Golden League

Roef! en Olympia Haarlem voorkomen verrassing

Foto: © Fred Versluis

Roef! en Olympia Haarlem voorkomen verrassing

Landskampioen Roef! en Olympia Haarlem, de twee finalisten in de Golden League Holland Series van vorig jaar, kwamen in de derde speelronde van het huidige seizoen beide tot de volle winst. Maar bijna hadden de double-headers een verrassende ontknoping, want zowel Roef! als Olympia Haarlem werden al vroeg in de wedstrijd op achterstand gezet door respectievelijk Amsterdam Pirates en Hoofddorp Pioniers. Pirates en Pioniers namen allebei een 4-0 voorspong, maar de verrassingen bleven uiteindelijk achterwege, want de meer ervaren tegenstanders draaiden de wedstrijden alsnog in eigen voordeel om. Olympia Haarlem won uiteindelijk met 7-4 en 12-5. In Moergestel opende Roef! met een overtuigende 10-0 overwinning. Maar in het tweede moest eerst een achterstand worden weggewerkt, waarna met 7-4 werd gewonnen. Quick Amersfoort (voor het weekeinde de ongeslagen koploper), Sparks Haarlem, Terrasvogels en Tex Town Tigers hadden geen wedstrijden op het programma staan. Dat betekent dat Roef! na zaterdag de nieuwe koploper in de Golden League is.

Roef! vs. Amsterdam Pirates

Roef! ondervond geen problemen in het eerste duel tegen Amsterdam Pirates. De landskampioen had aan vier innings genoeg om het duel af te sluiten, want op dat moment stond er reeds een 10-0 voorsprong op het scorebord. Roef! legde de basis voor de ruime winst in de eerste inning, waarin viermaal werd gescoord. De rally begon met een fout, waarna (met één uit) de honken vol kwamen te staan na een vrije loop en een honkslag. Een tweehonkslag van Isa Los (twee punten), opofferingsslag van Charlotte Drijvers en een honkslag van Sterre den Duijn deden daarna de rest.

Vanaf de tweede inning bleef de thuisploeg de voorsprong opbouwen. Twee runs volgden in de tweede inning dankzij een driehonkslag van Cindy van der Zanden en een honkslag van Noa Armirotto. De derde slagbeurt was goed voor drie punten met als hoogtepunt een 2-run single van Onaisha Franka. Met een 9-0 voorsprong werd het mercy-rule verschil bereikt in de vierde inning. Met loopsters op het eerste en derde honk eindigde de vierde wijdbal richting de Franse slagvrouw Rosalie Coste in een doorgeschoten bal. En dat maakte gelijk een einde aan de wedstrijd.

De tweede ontmoeting was een stuk spannender. Bovendien was het dit keer Amsterdam Pirates dat een succesvolle start had. De hoofdstedelijke ploeg nam een 0-4 voorsprong in de eerste helft van de eerste inning en leek op weg naar een verrassing. Een honkslag van Jeske Meewisse en een wilde worp zorgden voor de eerste twee punten, waarna Uchenna Jong Loy stevig uithaalde en een 2-run homerun sloeg. De volgende drie slagvrouwen werden uitgeschakeld en het scoren voor Pirates stopte hierna. Twee weken geleden scoorde Pirates viermaal in de eerste inning bij Quick Amersfoort, maar net als toen kon de ploeg de snelle voorsprong niet vasthouden.

Roef! kwam voor het eerst tot scoren in de tweede inning op een klap van de Française Chiara Enrione-Thorrand, maar liet ook drie loopsters achter. Een inning later werd gescoord na een opofferingsslag van Amy Udink, maar dit keer bleven twee loopsters achter. Roef! nam uiteindelijk de leiding over in de vierde slagbeurt, waarin driemaal werd gescoord. Nadat was gescoord op een fout, kwam het gelijkmakende en leidende punt over de thuisplaat na een honkslag langs de linksveldlijn van Sterre den Duijn.

Met een 5-4 voorsprong besliste Roef! het duel in de zesde inning met het scoren van nog eens twee insurance runs. Een tweehonkslag van Noa Armirotto en een honkslag van Sophie Verdaasdonk voerden de stand toen op naar 7-4. En daar bleef het bij.

Olympia Haarlem vs. Hoofddorp Pioniers

Hoofddorp Pioniers nam in de openingswedstrijd tegen en bij Olympia Haarlem een ruime 0-4 voorsprong in de eerste slagbeurt. Het ging allemaal heel op het fraaie Nol Houtkamp Sportpark. Amy-Lynn Felix begon met een tweehonkslag, Iris Dweelaard kreeg vier wijd en het eerste punt kwam tot stand na een honkslag van debutant Nikkaela Jacobs. Na een vrije loop voor Riangela Flanegin zorgde Susannah Groen met een honkslag voor nog eens twee punten, waarna een fout het vierde punt opleverde. Toen Franchesca Diaz hierna vier wijd kreeg volgde een snelle werpsterswissel. Alyson Spinas nam het over van Amber Krijgsman, die een lastige start had. Voor Pioniers bleef het scoren hierbij, want Spinas stond nog slechts twee hits toe en schakelde acht slagvrouwen met drie slag uit.

En ze werd de winnende werpster, want Olympia antwoordde niet alleen met drie punten, maar het draaide het duel vanaf de derde inning ook in eigen voordeel om. Pioniers-starter Iris Dweelaard had ook een lastige eerste inning en moest eveneens voortijdig worden vervangen. Olympia scoorde driemaal met twee uit. Met Machteld Rector (honkslag) op het derde honk kregen Julia van der Meer en Corinne Ammerlaan vier wijd, waarna een vrije loop voor Alyson Spinas voor een punt zorgde. Franchesca Diaz nam vervolgens de pitching over, maar werd begroet met een tweehonkslag van Rachel van Veen, waarmee de achterstand werd teruggebracht naar 3-4.

Olympia Haarlem nam de controle over de wedstrijd in de derde inning over. Machteld Rector (honkslag) en Brenda Beers (tweehonkslag) kwamen toen tot scoren. Rector scoorde de gelijkmaker op een opofferingslag van Julia van der Meer en toen daar een fout op volgde nam Olympia de leiding. Tweehonkslagen van Corinne Ammerlaan (vijfde inning) en Machteld Rector (zesde inning) voerden de stand op naar 7-4.


Samenvatting eerste wedstrijd

In de tweede ontmoeting moest Olympia Haarlem opnieuw eerst een achterstand wegwerken. Dit keer kwam Pioniers driemaal tot scoren in de eerste inning op startende werpster Lisa Hop. Honkslagen van Riangela Flanegin en Nikkaela Jacobs plus een double-steal situatie zorgden voor de punten. Maar ook nu moest Pioniers de voorsprong weer uit handen geven. Olympia pakte twee punten terug in de eigen eerste slagbeurt via een honkslag van Corinne Ammerlaan en een fout. De thuisploeg van debuterend hoofdcoach Gregory Grampon nam de leiding over in de tweede inning door nogmaals twee punten te scoren. De gelijkmaker kwam tot stand na een fout, waarna een infield-hit van Brenda Beers Olympia voor het eerst op voorsprong zette.

De wedstrijd was echter nog lang niet gespeeld en de spanning bleef lang aanwezig. Nadat Olympia een punt had toegevoegd in de derde inning kwam Pioniers in de vierde slagbeurt langszij. Dit keer waren het twee fouten van de Olympia-verdediging die verantwoordelijk waren voor de punten. Het zorgde ook weer voor een werpsterswissel, want Alyson Spinas nam het over van Lisa Hop. Net als in de eerste ontmoeting stond ze geen punten meer toe. Olympia reageerde onmiddellijk met een rally van vijf punten om voorgoed de leiding te nemen en dat gebeurde op een aantal rake klappen. De rally begon met een RBI-triple van Brenda Beers, waarna Franchesca Diaz de pitching bij Pioniers overnam. Maar Rachel van Veen volgde met een 2-run double en nog eens twee punten werden hierna gescoord op een honkslag van Alyson Spinas. In het restant van het duel wist Olympia ook nog in de zesde en zevende inning tot scoren te komen.


Samenvatting tweede wedstrijd

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League