Honkbal

Debuut Chadwick Tromp in Major League

Debuut Chadwick Tromp in Major League

Chadwick Tromp is de zesde speler van Aruba geworden, die zijn debuut heeft gemaakt in de Major League. Vanochtend (Nederlandse tijd) was hij voor San Francisco Giants de startende catcher in de met 7-6 gewonnen wedstrijd tegen San Diego Padres. De 25-jarige speler uit het Nederlands Koninkrijksteam werd één dag eerder opgeroepen voor de hoofdmacht.

Met zijn debuut trad Tromp vandaag in de voetsporen van buitenvelder Eugene Kingsale, pitchers Calvin Maduro, Sidney Ponson en Radhames Dijkhoff en korte stop Xander Bogaerts. Die laatste maakte op 20 augustus 2013 in San Francisco zijn debuut en is nog altijd actief voor Boston Red Sox. Afgelopen zondag nog kreeg Bogaerts tijdens een ceremonie op het veld voorafgaand aan de wedstrijd in Fenway Park tegen Baltimore Orioles nog de Silver Slugger Award uitgereikt, die hij vorig jaar had gewonnen

In hetzelfde stadion waar Bogaerts bijna zeven jaar eerder debuteerde, was het vandaag de beurt aan zijn landgenoot Tromp. De international had de afgelopen zeven jaar voor Cincinnati Reds de Minor Leagues doorlopen. In november vorig jaar verhuisde Tromp als free-agent naar San Francisco Giants. Al tijdens de korte Spring Training maakte de catcher in februari zijn opwachting voor de hoofdmacht. Dat deed hij eerder deze maand ook tijdens de voorbereiding op het uitgestelde seizoen. In een aantal trainingswedstrijden van San Francisco Giants sloeg Tromp drie homeruns.

Favoriete catcher

Daarmee werd de Arubaan een serieuze kandidaat om het roster te halen voor de uitgestelde Opening Day. Niet in de minste plaats omdat Tromp zich in die korte tijd ontpopte tot de favoriete catcher van de Giants-pitchers. De kansen voor Tromp namen aanzienlijk toe nadat catcher Buster Posey vanwege het coronavirus uit voorzorg besloot dit seizoen niet van start te gaan. Een lichte hamstring blessure, die Tromp vorige week opliep in een oefenwedstrijd tegen Oakland Athletics, hield de 25-jarige Tromp vorige week nog van het roster. Maar toen deze week catcher Rob Brantly werd ontslagen, mocht Tromp zich alsnog melden in het Oracle Park in San Francisco.

Woensdagavond (Amerikaanse tijd) volgde het debuut van Tromp. Als startend catcher speelde hij de hele wedstrijd voor San Francisco Giants. Hij ging uit door strikeouts in de tweede, vijfde en achtste inning en sloeg een vangbal naar het midveld in de zevende inning. Als catcher ving hij de ballen van achtereenvolgens pitcher Johnny Cueto (3 2/3 inning), Shaun Anderson (2/3), Tyler Anderson (3 2/3) en Tyler Rogers (1).

Walk-off winst

Chadwick Tromp speelde het hele duel als catcher.

Met zijn ploeg won Tromp de wedstrijd van San Diego Padres, waar de Curaçaose honkballer Jurickson Profar (.067) aan de kant bleef. Dankzij twee homeruns van Mike Yastrzemski. In de derde inning sloeg hij al een bal het stadion uit en het water van McCovey Cove in. Dat was goed om de wedstrijd weer gelijk te maken: 2-2. In de negende inning sloeg Yastrzemski de tweede bal de baai in. Nu voor de 7-6 walk-off winst. Een inning daarvoor had zijn ploeggenoot Donovan Solano met een homerun al drie punten binnengebracht om de 3-6 achterstand te dichten. Elf van de dertien punten werden dit duel gescoord door de zes homeruns van deze avond. De komende wedstrijden verdeelt Tromp met catcher Tyler Heineman, die in januari werd gecontracteerd en in de eerste vier wedstrijden met vijf hits (.385) al hoge ogen gooide.

In Nederland is de 25-jarige Tromp geen onbekende. De Arubaan maakte al in 2016 tijdens het Europees kampioenschap in Hoofddorp zijn debuut voor het Nederlands Koninkrijksteam. Hij keerde hierna terug in de nationale ploeg voor de World Baseball Classics van 2017 en de Premier12 in 2019. In totaal speelde Tromp acht officiële interlands voor Oranje.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal