Dwayne Kemp wordt gefeliciteerd na zijn homerun van zaterdag.

HB Hoofdklasse

Jubilerend Curaçao Neptunus grijpt de macht

Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

Jubilerend Curaçao Neptunus grijpt de macht

In Haarlem vierden de Rotterdamse honkballers van Curaçao zaterdag een jubileum. In de wedstrijd tegen DSS/Kinheim kon de 1.200e overwinning in de hoofdklasse worden bijgeschreven. Dat jubileum werd niet alleen kracht bijgezet met een klinkende 0-18 overwinning, maar de Rotterdamse ploeg greep daarmee bovendien de macht in de hoofdklasse.

In Rotterdam halen ze dit jaar maar wat graag de vorig jaar aan L&D Amsterdam verloren landstitel terug. Des te groter was de klap toen de ploeg van manager Ronald Jaarsma al op de eerste speeldag van de uitgestelde competitie tegen L&D Amsterdam in het stof moest bijten. Die vroege misstap maakte Neptunus hierna meer dan goed. Curaçao Neptunus won zijn vijf daaropvolgende wedstrijden, scoorde dit weekeinde in twee shut-outs maar liefst 25 runs en heeft zich nu gemeld aan kop van het klassement.

Na de eerste twee speelrondes zijn de verschillen nog steeds klein. Hoofddorp Pioniers en Twins Oosterhout volgen met vier overwinningen op een gedeelde tweede plaats. Nummer zes Quick Amersfoort heeft tot nog toe vijf punten. Vandaag boekte ook Silicon Storks zijn eerste overwinning, waarmee alle teams nu van de nul af zijn.

Curaçao Neptunus – DSS/Kinheim

Curaçao Neptunus scoorde 25 punten in 2 dagen tijd.
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

Donderdagavond was er nog sprake van spanning in de wedstrijd tussen Curaçao Neptunus en DSS/Kinheim. Dit weekeinde was van enige spanning geen sprake meer. De jonge honkballers van DSS/Kinheim waren geen enkele partij voor de ervaren Rotterdamse grootmacht.

Pitcher Glenn Wassink kwam zaterdag eenmaal ongeschonden door de line-up van Curaçao Neptunus. Vanaf het moment dat de Rotterdamse slagkanonnen voor de tweede keer tegenover Wassink kwamen te staan, ging het snel mis. In drie innings tijd werd weinig heel gelaten van drie pitchers van DSS/Kinheim. Tegen de tijd dat Dwayne Kemp in de zesde inning met speels gemak de bal over de blauwe omheining had geramd, was het verschil al opgelopen tot een pijnlijke 0-18.
Polonius zorgde in de vijfde inning voor het hoogtepunt, toen hij met volle honken de bal over midvelder Jochem Koedijk had geslagen. Met enige hulp van de Haarlemse defensie konden niet alleen alle drie de honklopers scoren, maar kon ook Polonius direct de thuisplaat passeren.

Ook zondag was het krachtsverschil groot. Kwam de slagploeg van DSS/Kinheim zaterdag niet verder dan vier hits, zondag bleef de teller zelfs steken op twee. Ondertussen sloegen de honkballers van Curaçao Neptunus er opnieuw lustig op los. Vanaf de tweede inning scoorden de Rotterdammers punten in elke slagbeurt om de 7-0 eindstand al in de zevende inning op het scorebord te brengen.

DSS/Kinheim – Curaçao Neptunus: 0-18 (7 innings) | boxscore
Curaçao Neptunus – DSS/Kinheim: 7-0| boxscore

Twins Oosterhout – L&D Amsterdam

Homeruns nummers drie en vier van Kalian Sams (3 uit 4) leverden L&D Amsterdam zaterdag een 6-0 overwinning op in de wedstrijd tegen Twins Oosterhout. De international sloeg de bal zowel in de derde als de vijfde inning over de hekken en tekende daarmee voor vier van de zes Amsterdamse punten. Verdedigend had Twins Oosterhout weinig in te brengen op het pitchen van (oud-)profs Juan Carlos Sulbaran, Donny Breek en Matz Schütte. Het drietal stond in negen innings slechts drie hits toe.

Een dag later waren de rollen omgedraaid. Stefan Iannelli (2-4-4-1) hield voor Twins Oosterhout de slagploeg van L&D Amsterdam acht innings lang puntloos. Max Kops (2 uit 3) sloeg met zijn eerste honkslag van de dag in de tweede inning het eerste punt binnen voor Twins Oosterhout. In de zevende inning volgde hij met een solohomerun, zijn eerste in de hoofdklasse. Via onder meer driehonkslagen van Junior Martina (zesde inning) en Tyriq Kemp (achtste inning) liep Twins Oosterhout uit naar de 9-0 shut-out.

Profhonkballer Martina keerde dit weekeinde terug in de hoofdklasse, nadat hij in 2018 dertien wedstrijden had gespeeld voor DSS. Vorig jaar vertrok hij naar de Verenigde Staten om te gaan honkballen in de organisatie van Washington Nationals. Voor Twins Oosterhout is Martina een welkome versterking. Hij was zondag goed voor drie hits: twee tweehonkslagen en een driehonkslag. Goed voor twee binnengeslagen punten en een gescoorde run.

L&D Amsterdam – Twins Oosterhout: 6-0| boxscore
Twins Oosterhout – L&D Amsterdam: 9-0| boxscore

Hoofddorp Pioniers – HCAW

HCAW beleefde als kersverse koploper een zwaar weekend. De Bussumse ploeg had de eerste plaats donderdagavond na winst op Hoofddorp Pioniers in handen gekregen, maar verloor dit weekeinde allebei zijn wedstrijden tegen de Hoofddorpse ploeg. Daarmee zakte HCAW terug naar de vierde plaats. Zaterdag kwam daarmee bovendien een einde aan de ongeslagen status van de laatste ploeg uit de hoofdklasse. In de eigen Bussumse Vallei ging HCAW met 2-6 onderuit. HCAW kreeg weinig kansen, maar ging wel goed om met de kansen die ze kregen. In de vierde inning brachten Jeandro Tromp (honkslag) en Linoy Croes (vier wijd) na wilde worpen hun ploeg op een 2-0 voorsprong. De hit van Tromp was lang de enige honkslag voor HCAW, maar toch hield de voorsprong stand tot in de achtste inning. Vanaf dat moment trok Hoofddorp Pioniers via drie hits het duel naar zich toe en wonnen de bezoekers na vier runs in de achtste en één in de negende inning met 2-6. Victor Draijer (3 uit 5) sloeg drie van die punten binnen.

Zondag profiteerde de slagploeg van Hoofddorp Pioniers van onder meer tien vrije lopen en vier wilde worpen. Hierdoor stond de defensie van HCAW het hele duel onder druk. Hits van Tyler Boersma (3 uit 4) en Joey Eeman (2 uit 3) brachten Pioniers al in de eerste inning op een 2-0 voorsprong. Pioniers keek hierna niet meer om. Bij een 5-1 voorsprong scoorde de thuisploeg zes runs in de vijfde inning om definitief het duel te beslissen. Uiteindelijk won de ploeg van manager Mervin Gario met 12-4. Linoy Croes (3 uit 5) sloeg in de zevende inning voor HCAW met een homerun drie van de vier punten voor zijn ploeg binnen.

HCAW – Hoofddorp Pioniers: 2-6| boxscore
Hoofddorp Pioniers – HCAW: 12-4| boxscore

Silicon Storks – Quick Amersfoort

Quick Amersfoort en Silicon Storks bleken dit weekeinde aan elkaar gewaagd. Zaterdag hielden beide teams elkaar acht innings lang in balans. In de negende inning maakte Quick Amersfoort alsnog het verschil. Bij een 4-4 gelijke stand stroomden de honken na drie keer vier wijd vol. Op een wilde worp kon Jordy Burger zijn ploeg voor de vierde keer dit duel op voorsprong brengen, waarna Jules Cremer de wedstrijd besliste. Met zijn tweede hit van de dag sloeg de catcher Bryan Engelhardt en Taylor Clemensia over de thuisplaat voor de 4-7 winst.

Zondag maakte de twee teams er in Amersfoort een waar spektakel van. Met 27 runs, 23 hits en negen veldfouten. De honkballers van Silicon Storks scoorden op het pitchen van Wendell Floranus al zevenmaal in de derde inning, maar zagen de winst in de laatste slagbeurt bijna nog uit hun handen glippen. Bij een 9-14 voorsprong sloeg Quick Amersfoort in de negende inning vier hits om vier punten te scoren. De thuisploeg had met volle honken alle kans om de wedstrijd nog te winnen, maar Storks wist tijdig de laatste nul te maken. En daarmee de eerste winst van het seizoen veilig te stellen.

Silicon Storks – Quick Amersfoort: 4-7| boxscore
Quick Amersfoort – Silicon Storks: 13-14| boxscore

Stand na 6 speeldagen:

  1. Curaçao Neptunus
  2. Hoofddorp Pioniers
  3. Twins Oosterhout
  4. HCAW
  5. L&D Amsterdam
  6. Quick Amersfoort
  7. Silicon Storks
  8. DSS/Kinheim

6-10
6-8
6-8
6-7
6-6
6-5
6-2
6-2

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse