Softbal

Jessie van Aalst wil met vernieuwd Olympia de landstitel terugpakken

Jessie van Aalst wil met vernieuwd Olympia de landstitel terugpakken

De door corona verlengde tussenstop is nu echt achter de rug en Olympia Haarlem schiet best goed uit de startblokken in de Golden League. De eerste zes duels leverden vier winstpartijen op. Jessie van Aalst blikt terug op de lange tussenstop en kijkt vooruit naar dit bijzondere seizoen.

Na het niet halen van de Olympische Spelen met het Koninkrijksteam was de teleurstelling nog te verwerken toen Jessie van Aalst, Olympia Haarlem, een nieuw doel stelde. ‘We gaan gewoon het EK winnen’, was het nieuwe plan. Helaas gooide de pandemie roet in het eten. Voor de meesten is gezondheid dan de prioriteit en komt sport op de tweede plek. “Toch blijf je topsporter, je wilt blijven trainen, fit blijven en doelen blijven stellen. Dat vond ik nog best wel lastig”, zegt Jessie van Aalst. “Vooral omdat het nog heel onzeker was of we nog gingen spelen.” Dit gevoel is voor velen herkenbaar, zo ook de teamgenoten van Van Aalst. “Gelukkig bleven we veel met elkaar praten, dat heeft geholpen. Zo hebben we samen doelen gesteld en afgesproken wat we moeten doen om fit te blijven. Daarnaast hebben we met Olympia quizjes opgesteld en spelletjes gespeeld over videochat.”

Hekje en ballen
Van Aalst heeft dan ook zeker niet stilgezeten. “Ik ben veel in het park gaan trainen. Met een hekje en wat ballen konden we nog best wel wat doen. We hadden geen beschikking over het veld natuurlijk, dus het was een beetje behelpen, maar je wordt er wel creatiever van.”

Toch zijn trainingen met enkele spelers geen goede vervanging voor het echte werk. “Toen we weer het veld op mochten, waren we net koeien die weer de wei in gingen. Iedereen had weer zin om gravel onder de voeten te voelen, het geluid van spikes op de tegels, dat is gewoon weer een heerlijk gevoel.” Het is wel even spannend als de competitie er weer aankomt, maar dat sentiment is van korte duur. “Als je eenmaal weer in een wedstrijd zit, is het alsof je nooit gestopt bent.”

Archiefbeeld: Jessie van Aalst. Foto: Fred Versluis.

Nieuwe rol
Buiten de externe redenen voor een bijzonder seizoen is er binnen Olympia ook veel veranderd. Een aantal sterkhouders heeft de club verlaten en zij zijn vervangen door nieuwkomers in de league. “We hebben als doel dat we echt willen winnen, maar het is ook vooral een jaar waarin we elkaar moeten leren kennen, op elkaar ingespeeld raken en elkaar veel leren. Het proces is heel belangrijk, daarbij willen we wel gewoon winnen en die landstitel terugpakken.” Met een relatief nieuw team merkt Van Aalst vooral dat haar rol daarbinnen veranderd is. “Hoe het voorgaande jaren een goed geoliede machine was waarin ik me eigenlijk alleen om mezelf hoefde te bekommeren, is het nu anders. Als een van de oudjes in het team kijk ik veel naar anderen en help ze te verbeteren met mijn ervaring. Dat vind ik een leuke uitdaging.”

Dat het jonge team zeker kwaliteit in huis heeft, is te zien in de enkele wedstrijden die ondertussen gespeeld zijn. “Dan denk ik echt wel dat wij weer mee kunnen draaien in de top. Het is natuurlijk altijd even afwachten, maar het is zeker een leuke groep meiden.”

Geen play-offs
Van Aalst is vooral benieuwd hoe dit aangepaste seizoen zal lopen. “Wat ik vreemd vind, is dat er geen play-offs zullen zijn. Het kan nog wel spannend zijn op het eind, maar er is een kans dat een team heel vroeg kampioen wordt.”  Gelukkig voelde het tijdens de wedstrijden voor niemand als een jaar waar het nergens om gaat. “Het waren echt leuke wedstrijden, als dat zo blijft kan het echt een leuke competitie worden. Ik ga vol goede moed het jaar in.”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal