ging. Daarna meldde hij dat ik mee mocht doen.”

Wat ging er toen door je heen?

“Ik begon gelijk te lachen en te springen van blijdschap. Het is gewoon hartstikke cool om nu al bij het Koninkrijksteam te zitten.”

Dus je had een week om naar je eerste interland toe te leven?

“Ja. We wisten van te voren dat er vijftien speelsters geselecteerd zouden worden voor deze interland. Ik kreeg denk ik als een van de laatste te horen dat ik was geselecteerd.”

Hoe was het om tussen al die internationals te zitten tijdens een wedstrijd?

“Eigenlijk voelde het heel snel normaal voor mij. Afgelopen winter mocht ik al mee met een trainingskamp. Daardoor leerde ik alle andere meiden die in het team zitten goed kennen. Daarnaast zijn we ook de afgelopen trainingen hard aan het werk geweest, waardoor je snel een team wordt met elkaar. Het voelde allemaal erg vertrouwd.”

Ik neem aan dat je die wedstrijd op de bank begon?

“De eerste wedstrijd heb ik niet gegooid. Aan het einde van die wedstrijd werd tegen mij gezegd dat ik de tweede wedstrijd mocht beginnen. Duitsland, het land waartegen wij speelden, is misschien niet de sterkste tegenstander, maar dat maakt ook niet uit. Je gaat natuurlijk van je eigen spel uit. Ik had mij geen beter debuut kunnen wensen.”

Was de bondscoach ook tevreden over je debuut?

“Tijdens de nabespreking van de tweede wedstrijd zei onze bondscoach dat we het goed gedaan hadden. Ook mijn teamgenoten reageerde hartstikke enthousiast. De meiden die daar staan zijn natuurlijk ook enorm trots als je goed gegooid hebt. Zo kom je ook binnen. Iedereen viert het echt met je mee als je net je eerste interland gespeeld hebt. Daarnaast waren ook mijn ouders erbij en ik kreeg direct allerlei leuke reacties over hoe trots mensen zijn.”

Welke doelen wil jij nog voor jezelf verwezenlijken?

“Ik wil de selectie van het EK voor volgend jaar halen. Daarnaast is het plan om in augustus te vertrekken naar Amerika. Naar een college. Het coronavirus heeft alles een beetje in de war geschopt, maar vooralsnog lijkt het erop dat ik daar gewoon naartoe kan gaan. Daar wil ik mijn team, Indian Hills, naar de Nationals (red. kampioenschapswedstrijden) gooien.”

Wat is er voor nodig om bij de selectie van het EK te komen?

“Binnen het team zijn we veelal bezig met competenties. We willen ons als team ontwikkelen en voor mij is het belangrijk dat ik daarin kan meegroeien. Op dit moment heb ik het gevoel dat ikzelf mijn grootste rivaal ben als ik op het veld sta. Ik heb alles in eigen hand.”

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal