In de wedstrijd tegen Hoofddorp Pioniers won HCAW vanavond ook zijn derde wedstrijd van dit seizoen.

HB Hoofdklasse

HCAW nieuwe koploper in hoofdklasse

Foto: © Jan Kruijdenberg

HCAW nieuwe koploper in hoofdklasse

Na vier speeldagen heeft HCAW de koppositie in de hoofdklasse overgenomen van Twins Oosterhout. De Oosterhoutse ploeg verloor vanavond zijn ongeslagen status tegen titelverdediger L&D Amsterdam, terwijl HCAW wel ongeslagen bleef. De Bussumse honkballers waren in Heemstede te sterk voor Hoofddorp Pioniers.

De acht teams uit de hoofdklasse zijn vanavond begonnen aan de tweede van de twaalf speelrondes van de reguliere competitie in de hoofdklasse. De wedstrijden zijn live te volgen en volledig terug te kijken op de website www.honkbal.nu.

Emeron Lourens
Emeron Lourens
Foto: © Jan Kruijdenberg

De start van de tweede speelronde bracht vanavond onder meer het debuut van een speler uit de organisatie van Philadelphia Phillies, de rentree van een profpitcher en de terugkeer in de hoofdklasse van een softbalinternational.

Hoofddorp Pioniers – HCAW

Doordat het veld van Hoofddorp Pioniers nog niet gereed is voor avondwedstrijden, weken Pioniers en HCAW voor hun eerste onderlinge duel uit naar de accommodatie van RCH/Pinguins in Heemstede. Daar werd vanavond hard geknokt om de punten. De slagploeg van HCAW moest het opnemen tegen oud-ploeggenoot Chris Pfau, die na twee seizoenen HCAW weer is teruggekeerd bij Hoofddorp Pioniers. Terwijl Hoofddorp Pioniers met Luuk ter Beek eveneens een oud-ploeggenoot tegenover zich kreeg.

Op het pitchen van Pfau kwam HCAW in zowel de eerste als de vierde inning op voorsprong. Opnieuw nam Berend Ruben zijn ploeg op sleeptouw. Nadat hij vorige week al beslissend was geweest voor HCAW, maakte hij ook vanavond het verschil. In de vierde inning sloeg Ruben met een tweehonkslag Rodney Daal (honkslag) en Kevin Dirksen (honkslag) over de thuisplaat. Goed voor een 1-3 voorsprong, die HCAW hierna niet meer uit handen gaf. De winst ging uiteindelijk met 4-5 naar de Bussumse ploeg, die zijn derde overwinning in vier wedstrijden boekte en na het gelijkspel van vorige week zondag nog altijd geen wedstrijd heeft verloren.

Voor HCAW maakte vanavond Riabiently Mercalina zijn debuut in de hoofdklasse. De Arubaan stond kort onder contract van Philadelphia Phillies. In zijn eerste wedstrijd voor de Bussumse hoofdmacht sneuvelde Mercalina in alle vijf zijn slagbeurten met drie slag. In de negende inning keerde ook profhonkballer Arij Fransen terug in de hoofdklasse. Hij maakte vorig jaar al zijn debuut op het hoogste niveau voor HCAW en heeft toestemming van zijn profclub Cincinnati Reds om ook dit jaar te spelen voor de Bussumse ploeg. Met een strikeout en een vrije loop hield Fransen de voorsprong voor HCAW in de negende inning vast.

Hoofddorp Pioniers – HCAW: 4-5

Curaçao Neptunus – DSS/Kinheim

Heel even leken de Haarlemse honkballers van het combinatieteam DSS/Kinheim vanavond in Rotterdam voor een stunt te zorgen. Met Jelle Bing op de heuvel was de gevaarlijke Rotterdamse slagploeg lang kansloos. De 18-jarige Bing, die overkwam van Onze Gezellen en vorige week zijn debuut in de hoofdklasse had gemaakt, stond slechts twee lopers toe op het tweede honk en kreeg zijn eerste en enige honkslag pas tegen in de zesde inning. Zijn enige smetje was het moment waarop Gianison Boekhoudt (vier wijd) in de tweede inning kon scoren op een wilde worp. Hits van Jochem Koedijk, Tommy van de Sanden (tweehonkslag) en Kevin Nieveld maakten dat goed en brachten DSS/Kinheim in de zesde inning op een verrassende 1-2 voorsprong.

Nadat Bing (3-2-1-0) in de zevende inning op de heuvel was afgelost, greep Curaçao Neptunus zijn kans en liep de ploeg via drie runs in de zevende en nog één in de achtste inning uit naar de 5-2 winst. Neptunus profiteerde in deze slagbeurten van onder meer twee veldfouten, drie keer vier wijd en een wilde worp.

Curaçao Neptunus – DSS/Kinheim: 5-2

Twins Oosterhout – L&D Amsterdam

In de uitwedstrijd op het eigen Sportpark Ookmeer maakte L&D Amsterdam vanavond een einde aan de ongeslagen status van Twins Oosterhout. Al in de eerste slagbeurt sloegen Gilmer Lampe (2 uit 4 met 4 runs) en Denzel Richardson (3 uit 4) op het pitchen van de Japanner Sora Sakashita homeruns op rij voor een 0-3 voorsprong. In de vierde inning tilde Lampe opnieuw de bal over de hekken voor zijn tweede homerun van de dag. Veel hadden de honkballers uit Oosterhout vandaag niet in te brengen tegen de Amsterdamse aanval. De ploeg sprokkelde nog wel punten bij elkaar, maar kon geen enkel moment de nederlaag afwenden.

In zowel de zesde als de zevende inning sloeg Niels van Weert (2 uit 5 met 5 binnengeslagen punten) nog een paar punten binnen om de voorsprong te vergroten tot 4-13. Dat werd zelfs 5-17 in de achtste inning, zodat het duel vervroegd kon worden beëindigd. In de zesde inning sloeg rookie Mick Vos (Twins Oosterhout) zijn eerste homerun in de hoofdklasse. Een inning later sloeg ook Ruendrick Piternella de bal voor Twins Oosterhout het stadion uit.

Twins Oosterhout – L&D Amsterdam: 5-17 (8 innings)

Quick Amersfoort – Silicon Storks

Emeron Lourens wordt uitgetikt op de thuisplaat.
Emeron Lourens wordt uitgetikt op de thuisplaat.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Quick Amersfoort en Silicon Storks hielden elkaar vanavond in evenwicht. Pas in de zevende inning besliste Tijmen Takke (3 uit 4) het duel toen hij met zijn honkslag zowel Denzel Brooks (tweehonkslag) als Jordy Burger (opofferingsslag) over de thuisplaat had geslagen. Quick Amersfoort hernam daarmee de leiding in de wedstrijd en gaf die niet meer uit handen. In de laatste twee innings stonden pitchers Jasper Popken en Wendell Floranus geen punten meer toe. International Floranus gooide het duel met vier strikeouts op rij in stijl uit. Met de eerste winst van Quick Amersfoort is Silicon Storks nu de enige ploeg in de hoofdklasse geworden zonder overwinning.

Bij de Amersfoortse ploeg maakte Emeron Lourens zijn rentree in de hoofdklasse. De 34-jarige Zwolse speler kwam eerder in 2007 voor Almere en in 2011 voor Sparta/Feyenoord uit in de hoofdklasse. De afgelopen seizoenen is Lourens één van de bepalende spelers uit de nationale heren softbalselectie. En komt hij uit voor het heren softbalteam van Quick Amersfoort.

Quick Amersfoort – Silicon Storks: 3-2

Stand na 4 speeldagen

  1. HCAW
  2. Curaçao Neptunus
  3. Twins Oosterhout
  4. L&D Amsterdam
  5. Hoofddorp Pioniers
  6. Quick Amersfoort
  7. DSS/Kinheim
  8. Silicon Storks

4-7
4-6
4-6
4-4
4-4
4-3
4-2
4-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse