Emeron Lourens probeert het tweede honk te bereiken. Sharlon Schoop wacht hem om.

HB Hoofdklasse

L&D Amsterdam maakt grote sprong

Foto: © Jan Kruijdenberg

L&D Amsterdam maakt grote sprong

L&D Amsterdam heeft deze week een grote sprong gemaakt. De Amsterdamse ploeg van manager Michael Duursma klom in het klassement van de vijfde naar de tweede positie. Na het puntverlies tegen Curaçao Neptunus en Twins Oosterhout in de eerste twee speelronden, maakte L&D Amsterdam deze week geen misstap tegen Quick Amersfoort.

Met L&D Amsterdam bleef in de derde speelronde ook Curaçao Neptunus in zijn wedstrijden tegen Twins Oosterhout ongeslagen. De Rotterdammers wonnen al acht wedstrijden op rij en staan nu met vier punten voorsprong op L&D Amsterdam op de eerste plaats. Ook nummer drie HCAW deed met één overwinning goede zaken. Hierdoor is het verschil tussen de nummer drie en de nummer vijf opgelopen tot drie punten.

Alle aandacht ging naar de wedstrijden die dit weekeinde niet werden gespeeld. De honkballers van Hoofddorp Pioniers en Silicon Storks bleven zowel zaterdag als zondag aan de kant, vanwege coronagereltaeerde klachten bij spelers van de Hoofddorpse club. Voor Silicon Storks kon dat niet op een ongunstiger moment komen. De club had net twee wedstrijden op rij gewonnen, waaronder een 6-5 overwinning op Hoofddorp Pioniers op donderdagavond. Door het verlies van Twins Oosterhout en Quick Amersfoort, behield Hoofddorp Pioniers zonder te spelen zijn plaats bij de beste vier teams in het klassement.

L&D Amsterdam – Quick Amersfoort

Roelie Henrique scoorde zondag drie punten voor zijn ploeg.
Roelie Henrique scoorde zondag drie punten voor zijn ploeg.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Zaterdag werd de wedstrijd tussen L&D Amsterdam en Quick Amersfoort de strijd tussen voormalig profpitchers Juan Carlos Sulbaran (4-1-4-0 in 6 innings) en Wendell Floranus (6-2-1-0 in 4 innings). Beide Curaçaose pitchers gooiden sterk, maar het lukte Quick Amersfoort wel om verrassend een 1-0 voorsprong te nemen toen Jules Cremer in de vierde inning Amir Lacle over de thuisplaat sloeg. Op het moment dat de slagploeg van L&D Amsterdam vanaf de vijfde inning tegenover oud-ploeggenoot Jhan Rifaela kwam te staan, zag de landskampioen zijn kans.

In de zesde inning sloegen Gilmer Lampe en Sharlon Schoop al honkslagen, maar kwam Rifaela uit de problemen. Dat lukte geen tweede keer. Na hits van Delano Selassa en Rashid Gerard sloeg Roelie Henrique in de zevende inning zijn twee ploeggenoten over de thuisplaat. Daarmee was de achterstand weggewerkt. De Amsterdammers scoorden nog punten in de zevende en negende inning om de eindstand op 1-4 te bepalen.

Zondag scoorde L&D Amsterdam bij een 3-3 gelijke stand acht punten in de vierde inning om de winst te bezegelen. Er moesten drie pitchers van Quick Amersfoort aan te pas komen om de Amsterdamse aanval in deze slagbeurt te stoppen. Maar twee innings later sloeg L&D Amsterdam opnieuw toe. Nu leverde dat vier runs op: 15-3. Pas nadat Stijn Bruins Slot, die drie dagen geleden zijn hoofdklassedebuut had gemaakt, op de heuvel kwam, kon de slagploeg een halt toe worden geroepen.

Quick Amersfoort – L&D Amsterdam: 1-4 | boxscore
L&D Amsterdam – Quick Amersfoort: 15-3 (6 1/2 innings) | boxscore

Twins Oosterhout – Curaçao Neptunus

Koploper Curaçao Neptunus was de tweede ploeg, die deze week ongeslagen bleef. De ploeg van hoofdcoach Ronald Jaarsma verlengde zijn serie overwinningen tot acht. Maar bij de Rotterdammers ging het een stuk moeizamer dan bij de kersverse Amsterdamse nummer twee van het klassement.

Zaterdag had Curaçao Neptunus na vijf innings een 4-2 voorsprong, maar kon de ploeg geen enkel moment rustig achterover leunen. De slagploeg van Twins Oosterhout ging in de slotfase op jacht naar de gelijkmaker. De bezoekers waren dicht in de buurt in de achtste inning toen Junior Martina (honkslag) kon scoren op een hit van Shurman Marlin. Een tweede Rotterdamse veldfout in deze slagbeurt liet hierna de honken volstromen. Maar door een dubbelspel kon Curaçao Neptunus tijdig uit de problemen komen. In de negende inning kreeg de slagploeg uit Oosterhout door de vierde Rotterdamse veldfout van de dag een laatste kans op de gelijkmaker. Met lopers op het eerste en derde honk maakte Kevin Kelly met een strikeout een einde aan de wedstrijd: 4-3.

Rayshelon Carolina slaat raak voor Twins Oosterhout.
Rayshelon Carolina slaat raak voor Twins Oosterhout.
Foto: © Kees Tetteroo

Ook zondag bleef Twins Oosterhout lang in de pas loper met Curaçao Neptunus. Na zes innings was de voorsprong voor de Rotterdammers nog minimaal: 3-4. Benjamin Dille had in de derde inning de score geopend toen hij met John Polonius (vier wijd) op de honken de bal over de hekken sloeg. Een inning later was die voorsprong verdwenen toen Junior Martina en Shurman Marlin ook elk de bal het stadion uit hadden geslagen. Nadat Diamond Silberie (tweehonkslag) in de vierde inning zijn Oosterhoutse ploeg voor het eerst dit duel op voorsprong had gebracht, was de koek bij Twins Oosterhout op.

Gianison Boekhoudt zorgde in de zesde inning met een solohomerun eerst voor de gelijkmaker, waarna Curaçao Neptunus door onder meer drie keer vier wijd met volle honken en een doorgeschoten bal uit kon lopen naar naar de 4-11 winst.
In totaal kwamen de vijf pitchers van Twins Oosterhout vanmiddag samen tot veertien keer vier wijd. Eén van die pitchers was nieuwkomer Drew Janssen, de neef van voormalig bondscoach Steve Janssen. De twintigjarige Belgische international startte in maart voor het Amerikaanse Frontier Community College, maar keerde vanwege de conroacrisis vroegtijdig terug naar België. Janssen maakte zaterdag zijn debuut in de hoofdklasse met strikeouts voor Darryl Collins en Dashenko Ricardo. Hij stond toen in drie innings geen enkele honkslag toe.

Curaçao Neptunus – Twins Oosterhout: 4-3 | boxscore
Twins Oosterhout – Curaçao Neptunus: 4-11 | boxscore

HCAW – DSS/Kinheim

Nummer drie HCAW deelde dit weekeinde de punten met hekkensluiter DSS/Kinheim. Op de heuvel bij HCAW was zaterdag Dennis Burgersdijk (3-3-1-3) praktisch onbespeelbaar. Hij stond in de tweede inning een honkslag toe aan Aiden Finnegan en gooide daarna de deur in het slot. Burgersdijk stond geen honkslag meer toe tot hij in de negende inning werd afgelost door Arij Fransen.

Dat zorgde voor een interessant pitchersduel tussen Burgersdijk en Glenn Wassink (4-2-4-0). HCAW kreeg wel serieuze kansen toen eerst Linoy Croes de vierde inning opende met een tweehonkslag en later Berend Ruben de zevende inning opende met een driehonkslag. Maar uiteindelijk stond ook Wassink geen punten toe, waardoor het duel puntloos bleef tot de negende inning. Op het pitchen van Robyn Clara zag HCAW zijn kans. Na vier wijd en een honkslag sloeg Leandro Anasagasti de beslissende klap. Op zijn honkslag recht door het midden kon pinch-runner Luuk ter Beek het enige punt van de wedstrijd scoren.

Ook zondag was het verschil klein, maar waren ditmaal de rollen omgedraaid. HCAW scoorde zesmaal in de vierde inning om met 7-5 de leiding te nemen, maar in de slot van de wedstrijd trok DSS/Kinheim alsnog de winst naar zich toe. Door rake klappen van Aiden Finnegan, Donny Kuijper, Thomas Bos en Jeldwin Orman scoorden de Haarlemse honkballers zesmaal in de laatste drie innings om de wedstrijd met 7-11 te winnen. Voor HCAW sloegen Arthur Bonevacia (4 uit 5) en Arthur Lugtmeijer (3 uit 5) de helft van de honkslagen. Maar zij zagen hun ploeggenoten dertien lopers achterlaten op de honken.

DSS/Kinheim – HCAW: 0-1 | boxscore
HCAW – DSS/Kinheim: 7-11 | boxscore

Silicon Storks – Hoofddorp Pioniers

Klassement na 3 speelrondes

  1. Curaçao Neptunus
  2. L&D Amsterdam
  3. HCAW
  4. Hoofddorp Pioniers
  5. Twins Oosterhout
  6. Quick Amersfoort
  7. Silicon Storks
  8. DSS/Kinheim

9-16
9-12
9-11
7-08
9-08
9-05
7-04
9-04

Max Kops (Twins Oosterhout) slaat zijn knuppel kapot op een pitch van Kevin Kelly (Curaçao Neptunus).
Max Kops (Twins Oosterhout) slaat zijn knuppel kapot op een pitch van Kevin Kelly (Curaçao Neptunus).
Foto: © Kees Tetteroo

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse